Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Odnośnie testów to firmy, chyba nie zdają sobie sprawy, że rolnik często nie wybiera pewnej maszyny bo nie mógł jej przetestować. Jak się kupuje samochód nawet za 30tyś, to służy jazda próbna. Dlaczego w takim razie maszyny o wartości często pięcio-, sześciokrotnie wyższej nie można przetestować. Trudno przecież nazwać testem kilka minut jazdy po placu u dilera.

Trzeba mierzyć spalanie na ilość wykonanej pracy. Ja też mogę napisać, że JD pali więcej od 914. Jednak w ilości wykonanej pracy JD bije 914 na głowę.

Opublikowano

Dealerzy nie chcą dawać ciągników na wypróbowanie, ponieważ jest wielu chętnych do zaorania sobie pola za free. Za to chętnie zorganizują pokaz dla większej publiki ok. 20 osób. Oszczędności paliwowe można uzyskać stosując obroty silnika dostosowane do max. momentu obrotowego dobre opony i prawidłowe ciśnienie w kołach.

• Root Admin
Opublikowano

kupujac nowy ciagnik w dodatku mocniejszy nie ma bata by palil tyle samo co zetor.

a to niby dlaczego? wszyscy zawsze gadali ze to zetor duzo pali Ja tu nie mam zamiaru liczyć paliwa zuzytego na godzine, bo umiem sobie przeliczyć kilowaty i te sprawy, ale oczywistym dla mnie jest ze na zaoranie hektara pola potrzeba zuzyć ileś tam (X) energii. Czy ta energia bedzie dostarczona przez ciągnik 100 czy 140 konny nie ma dla mnie znaczenia, tak samo jak nie ma dla mnie znaczenia czas potrzebny ma dostarczenie tej energii. Dlaczego wiec wiekszy - nowszy ciagnik ma mi spalić więcej na 1ha orki? pomijam fakt ze zetorem 1ha oram przez 1h i 15min a takim ciagnikiem oram 50min Co do robienia testów za free - zawsze byłem skłonny odpalić dilerowi jakas rozasadna stawke za zorane ha czy godzinę pracy maszyny - dla mnie nie ma to znaczenia czy bede jezdził swoim ciagnikiem i płacił za jego utrzymanie czy po prostu zapłacę dilerowi - wazniejsze jest to ze bede mógł zapiąć swój pług, swój agregat swoją talerzówkę i wjechać na moje ziemie - wtedy nikt mi już nie powie ze ciągnik jest taki sraki czy inny - mogę go bezposrednio odnieść do mojego obecnego konia pociągowego

Opublikowano

odpowiedz jest bardzo prosta, bo musi napedzic wiecej znacznie wiecej odbiornikow energii, myslisz ze wydajna hydraulika, super skrzynia, sprzet do redukcji toksycznosci spalin to perpetuum mobile?? akurat mam sporo doswiadczenie w uzytkowaniu sprzetu na roznych poziomach zaawansowania.

generalnie nowszy (przewaznie mocniejszy) sprzet ma byc lepiej dopasowany do maszyn, a to nie zawsze da sie osiagnac. z reszta zobaczysz sam po sobie.

Opublikowano

wyższe spalanie w tym przypadku, to może być zbyt mały pług. Większa prędkość to większe opory, nie od dziś wiadomo, że lepiej wolniej, a szerzej, niż szybciej a węziej ;) Jeszcze inna sprawa jest ze zbiornikiem w MF, niby jest pełno, a można wlać do niego 30 litrów jeszcze i będzie robił bul bul bul i dalej paliwo wchodzi :) Moze przed tobą testowa go jakiś "cfaniak" :)

Opublikowano

yacenty te wycie to raczej z pomp hydrauliki bo u mnie jest to samo tylko w 5465(na postoju tez wyje) a co do spalania to mi spali w ibisie xls rozstawiony na 48 to na hektar 15-16 litrów i hektar jest zrobiony w 1 godz.według mnie to dobry wynik bo ursusem spaliłem tyle samo ale hektar w 1,5 godz a nawet dłużej tylko że mam do niego inny pług.

EDIT

zapomniałem dopisać że przy uprawowo siewnym spali mi z 8,5l na godzinę a zasieje gdzieś z 1,5 hektara ale to jest przy obrotach 1500 i nie ma wcale ciężko ;)

• Root Admin
Opublikowano

ok, z odbiornikami się zgodze a co do baku? cholera wie - ja z reka na sercu powiem ze u mnie na koniec roboty był pod sam korek bo nie po to go brałem aby zaorac sobie pole ale po to aby go sprawdzić - zuzycie paliwa tez było na liscie punktów do sprawdzenia. moj błąd jaki popełniłem to ze nie zatankowałem go na dzien dobry - tylko z kierowcą zerkneliśmy ze pełny bak

Opublikowano

To trzeba było sprawdzić dokładnie czy był pełny. kilka centymetrów od korka a paliwa wejdzie duzo jeszcze tylko trzeba powoli wlewać. Do tego zobacz jak na liczniku poziomu pierwsza ćwiatka powoli spada, można na niej prawie cały dzień robic w lekkiej robocie a później to moment i pusty bak... W agregacie 3 metrowym KOS na 7 ha spalił 50 litrów z dojazdem na pole przesiadkami operatorów, przeczepianiu pługa do agregatu i z powrotem do pługa. Ziemia ciężka, zbita, głębokość około 10 cm. Momentami to nawet do 20 na godzine się bujał jak chłopaki chcieli go sprawdzić i na moc nie można było narzekać obroty cały czas powyżej 1800. Ojciec stwierdził na koniec że wcale mniej mocy nie ma jak 155 konny nasz Agrotron 150.7 i dużo jednak oszczędniejszy i taki ''żywy''

