Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Łode mnie byś dychę dostał :D Mimo wszystko kolega pyta, więc wypada odpowiedzieć. Naczyta się opini, pójdzie do szefa, walnie mu wykład i dostanie podwyżkę :)

Kolego Jakubie, przejrzyj sobie działy poświęcone John Deere'owi i Case'owi. Moje obiektywne odczucie (sugerowane zasłyszanymi opiniami), gdyż nie mam ani jednego, ani drugiego, jest takie:

Wiele osób np: z zachodnio pomorskiego odrzucały kompletnie markę Case, gdyz nie było w pobliżu serwisu. Inni mówią, że awaryjna jak NH i chcleją dużo. JD też ponoć chleje, ale prócz tego ma opinie niezniszczalnego. To oczywiście definicja na wyrost, ale daje jakis pogląd. Szczerze bardziej jestem przekonany do JD'a niżli do Casa. Od Case'a zdecydowanie wolałbym MF'a (własne doświadczenie i opinie użytkowników).

Druga rzecz, z której obsługi jesteście bardziej zadowoleni, żeby wam miłość do marki nie przysłoniła faktów.

Tak jak pisałem, biegaj po odpowiednich działach i czytaj konkretne i wartościowe opinie użytkowników. Jest ich tu sporo, tylko trza grzebać w ignorancji wink.gif

• Root Admin
Opublikowano

wracam do nie kończącej się dyskusji. 6 czy 4? moc 119 albo 127km - cena powiedzmy ze identyczna. sprawdzaliśmy z ojcem mniej wiecej ile czasu co robimy. wychodzi nam tak: orka - 40MTH, siew 30MTH, talerzówka - 20MTH, razem powiedzmy 100-110MTH srednio rocznie bijemy 350MTH, z tego wynika ze w cięzkiej pracy nabijamy 1/3 całości MTH, czy tutaj jest sens kupować 6 garów? moze lepiej 4 z tuzem i jak tylko idzie w lekkiej robocie to sciagac obciążenie i wtedy traktor powinien być bardziej zwrotny. Co tu wybrac?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@yacenty ale MTH liczonych w Zetorze? Bo takich obecnych to zrobisz więcej. :lol: Ja na Twoim miejscu wziąłbym dobrze wyposażoną 4 z TUZ. Większa elastyczność w wykorzystaniu.

Opublikowano

Ale do ;6" zaczepisz każdą maszynę a przy 4 cylindrach brakuje czasem długości jak zaczepisz dłuższą i cięższą maszynę, a chyba spalanie nie będzie dużo wyższe .Ja bym wybrał 6 .Wcześniej miałem u-914 siły sporo ale pług obrotowy czy jakiś agregat z siewnikiem zrywał przód ciągnika ,teraz mam Renaulta 6 garów 120KM i podnosi i ciągnie 3-metrowe agregaty i pługi obrotowe 4 i 5 skibowe

• Root Admin
Opublikowano

tak mth liczone wg zetora - wg mnie w tym momencie nie ma znaczenia czy liczone w zetorze czy w innym chodzi tylko o procentowy udział cięzkiej pracy polowej do ogolnej ilości MTH "wyrobionych" w ciągu roku

Opublikowano

to też zalezy jaki sprzęt jest ciężki jesli jest taki możesz pokusić się o szóstkę bo ciągnik jest dłuższy natomiast z tuz to zawsze jest jakieś ryzyko jeśli przeholujesz.Ja też miałem brać 4 ale cena ciągnika z tuz była taka sama jak 6 to brałem 6 bo zależało mi na mocnym koniu do pracy i żeby miała odpowiednią moc w twoim wypadku to możesz sie pokusić o 4cyl jeżeli uważasz że maszyny które posiadasz będą odpowiednie do tej mocy i wagi ciągnika i wiadomo że ciągnik taki spali mniej w lżejszych pracach niż 6 natomiast w cięższych jest często na odwrót :)ale cr ma duże mozliwości to te 6cyl nie spali za wiele w lekkiej pracy jeżeli nogi nie masz za ciężkiej

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Chyba, że tak. :lol: Nie doczytałem między wierszami. Ale jak Jacek chciałby nawozy siać to zrzuca bombę i ma lekki ciągnik, podobnie można robić w transporcie jak nie ma ciężkich warunków. :)

Opublikowano

no to z tym sie zgodzę ale od czego się ma pomocników bynajmniej u mnie tak jest :lol: trzeba przewidzieć na następne kilka lat co on ma robić i jaki sprzęt ewentualnie się dokupi ale czasami od tego boli głowa :)

• Root Admin
Opublikowano

popatrz na moj sprzet i moje ha. tym sprzetem spokojnie by obleciał z 50-70ha a ja poki co mam 32 i bez wiekszych widoków na powiększanie. Tutaj sprzet i tak będzie z duzym zapasem, bo nie mamy czasu na zabawy

Opublikowano

myślę że 4 zup. ci wystarczy ale przedni tuz bym wziął żeby można było dobrze go dociążyć.przy twoim areale, ukształtowaniu pól 4 bedzie w sam raz.

