Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a w farmtracku taki sam silnik jak w ursusie..

maszyny mam bo w 2006 roku jak kupowaliśmy ursusa to caly sprzet do niego ;) a mam ziemie klasy 3 i 4a wiec te 80 km to troche malo jeszcze tylko nim wszystko robie takze sami rozumiecie...

Opublikowano

Może moje zdanie nie będzie miało wielkiego znaczenia ale:

Mając 250 tys brutto i areał jaki masz wykorzystałbym dość rozsądnie.

Każdy producent chwali swoje wyroby i chwała im za to ale my rolnicy mamy kupić ciągnik taki abyśmy byli zadowoleni z jego pracy i kosztów ekspoloatacji.

25 ha zakładając rozwój gospodarstwa przez 10 lat na 40 ha ciągnik powinien oscylować w granicach 120 kM. +- 10 czyli dobrze chłopie myślisz.

Co do marki to górne półki są ok ale jak pracują po 500 godz rocznie i więcej zakup tego ciągnika jest ekonomicznie uzasadniony .

Ja proponuję  ze stajni Case i Steyr NH niby to same ale nie do końca i serwis boli.

Najbardziej skłaniałbym się do Deutza tylko że seria 5 dość lekka pług to 3 obrotówka czwórka raczej nie gdyż wraz z mocą ciągnika potrzebna jest jego masa czego brakuje w większości.

Małe tańsze ciągniki to wyroby typu Italiano i China w połączeniu żywotnośc może 5 tys godz.

Ja proponuję ciągnik o sprawdzonej konstrukcji skrzyni (żywotność) mocny podnośnik i hydraulika abyś rozwijając gospodarstwo miał dość mocnego kuca pociągowego i aby serwis nie zabrał ci całego zarobku co się często zdarza.

Ja kupiłbym DF serii 5 o mocy do 120 kM gdyz dalej masa ciagnika jest za mała do mocy. Elektronika jest już wszechobecna i tego nie zmienimy. 

Fendt, DF, John Deere, Case , Steyr, Ursus hm.... w prównaniu z mF 255 Bajka jak wsiądziesz do DF nie kupisz już Ursusa i jakość nie ta. Popatrz bynajmniej na wieszaki mocowania narzędzi itp. Mój DF ma podnośnik 7,5 t ale 4 cylindry na glinie 97 kM tylo z pługiem 3 skib cięzko z gruberem 2,6 m itp. Jakość dość dobra, są małe wpadki ale tanie takie jak brak smaru w satelitach rozrusznika, pękające węże pnumat itp. Ciągnik Deutz al;e podwykonawcy daibli wiedzą skąd.

Serewis masz tani olej filtry sam wymieniasz i jedziesz, najdroższa Valtra . NH jak się trafi , Zetor nie przykłada się ostatnio to jakośći w sklepie gość zaproponował mi wał korbowy do Forterry za 1400 czyli Chińczyk :((

Ja proponuję coś ze stajni DF seria 5 z przednim tuzem abyś mógł dociążyć balastem , dobra skrzynia , udany silnik , komfort widoczność i w prostocie piękno takie jest moje zdanie , ciągnik do 190 tys netto można zorganizować , jakbyśmy chcieli tak się piąć to i 500 tys by nie starczyło a robotę wykonasz tak samo, Jeśli mówimy o paliwożerności , hm,,, wszyhstkie palą na podobnym poziomie czyli dużo w porównaniu ze starytmi ciagnikami , masa przedni napęd itp.

Kubota jakby była Japońska już bym ją miał a tak wybrałem z rozsądku DF  olej w skrzyni co 1000 gdz. + filtry 1500zł oryginały  silnik 250 zł z filterm oryg. i jedziesz. Filtr pow 100 zł oryg.

Kabinowy boli 320zł.

Sam wymieniasz i jedziesz paliwo.olej i dzida. Jak w Kubocie padną wtryski Denso - niestety zaboli oj zaboli w deutzu 3x mniej zaboli w Case podobnie . 

Szerokie ogumienie tył 520 przó 480 lub 420 nie zagęszcza gleby , jak mokro fruwasz po wierzchu , itp. 

Jak na tę chwilę drogi Fendt i Deutz , NH nie Steyr i Case skłądane w Austrii i lepsze niż NH a niby to samo.

To jak Honda produkowana w Japonii i UK.

Pamietaj w prostocie piękno i mniej bólu i stresu po gwarancji jak kupujesz traktor wszyskto cacy potem to już ,,n ie właściwa eksploatacja). Jak najmniej serwisu jak masz pjęcie sam wymienisz olej filtry towotnica i zadowolenie przez wiele lat. Serwis nie ma litości kroi ile wejdzie pytanie za co ?

życzę rozsądku w wyborze ja bym kupiłe Case , Steyr i DF Powodzenia

• Like 1
Opublikowano

Nie kupuj tylko zetora, nie daj im zarobić za te ich protesty bo to uderza bezpośrednio w nas rolników, może coś ze stajni MF, ale one tanie nie są.

Opublikowano

Farmtracka bym oradzal kuzyn wziął na MR i żałuję mówi że wolał by takiego zefira 85 jak ja niż tego 110 farmtracka bo chla a w polu siły nie ma

jak ciśnie gaz w podłogę to chla .Ja mam i na spalanie nie narzekam na ciągnik też nie prosty tani w serwisie i mocny siłe ma.