Opublikowano

Coś Ty... Z resztą co nas obchodziły odkładnice. Ciągnik miał chodzić na 100 % mocy. Z ojcem mieliśmy się założyć o 500 że w tych 50 litrach się wyrobi i się wyrobił. nawet rolnikom kopary opadły jak go dotankowaliśmy że paliwo się przelewało na ziemię. W robocie z przyczepa zbierjaca to wogóle była bajka... Dało się odczuć Power Boost gdy po wichrze warkocz na zawrocie pociągnęło...

jak nie wierzysz ze można kosić z prędkościa 30 na godzine na łąkach torfowych to zapraszam do mnie z miłą chęcią pokaże... jeszcze kosiarka nie umyta ale zakładzik z góry o kilka tysięcy tak samo z agregatowaniem. Było kilku rolników którzy moga to potwierdzić

Opublikowano

Ziemia ciężka i zbita i 20km/h z 3metrowym KOSem? ;) Dobre dobre :)

Ja MFem 6480 z KOSem 3m nie uzyskam takiej prędkości na moich piachach, a co dopiero 5465 który jest mniejszy.

Edit

Mój błąd miało być 6475. Ale to i tak nie możliwe.

Opublikowano

@wszyscy piszący w tym temaciebiggrin.gif -a nie możemy po prostu zrobić założenia że MF sporo pali ?smile.gif (zresztą jak każdy nowy ciągnik-im nowszy tym gorzej) -kol.Yacenty sprawdził i stwierdził i tyle.Jak napisałem tu parę razy że Zetor jest oszczędny (przynajmniej mój 7211 ) to spotkałem się z krytyką -a może jest tak że jednak miałem rację ?

Opublikowano

to był 6475. Pisałem już o tym wczesniej w innym poście. To tez ma się ustawieniem kata ustawienia łap i docisku sprężyn. U klienta podpieliśmy 5 łap Kongskilda 2,5 metra gdzie Fendt 309 C płakał w tym agregacie ale i MF lekko nie miał... Ten Kos 3 metry był dużo od niego lżejszy w robocie a ziemia porównywalna. Ja uważam że Zetor wcale dużo nie pali jeśli umie się nim pracować. Orząc 3 skibowym pługiem na obrotach około 1650-1700 obrotów to na 12 godzin na 3 biegu baku mi wystarczało w 7011. Ale jak kiedyś ojciec wsiadł i dawał mu 2200 aż wszystko ryczało na okolice to od 8 do 15 i byk był wypalony a ja nigdy ze soba na dolewke paliwa nie brałem. na 3/4 zbiornika mogłem spokojnie zrobić 200 bel sianokiszonki Sipmą Farma 569/1

Opublikowano

@wszyscy piszący w tym temaciebiggrin.gif -a nie możemy po prostu zrobić założenia że MF sporo pali ?smile.gif (zresztą jak każdy nowy ciągnik-im nowszy tym gorzej) -kol.Yacenty sprawdził i stwierdził i tyle.Jak napisałem tu parę razy że Zetor jest oszczędny (przynajmniej mój 7211 ) to spotkałem się z krytyką -a może jest tak że jednak miałem rację ?

Zapewne możemy stwierdzić o ciągnikach JD 6930, że są cienkie jak barszcz które reprezentuje maszyna z tego zdjęcia Agrofoto.pl Forum -> Galeria -> Wyświetlanie obiektu -> John Deere 6930 Wybacz kolego Jaro, ale tyle na Ha to nawet ta cienizna zapewne nie spaliła co ten MF testowy ;)

• Root Admin
Opublikowano

jedyne co tu moge jeszcze powiedziec - moj błąd ze nie kazałem go zatankować na full przy zjezdzie z lawety i dotankowac na full przy wjezdzie na lawete - przyznaje bez bicia 0 dałem tutaj ciała, jesli kiedys bedzie mi dane przetestowac jakis inny ciągnik tego błedu już nie popełnie - obiecuje

Opublikowano

smile.gif

Zapewne możemy stwierdzić o ciągnikach JD 6930, że są cienkie jak barszcz które reprezentuje maszyna z tego zdjęcia Agrofoto.pl Forum -> Galeria -> Wyświetlanie obiektu -> John Deere 6930 Wybacz kolego Jaro, ale tyle na Ha to nawet ta cienizna zapewne nie spaliła co ten MF testowy tongue.gif

Moja nie rozumieć Twojabiggrin.gif -chodzi Tobie o to że na podstawie zbyt małej ilości danych wyciągam zbyt daleko idące wnioski ?smile.gif

Opublikowano

Moja po prostu nie rozumieć że inni pisać Mastsau Harrison biggrin.gif palić mało bo mieć dobra motor od Perkinsa a Janek z Lasu palić dużo bo mieć Dupny Ponoć Silnik biggrin.gif -mi się zdawać że i ten i ten palić podobna ilość paliwa w podobnych robotach.