Opublikowano

yacenty tak sobie popatrzyłem na twój sprzęt to 4 bez problemu da radę nawet bez tuz i masz racje tym sprzetem co masz to spokojnie 60 ha obrobisz :)tyle ze masz 6 zetora to nie masz jak porównać

w każdym nowym masz półbiegi i to załatwia sprawę gdy zacznie schodzić z obrotów robisz cyk i jedziesz dalej:)

• Root Admin
Opublikowano

oj, oj, oj dziś było widać na tescie Lambo R6 125 ze bez tuza może być nie halo moj zetor to 4t z tym ze on wazy w okolicy 5ton, a takie Lambo jak dziś sprawdzałem to wazy 4400, 700kg na przedzie i z załadowanym zestawemm uprawowo siewnym przy ruszeniu przednie koła poszły jakoś 0.5m do góry!!!

Opublikowano

no właśnie lampo jest trochę dziwne bo jest za lekkie za krótkie to tak jak byś kupił duża czwórkę u mnie mf ma coś koło 5 t to z pługiem 1600kg to przodek przybity do ziemi a ten uprawowo siewny ile ważył?

Opublikowano

to faktycznie blado to wygląda to tuz musi być ale było by dobrze żeby miał jakaś półramę albo coś takiego bo mogą być duże naprężenia przy pełnym siewniku.Tak sobie patrzę na ten zestaw to ile koników potrzeba do takiego(minimum)

Opublikowano

Jeśli chodzi o dociążenie przodu to dobra jest woda w przednich kołach. Dodatkowe obciążenie w okolicach 300 kg nisko nad ziemia przez co obniża się środek ciężkości i traktor staje się stabilniejszy. Wujek tak zrobił w MF-ie a znajomemu nalali do Lambo R6 jak kupił 4 obrotowa.

Opublikowano

Jacek ja na Twoim miejscu kupilbym 4 poniewaz bedziesz nim sial nawozy a w przyszlosci moze wykonywal opryski no a w tych pracach 6 spali wiecej.Rozumiem ze agregatu nie bedziesz zmienial to nie powinno byc problemu z uniesieniem.

Opublikowano

wracam do nie kończącej się dyskusji. 6 czy 4? moc 119 albo 127km - cena powiedzmy ze identyczna. sprawdzaliśmy z ojcem mniej wiecej ile czasu co robimy. wychodzi nam tak: orka - 40MTH, siew 30MTH, talerzówka - 20MTH, razem powiedzmy 100-110MTH srednio rocznie bijemy 350MTH, z tego wynika ze w cięzkiej pracy nabijamy 1/3 całości MTH, czy tutaj jest sens kupować 6 garów? moze lepiej 4 z tuzem i jak tylko idzie w lekkiej robocie to sciagac obciążenie i wtedy traktor powinien być bardziej zwrotny. Co tu wybrac?

Jeżeli będziesz robić rocznie 250 mth w lekkich pracach a 100 mth w ciężkich pracach to przelicz sobie ile ewentualnie byś zaoszczędził paliwa kupując czwórkę. 2-3 litry na godzinę w lekkich pracach? To jest 500-700 litrów czyli 2000-3000 zł rocznie by Cię więcej kosztowało samo paliwo do 6tki, dajmy na to 3000 zl na 30 ha to 100 zł więcej na jeden hektar. Przelicz czy Ci to się opłaca. Czy te 2-3 tysiące to dla was dużo w skali roku. (policzyłem po 4 zł bo na pewno podrożeje niedługo) Szczególnie do waszego agregatu widziałbym ciągnik 6 cylindrowy z dobrym obciążeniem. Dodatkowo spalanie 4ki może być większe niż 6tki w orce uprawie i siewie więc z oszczędności 2-3 tyś zrobi się mniejsza kwota. Ja bym wolał szóstkę bo jednak ma więcej zalet. Co do zwrotności 6ki - jeżeli masz rewers elektrohydrauliczny to pozwala to znacząco zmniejszyć skutki mniejszej zwrotności. Co innego jakbyś robił 1000 mth z czego 60-70% w lekkich pracach to bym wolał 4kę bo oszczędności na paliwie byłyby większe.