Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Nie wiem czy w dobrym wątku ale mam pytanie odnośnie PROW. Chcę kupić ziemię od rolnika, ale pojawił sie problem bo on dzierżawi tą ziemie, a dzierżawca wziął rzekomo na to jakąś dotację którą on mu podpisał. Chciałbym się dowiedzieć czy da się to jakoś obejść rozwiązać tą dzierżawe tak żeby dzierżawca nie musiał zwracać tej dotacji? Dziękuje za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam

Opublikowano
2 godziny temu, michal88 napisał:

A co w sytuacji gdy ja nie chce uprawiać tej ziemi tylko chce na niej coś budować?

Z tego co się orientuję to on moze ta ziemię zastąpić inna ziemia. Ważne żeby areał się zgadzał no i musi mieć umowę dzierżawy z datą pewna. 

Opublikowano

Witam na portalu miałkoledzy robiłem przetarg na maszynę wysłałem papiery do agencji jednak babka która rozpatruje mój wniosk poszła na urlop a ja miałem termin realizacji na 27.08 czy mogę w takim przypadku zafakturowac maszynę? 

Opublikowano
Dnia ‎24‎-‎8‎-‎2018 o 10:00, falcon83p napisał:

A na etapie umowy (aneks do umowy) o czymś takim słyszałem?
Może się wydawać że gra nie warta świeczki te 5 km ale chodzi o zmianę klasy ciągnika z największego modelu w tej kategorii na najmniejszy w większej kategorii a to daje z kolei ogromne możliwości chociażby przez chip-tunning. Jak brałem oferty od dealera  do wniosku to seria ciągników którym jestem zainteresowany zaczynała się od 90 km a obecnie w tej serii najmniejszy model ma właśnie 105 km przy zachowaniu pozostałych parametrów.
Teraz w tym przedziale 80-100 km jest seria ciągników o 1 tonę lżejszych.
We wniosku mam gospodarstwo 30 ha w roku bazowym i prawie 40 ha w docelowym co według tabeli doboru ciągników daje zakres mocy do 184 km (136 kW)

Nie wiem jaką markę wybrałeś, ale na własnym przykładzie napiszę co ja zrobiłem. Chciałem cięgnik w zastepstwie ursusa 1224, który pracuje u mnie na 30ha i wybrałem nowego John Deera 6095mc(95KM). Najsłabsza wersja serii 6000. Ciągnik dociążyłem z przodu obciąznikami 900kg i po zważeniu całości pokazało się 6080kg :). Zapinam mu wszystko z czym pracował ursus i zapierdziela, aż miło. Po gwarancji ciągnik dostanie dodatkową moc na 120-130km bo ten silnik wychodzi seryjnie do 140km. John Deer dopiero od 148km montują silniki 6cylindrowe. Porównaj John deere 6095 do np New Holanda. Zwłaszcza silnik 4,5l do 3,4l w CNH. Powodzenia w przemyśleniach.

Opublikowano
faktury nie wystawiaj aż będziesz miał informacje z agencji że jest przetarg dobrze zrobiony. potem tylko twoje oświadczenie że nie zakupiłeś w tym terminie bo czekałeś na odpowiedź z agencji.
Opublikowano
10 godzin temu, FROG1979 napisał:

Nie wiem jaką markę wybrałeś, ale na własnym przykładzie napiszę co ja zrobiłem. Chciałem cięgnik w zastepstwie ursusa 1224, który pracuje u mnie na 30ha i wybrałem nowego John Deera 6095mc(95KM). Najsłabsza wersja serii 6000. Ciągnik dociążyłem z przodu obciąznikami 900kg i po zważeniu całości pokazało się 6080kg :). Zapinam mu wszystko z czym pracował ursus i zapierdziela, aż miło. Po gwarancji ciągnik dostanie dodatkową moc na 120-130km bo ten silnik wychodzi seryjnie do 140km. John Deer dopiero od 148km montują silniki 6cylindrowe. Porównaj John deere 6095 do np New Holanda. Zwłaszcza silnik 4,5l do 3,4l w CNH. Powodzenia w przemyśleniach.

