Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

3/4 osób prowadzących wnioski nie pozwala nawet zrezygnować z jakiejś maszyny, chyba że nie przysługuje ci, więc słucham na czym polegało te twoje skorygowanie? I czy osoba prowadząca wniosek już to uznała czy dopiero wysłałeś poprawki?

w rozmowie z osoba prowadzącą w sumie przez przypadek wyszło że można  zmienić zestawienie rf (decyzja nie na jej szczeblu)- pod warunkiem że punkty te były wyszczególnione na liście do korekty.

zamieniłem (raczej dodałem) 1/3 maszyn, zdaję sobie sprawe z tego, że dopóki nie ma umowy to różnie może być ...bo coś się komuś odwidzi.

Opublikowano

PATr bardzo miło by było ale 150 osób to prawie 10% osób a tyle to nie możliwe żeby zrezygnowało z podpisania umowy. A co do kwot na które są podpisywane umowy to agencja ostatnio ogłosiła że jest to ponad 202tyś zwrotu jeżeli dobrze pamiętam. i d... a zmieniam profil produkcji i przydała by się ta modernizacja jak nigby

Opublikowano

PATr bardzo miło by było ale 150 osób to prawie 10% osób a tyle to nie możliwe żeby zrezygnowało z podpisania umowy. A co do kwot na które są podpisywane umowy to agencja ostatnio ogłosiła że jest to ponad 202tyś zwrotu jeżeli dobrze pamiętam. i d... a zmieniam profil produkcji i przydała by się ta modernizacja jak nigby

Teraz są takie wymogi i ograniczenia dot. Maszyn że dużo osób odpada, pisałem ostatnio ze agencja podsumowala nabór z jesieni 2015r, odpadło w naborze dla krów 55% wniosków więc przy maszynach 10 czy 20% to wcale nie jest wygórowana wielkość, tymbardziej że dużo osób poskladalo wnioski z ekologią a teraz nie dostarczaja certyfikatow więc za 2-3 miesiące powinni spaść daleko w głąb listy
Gość Damian1994rolnik
Opublikowano

Teraz są takie wymogi i ograniczenia dot. Maszyn że dużo osób odpada, pisałem ostatnio ze agencja podsumowala nabór z jesieni 2015r, odpadło w naborze dla krów 55% wniosków więc przy maszynach 10 czy 20% to wcale nie jest wygórowana wielkość, tymbardziej że dużo osób poskladalo wnioski z ekologią a teraz nie dostarczaja certyfikatow więc za 2-3 miesiące powinni spaść daleko w głąb listy

Ja akurat jestem w ekologi i zadnych certyfikatow czy umowy nie chce Agencja więc z listy napewno nie spadną :D

Opublikowano

Ja akurat jestem w ekologi i zadnych certyfikatow czy umowy nie chce Agencja więc z listy napewno nie spadną :D

Chcesz mi wmówić że dostałeś 4 pkt i agencja nie wymaga od ciebie żadnego dokumentu potwierdzającego? Sorry ale to nie przejdzie
Opublikowano

ZMIEŃ DILERA

Miałem tu nie pisać ale nie mogę wytrzymać  jak ktoś obraża innych tylko dlatego że sam jest niedouczony ! 

Jestem w ekologii i do etapu zakupu maszyn nikt się nawet słówkiem o certyfikat nie zapytał , a certyfikat przyszedł dziś. 

Pewnie poleży teraz aż będzie składany wniosek o płatność końcową ....

