Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to co napisałem to po części żart :) bo wiadomo jak się kupuje ciągnik to się patrzy ile pali ale według mnie to każdy pali podczas poszczególnych prac podobną ilość paliwa w przeliczeniu na hektary bo każdy ma inne maszyny i ich wydajność się różni :D a poza tym biedny nie kupuje ciągnika bo nie będzie go w stanie utrzymać

Opublikowano

Ja bym się zdecydował na urzywany ale dobrej marki takiej jak John Deere, Fendt, Deutz-Fahr, Case. Zetora nowego nie polecam bo to taka tandeta że szkoda mówić u nas w okolicy jest ich troche i żaden go nie chwali. Awarie występują już w pierwszych miesiącach urzytkowania. Zetor już nie jest tą marką co dawniej. Nowe modele są bardzo kiepsko wykonane.

Opublikowano

Testowałem ostatnio (za free) Kubote 128X.Tania nie jest ale ma dużo w "standardzie".Za ok 220 tyś. masz 8 (osiem) biegów przełączanych pod obciążeniem,klime,EHR,inst. pneum.,Bi-Speed-(to takie coś co przy skręcie kół zwiększa ich prędkość zmniejszając promień skrętu),hydraulika to coś ponad 70 l/min.Silnik chodzi cicho a wcale taki mały nie jest-128kM z 6 litrów pojemności,czyli nie jest wyżyłowany.Niestety ta cena -220 tyś.-netto to trochę za dużo, chociaż JD pewnie tańszy nie byłby z takim wyposażeniem!

Opublikowano

rozmawialem na poczatku roku z dilerem mc'cormicka (praktycznie juz bylym) i mowil, ze po ubieglorocznych wahaniach euro sprzedaz siadla, ceny zrobily sie nieadekwatne i obecnie u nich na placu stoi 95% case'ow.

jak wtedy uslyszal cene jaka powiedzieli za nh, to nawet nie podawal ceny kornika, bo powiedzial, ze to bez sensu.

ciekawe jak teraz wyglada sytuacja

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Czytałem test, mam nawet w samochodzie ten numer, także przyniosę i poczytam. @KrzysztofJ wiadomo, że będziesz chwalił, bo to darmowy marketing. :D

Opublikowano

"ponoć po psem...zrąbana" zapraszam do lektury AGROmechanika 10/2009 test Kuboty

Może tak-chociaż cenię "Agromechanikę" to uważam "Profi" za gazetę ciut bardziej zorientowaną w temacie-choćby z powodu dłuższej bytności na rynku-no i podejrzewam że niemieckiemu redaktorowi trudniej niż polskiemu zaimponować japońską techniką biggrin.gif .

Opublikowano

czyzby nastepny diler? takim jegomościom delikatnie dziękujemy

Mamy juz na forum dwóch innych handlowców, ale tamci potrafią być dużo bardziej subtelni w swoich działaniach, zachowują pozory obiektywizmu :D

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Odnośnie Kuboty:

-dobre standardowe wyposażenie;

-zadowalająca przekładnia(szkoda, że te 8 biegów nie ma funkcji, jedynie 4);

-mało wydajna hydraulika i ciut przy słaby podnośnik;

-masa ciągnika ciut za mała, jak na tę moc;

-cena 220tyś. netto za te pieniądze, można by oczekiwać więcej. :D

Opublikowano

Aż specjalnie sobie poczytałem o tej Kubocie-uwaga-Kuboty są oszczędne-tak ?-no to mała niespodzianka-Kubota ta ma średnie zużycie paliwa o 9 % wyższe niż przeciętne w tej klasie mocy biggrin.gif ,lista plusów jest niestety dwa razy krótsza niż lista minusów-no i cena -za 30 tys więcej mój kuzyn wytargował coś co ma 6 garów i 150 KM-i nie był to Ursus smile.gif .

Opublikowano

Nie patrzcie na ciągniki tylko z punktu widzenia oracza /6 garów/ ale są prace gdzie Kubota świetnie się sprawdza jako ciągnik pomocniczy /koszenie, zgrabianie, przetrząsanie, prasa, paszowóz, ładowacz, opryskiwacz/ tam mała masa jest plusem i niski promień skrętu.