Bajki opowiadasz Nh T5 z silnikiem 3. 4 porównuj z 5r a 6rc czy Mc z seria T6 i powiem Ci że JD wypada tutaj gorzej pomijając fakt że w cenie MC kupisz Nh Na 6 cylindrach w identycznym wyposażeniu gdzie Nh w porównaniu do tego Johna to będzie jakbyś zestawil c330 do c360... 

Opublikowano
47 minut temu, kocur666 napisał:

Panowie jest taka mozliwosc zmiany marki ciagnika i wiekszego o 5 km dużo zachodu ?

Markę to Ci przetarg wybierze(przynajmniej teoretycznie). Na razie tylko oferty się składało.

Opublikowano
Dnia ‎27‎-‎8‎-‎2018 o 22:15, Patryk1222 napisał:

Bajki opowiadasz Nh T5 z silnikiem 3. 4 porównuj z 5r a 6rc czy Mc z seria T6 i powiem Ci że JD wypada tutaj gorzej pomijając fakt że w cenie MC kupisz Nh Na 6 cylindrach w identycznym wyposażeniu gdzie Nh w porównaniu do tego Johna to będzie jakbyś zestawil c330 do c360... 

To kup sobie NH w 6 cylindrach o mocy poniżej 100KM pod warunki z przetargu ARIMR do modernizacji - powodzenia. Nie rozumiesz sensu mojej wypowiedzi to się nie oddzywaj. Powtórze więc. Radziłem koledze jak poradzić sobie z wyborem ciągnika w stosunku wielkość do mocy, aby spełnić warunki ARIMR i do tego cieszyć się dużym ciągnikiem, który łatwo możesz przerobić. W internecie jest mnóstwo opini użytkowników np"KULA", którzy potwierdzają moje słowa, że taniej wychodzi kupić model z danej serii słabszy silnikowo i potem go podkręcić. U dilera róznice cenowe to co najmniej 10tyś za 10KM, a tuning w zalezności od firmy(np 44tuning kosztuje "ciągniki rolnicze od 1200 zł netto + dojazd wozu technicznego"). Mój diler sam proponował firme z czech https://www.agroecopower.pl/ bo modernizują moc silnika + kalibrują skrzynię biegów i jak mówili to klienci po takim tuningu nie zgłaszali żadnej awarii.

Więc jezeli coś jest tańsze to po co przepłacać.   

Wracając do NH t6 też chyba wychodzi aktualnie z 4cylindowym silnikiem Fiata 4,5l, ale chyba zaczynają się od 125KM więc nie ma opcji kupić dużego ciągnika o zaniżonej mocy pod ARIMR do późniejszego tuningu.

Zakumałeś?

Opublikowano

To może lepiej forterre 96km z której spokojnie zrobisz 120. Tanio wychodzi a gabarytowo jest to duży Ciągnik duży rozstaw osi i dopuszczalna masa całkowita większa niż w mc. Teraz nawet z amortyzowana osią i skrzynia Eco. Sam rozmyślam nad John Deere 5r który jest mały albo mc. Czy nie przepłacac i wziasc Zetora. Sam nie wiem czy mi jest potrzebne tyle elektroniki. A propos new Hollanda. U nas ma case na elektrocomandzie i już skrzynia 6 raz rozbierana. ciekawe czy z winy użytkownika czy takie są. 

Opublikowano
26 minut temu, grzesiek0150 napisał:

To może lepiej forterre 96km z której spokojnie zrobisz 120. Tanio wychodzi a gabarytowo jest to duży Ciągnik duży rozstaw osi i dopuszczalna masa całkowita większa niż w mc. Teraz nawet z amortyzowana osią i skrzynia Eco. Sam rozmyślam nad John Deere 5r który jest mały albo mc. Czy nie przepłacac i wziasc Zetora. Sam nie wiem czy mi jest potrzebne tyle elektroniki. A propos new Hollanda. U nas ma case na elektrocomandzie i już skrzynia 6 raz rozbierana. ciekawe czy z winy użytkownika czy takie są. 