Opublikowano

Farmer ma słabą pompę hydrauliczną jak na 110km bo tylko 37l, skrzynia też szału nie ma 12x12 chyba że jest jakaś lepsza w opcji bo ta 12 biegów to do mniejszych traktorków raczej.

Opublikowano

Mój kolega ma farmera właśnie f5 i mówi że jest dobry, pracuje z ładowaczem chwali go pod względem mechanicznym i w obsłudze, ale co do spalania to trochę pali. Ja polecam John Deere 5m osobiście na nim pracuję i chwalę to maszynę łatwa i szybka obsługa na serwis też nie narzekam zwrotny, oszczędny w paliwie, skrzynia 16x16 doskonale sprawdza się w pracach jak i w polu tak i w transporcie 

Opublikowano

Jak bym był tobą to bym kupił używanego Deutz fachra K 110 . Poco wydawać tyle kasy na nowy ciągnik, jak ma obrabiać tylko 25 ha lepiej dokupić za resztę kasy inny sprzęt .

Opublikowano

Ja bym polecił John deere 6130M . jest to moim zdaniem bardzo dobra marka. mało elektroniki.

albo coś z New Holland .

Tylko taki nowy ponad 300k :D

Do 250 tyś to spokojnie kupisz dobry ciągnik :)

Polecam ci Valtrę z Serii a :) A93 bodajże. Prosty w obsłudze, komfortowy, i tura masz w standardzie :)

Dealer z Kępna chce za taką 189 netto do negocjacji.

Skrzynia mechaniczna z rewersem w kierownicy.

Lub też Case Farmall 90 :)

Polecam ci też JD 6090RC/MC :)

Kubotę to m8060 ci starczy

New Holland- t4.85 :) ew T5.95

Steyr 4085 Kompakt

Massey Ferguson 5609 :)

Albo ursusa 11054:) Tani i dobry(czytając z opini)

Opublikowano

czytałeś o jaką moc kolega pyta?

Ostatnio też z Ojcem jeździłem z podobnym dylematem, tylko rząd 70-90 KM

Farmtrack- tani i wcale nie wygląda na tandetnie zmontowany, ale szału nie ma no i mały udźwig. Plusy- (poza ceną) brak elektroniki i ekoulepszaczy, i dwuletnia gwarancja. 

NH - tylko odrobinę lepiej poskładany od FT (pewnie zaraz będzie megaoburzenie, ale po prawdzie tak to wygląda) Lepiej wyposażony, ale i droższy silniki wcale nie najekonomiczniejsze.

Case- niby to samo, ale robi wrażenie lepiej poskładanego od NH i więcej ma w standardzie. Ceny też trochę lepsze, ale przypuszczalnie da się stargować do poziomu NH.

Claas- wygląda podobnie, może troszkę lepiej od Case, a może i nie, nie wiem czemu te ciągniki nie są tak popularne jak starsze Renault pewnie nie są tak niezniszczalne jak tamte, ale to znak czasów niestety.

Kubota. ładny zwinny. super do ładowacza, mega wydajność pompy i zwrotność 3 letnia gwarancja, dużo upakowane w pakiecie w sumie w tej konfiguracji co go chcemy z turem wyszedł o niecały VAT droższy od Farmtracka. Tylko ten DPF :/

To wszystko co oglądałem z Ojcem. NH znam z bliska bo siostry mąż posiada 2 sztuki i wcale nie są takie super. Pierdoły trochę się psują, a i apetyt na paliwo nie najmniejszy.

Tak na prawdę ważne, żeby serwis był blisko, bo nawet za dojazd na przeglądy od kilometra sobie liczą.A to, ze ciągniki są bezawaryjne- niektóre są tylko troche mniej awaryjne, a jak się trafi pechowa sztuka to i JD i Fendt sam się nie nareperuje :/

Opublikowano

Mam 135 tke teraz leci 4 rok, srednio robie od 300-400mtg rocznie, zadnych problemow z hydraulika czy silnikiem. W gruberze 3m pali 7-8l/ha w siewniku z brona aktywna 8,5l/ha z plugiem 2m 20l/ha. Ciekawe czy to duzo? Faktem jest wykonanie kabiny, plastikow i wgluszenie zostawia dosc duzo do zyczenia. Wiadomo serwis bywa różnie ja zaplacilem cos kolo 1500zl filtry i oleje ale przyjechalem sam bo mam blisko no i teraz daja 3,5roku gwarancji na ciagnik.

Opublikowano

Mam 135 tke teraz leci 4 rok, srednio robie od 300-400mtg rocznie, zadnych problemow z hydraulika czy silnikiem. W gruberze 3m pali 7-8l/ha w siewniku z brona aktywna 8,5l/ha z plugiem 2m 20l/ha. Ciekawe czy to duzo? Faktem jest wykonanie kabiny, plastikow i wgluszenie zostawia dosc duzo do zyczenia. Wiadomo serwis bywa różnie ja zaplacilem cos kolo 1500zl filtry i oleje ale przyjechalem sam bo mam blisko no i teraz daja 3,5roku gwarancji na ciagnik.

Czesi plują ci w twarz protestami a ty udajesz, że deszcz pada. tyle do wyboru marek ale ty akurat zetora musisz polecać. Poczytaj jaka teraz jest z ich strony nagonka na Polskie produkty to ci się odechce tego zetora bo to uderza bezpośrednio w nas rolników. Embargo od ruskich na wieprzowinę, teraz nagonka z czech a potem na Warszawę jechać zetorem na strajk bo ceny niskie to szczyt hipokryzji.