Opublikowano

Jestem na liście około 950, dzisiaj dostałem pismo, że fundusz na maszyny się skończył i jedyna opcja żebym dostał to rezygnacja osób z listy co są wyżej ode mnie. Czyli lipa :)

Gość Damian1994rolnik
Opublikowano

Chcesz mi wmówić że dostałeś 4 pkt i agencja nie wymaga od ciebie żadnego dokumentu potwierdzającego? Sorry ale to nie przejdzie

Jestem juz dawno po podpisaniu umowy i jak narazie Agencja nic nie wspomniala o certyfikacie, więc dlatego mowie ze napewno nie spadną z listy :)

ZMIEŃ DILERA

Ty już dawno powinienes

Opublikowano

ja przy pierwszej poprawce juz mysiałem certyfikat dac , a ze byl to dopiero poczatek weryfikacji  to kobieta rozpatrujaca nie mogla ogarnac tematu 1 ar ekologi i kazala z wniosku usunac koszty zakupu nawozow itd :D

Opublikowano

Kolego możesz powiedzieć czy bardzo czepiają się w poprawkach? Ja jestem koło 30 miejsc wyżej i nadal cisza.

A ja koło 40 miiejsc za kolegą i dostałem pismo że brak kasy więc nie wiem,czy jest na co  czekać.... Ciągnik kupił bym sobie teraz używkę w fajnym stanie za małą kasę bo dużo osób chcąc wymienić model na większy lub w ogóle sfinalizować po podpisaniu umowy zakupy sprzedają co mają :) ps.Nowy JD 6090RC ponad 230 tyś netto używka 3 lata z 800mth 150 netto...

Opublikowano

A ja koło 40 miiejsc za kolegą i dostałem pismo że brak kasy więc nie wiem,czy jest na co  czekać.... Ciągnik kupił bym sobie teraz używkę w fajnym stanie za małą kasę bo dużo osób chcąc wymienić model na większy lub w ogóle sfinalizować po podpisaniu umowy zakupy sprzedają co mają :) ps.Nowy JD 6090RC ponad 230 tyś netto używka 3 lata z 800mth 150 netto...

Ja jestem na samym początku 5 setki także z tego co podane jest na stronie arimr to się niby łapę ale do końca to nigdy nic nie wiadomo. No u mnie totalna cisza. Pożyjemy zobaczymy:)

Opublikowano

Z ekologią to miało być tak, że niby trzeba w niej być przez pięć lat, bo jak firmy certyfikujące się dowiedziały jakie wałki chcemy zrobić to się wkurzyły że kaska co roczna się dla nich skończy i się poskarżyły w ARiMR i że będą donosić kto się wypisał z systemu certyfikowania (ekologi) To tak nie oficjalnie, a oficjalnie jak to rozwiązano trzeba się dowiedzieć. Bo rozporządzenie rozporządzeniem, a przepisy wewnętrzne i zalecenia do których my nie mamy dostępu to inny temat. 

Kilka str wcześniej był poruszany wątek przyczepy teraz do bel i przyczepy na prow 2013-2014 do np zboża czy gnoju.

Ktoś coś komuś i jest problem bo niby dwie przyczepy. Ale z drugiej str. o innym przeznaczeniu i powstaje zagadka... Jedna nie, zagadki brak, wszystko dokładnie rozpisane w przepisach wewnętrznych.

Mogę pomóc poprawki w bardzo trudnych wnioskach. Tylko Maz. powiaty wschód. Pisać na PW.

Opublikowano

ja akurat mam taki przypadek ze miałem zaznaczana ekologie ( od razu mówie nie z mojej winy tylko koles co pisał wniosek zaznaczył ze gospodarstwo jest ekologiczne) i byłem w pierwszej 100 woj. lubelskiego po weryfikacji wniosku przez pracownika agencji niestety nie załapuje sie na chwile obecna na dofinansowanie ale duzo mi nie brakuje, z agnecji koles powiedział mi ze załapuja sie wnioski co maja troszke wiecej jak 5 pkt moj ma 4.84  ciekawe czy starczy dla nie kasiory.  mam dostarczyc szczegółowe oferty maszyn i zwiekszyc liczbe hektarów bo na ten sprzet co napisałem jest ich troche za mało. a co do zmiany maszyny to mi powiedział ze dopiero po podpisaniu umowy pisze sie aneks i wtedy mozna zmienic z tym ze koszt nie moze byc mniejszy niz podawało sie na poczatku