Na początku też myslałem o forterze bo podobna do ursusa, ale facet który handluje zetorami w naszych okolicach (Miechów - Małoposkie) powiedział, że nie da się zrobić z 96KM - 120KM. Ile w tym prawdy nie wiem, może nie mają intercolera lub mają inne turbo. Oferta na forterrę 96KM z przednim tuzem, półramą, klima, 3 pary wyjśc hydraulicznych na wartość 205zł netto. Za ta cenę kupiłem w grudniu 2017 MC 6095 bez przedniego tuza, ale z obciąznikami, pełna rama, 3 pary wyjść, klima, gramer, skrzynia 24x24 i ciągnie maszyny po 1224 bez problemu. MC ma elektronikę tylko w podnosniku i półbiegi-zetor też. Silnik w johnie to już wersia opakowana elektroniką jak w samochodzie, ale przecież to już norma. W MC możesz włączyć ręcznie z panelu wypalanie DPF u, a w zetorze wywalasz dpf i mnontujesz pusty wydech - koszt ok. 1000zł. 

Opublikowano

Pewnie z poziomu wykwalifikowania mechaników.... Koledze 6230 rozebrali i oddali bo nie mieli pojęcia złożyć u dilera jd a inny mechanik złożył bez problemu i ciągnik śmiga. 

EC w Nh to skrzynia która klepia z 20lat jak nie więcej 

Opublikowano
5 godzin temu, Patryk1222 napisał:

Wiem o co ci chodzi ale dodam tyle że ten Mc to i tak jest zabawka i jest nic nie większy od T5 w new holland który i tak może mieć 130km...

poprzednio porównywałeś t5 do serii 5 jona tak, że sie zdecyduj.... Mc ma troche inną, nową kabine dzięki której wjedziesz do niższych budynków, a reszte bebechów z serii 6000. Co do serwisu, to jest jak wszedzie.  Jak trafisz. Ja właśnie przez serwis kupiłem własnie johna bo u nas pracują maistry co siedzą w zachdnich ciągnikach ładne parę lat i po godzinach naprawiają zachodnie używki. 

Opublikowano (edytowane)

A jak John Deere 6095 da się na 120km zrobić? Ja jestem z opolskiego i tak ostatnio gadałem chwilę dilerem od zetorow i mówił że 120 w zetorze da się. Kwesta tylko czy mowil tak zeby mnie przekonać czy nie:D sam nie wiem bo też się borykam z takimi problemami. Podane mam 250netto ale ciągnik z tuzem i turem i docelowo ma ciągnąc agregat czynny 2.5m ziemię lekkie. I nawet też ta 5r myślę że by podołała ale tam jest najwięcej wszystkiego nadzgane. Mc z ma jedną ze starszych skrzyń która była i jest trwala. W zetorze znowu nowość ciekawe jak będzie się spisywać. Claasa odradzają bo składał to samo z MF bo liche skrzynie. I w sumie kogo by nie posłuchał to jedno dobre drugie zle. Czasem wolałbym żeby był ten John Deere który tak jak mówią więcej pali i gorzej w zimę odpala ale jest trwały (chodź chińskie części też są już w nim) jak coś niesprawdzonego . Ale wszędzie liczy się kasa. 

Edytowane przez grzesiek0150
Blad
Opublikowano

Da się bo pompa ma sterowanie elektryczne już. Generalnie od  140 hsx różni się wtryskami turbem i dawka na pompie. Też myślę nad 6095mc właśnie tylko pytanie czy serwis mnie nie zezre. I ile to "cacko" będzie kosztowało czy ja się zmieszczę w tej kwocie czy będę musiał dołożyc.