Opublikowano

Więc jeśli ludziska pytaja o uniwersalny - główny ciągnik w gospodarstwie, to po co na siłę wciskasz swoją markę w każdy kąt. Ja tysz wciskam "korbankowe herezje", ale póki "staram" się to robić obiektywnie smile.gif i podpierać jakimś doświadczeniem, czy argumentami to się mnie nie czepiają.

Masz Kubo-pasję to dobrze, podziel się z nami swoimi spostrzeżeniami, ale nie na siłęwink.gif.

Opublikowano

Nie patrzcie na ciągniki tylko z punktu widzenia oracza /6 garów/ ale są prace gdzie Kubota świetnie się sprawdza jako ciągnik pomocniczy /koszenie, zgrabianie, przetrząsanie, prasa, paszowóz, ładowacz, opryskiwacz/ tam mała masa jest plusem i niski promień skrętu.

Zgoda-tylko zgadnij dla ilu z nas ciągnik o mocy prawie 130 KM będzie ciągnikiem pomocniczym biggrin.gif -druga sprawa-wg."Profi"-właśnie w lekkich pracach ta Kubota zużywa średnio o 15 -20% więcej paliwka od "uśrednionych"smile.gif konkurentów.Jakby co- to co twierdzę mogę poprzeć artykułem-nie jest to jakiś mój wymysł.

Opublikowano

Fendt tylko że model 712 bo mi ciągnik tej mocy potrzebny jest na "gwałt" a w dodatku w takim wyposażeniu wychodzi troszkę taniej od John Deere 6530 :D ale troszeczkę drożej od Valtry

P.S. Czekamy na New Hollandy z serii T6000 na bezstopniówce :)

Opublikowano

Mamy juz na forum dwóch innych handlowców, ale tamci potrafią być dużo bardziej subtelni w swoich działaniach, zachowują pozory obiektywizmu :)

Kolego staram się staram, żeby nie było niedomówień to się od razu do tego przyznałem co by układ był czysty. Jak czytam A.F.to dochodzę do wniosku że jest tu kilku co najmniej ukrytych i zakamuflowanych sprzedawców :D

@wszyscy piszący w tym temaciebiggrin.gif -a nie możemy po prostu zrobić założenia że MF sporo pali ?smile.gif (zresztą jak każdy nowy ciągnik-im nowszy tym gorzej) -kol.Yacenty sprawdził i stwierdził i tyle.Jak napisałem tu parę razy że Zetor jest oszczędny (przynajmniej mój 7211 ) to spotkałem się z krytyką -a może jest tak że jednak miałem rację ?

Wiem że było wczesniej ale... według moich spostrzeżeń niestety nowe ciągniki palą coraz więcej a podziękować za to możemy UE i ochronie przyrody po prostu alby spełnic rygorystyczne normy teraz tier III ale będą zaraz kolejne jak w osobówkach producenci zmuszają do tego silniki, a jak zmusić silnik żeby lepiej dopalił szkodliwe substancje? podnieść temp. w komorze spalania, a jak to zrobić ? wzbogacić mieszankę... wiem że to skrót i ogólniki ale tak niestety się dzieje i stare ciągniki naprawde potrafiły spalić mniej;/

Opublikowano

To niemozliwe ze jest tańszy on johna przecież był umnie ostatnio przedstawiciel i ze fend 412 kosztuje 300 tys netto a john kosztuje 240tys ale bez tej szkrzyni a za szkrzynie 40tys wiecej tylko ten jon miał 120 km i 6 cyl

Opublikowano
A nikt nie myśli nad McCormickiem? Jakie u romanowskich są ceny na XTX i MX?
rozmawialem na poczatku roku z dilerem mc'cormicka (praktycznie juz bylym) i mowil, ze po ubieglorocznych wahaniach euro sprzedaz siadla, ceny zrobily sie nieadekwatne i obecnie u nich na placu stoi 95% case'ow.

jak wtedy uslyszal cene jaka powiedzieli za nh, to nawet nie podawal ceny kornika, bo powiedzial, ze to bez sensu.

ciekawe jak teraz wyglada sytuacja

Tak jak wyglądała do tej pory. Sprzedają kornika ale swoje pola obrabiają ciągnikami marki Case. Przynajmiej tak było jak ostatnio się kręciłem w tamtych okolicach.