Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

przepraszam oczywiscie miał byc Arion.

No właśnie tu jest problem bo nic o tych ciagnikach nie wiem a dziś do mnie dzwonili z Korbanka i umawiamy się na spotkanie a troche słabo bym wygladał na spotkaniu wiedząc tylko tyle ze te ciągniki istnieją :-) dlatego musze odrobić szybką lekcję o co wogole chodzi i jak gadać ze sprzedawcą Korbanka

Jakie są te wersje czym to się dokładnie różni - tylko komputerem czy jest to jakas specjalna wersja wyposazenia jak Multicontroler u CASEa czy PL w DFie?

Opublikowano

wesja c to taki tluk w ktorym nawet wszystkich halogenow nie ma, a srodek kabiny dostajesz taki jak w starym aresie - nie polecam.

cis to juz troche ludzka wersja, ma wszystkie podstawy ale bez dodatkowych wypasow w postaci np. ehr hydrauliki zewnetrznej, wyswietlacz.

cebis = wypas.

reszte znajdziesz na stronie producenta

• Root Admin
Opublikowano

jak pisałem ja już mam faworyta takiego dużego, ale grzechem zaniechania by było kupić traktor za 200-250tyś netto i nie obejrzenie wszystkich możliwych opcji na rynku - przecież to nie zakup chleba, ze jak mi dziś nie posmakuje to jutro kupie w innej piekarni za 25gr więcej

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@brzozak2 dla rożnych osób liczba halogenów nie jest raczej głównym kryterium wyboru ciągnika. :D Arion C to prostszy ciągnik, ale oferujący na tle konkurentów nie takie wcale złe wyposażenie. Wiadomo, że CEBIS jest najlepszy, ale nie każdy potrzebuje w ciągniku elektrozaworów i wielkiego wyświetlacza. Wersja CIS ma mechanicznie sterowaną hydraulikę, fakt kabina, może nie jest taka jak CEBISIE, ale w końcu czymś te ciągniki muszą się różnić. Czy naprawdę tak wiele osób korzysta np. z regulacji czasowej zewnętrznych wyjść hydraulicznych?

Podoba mi się w Arionach CIS i CEBIS, że mają 6 przełożeń typu POWERSHIFT, pod tym względem CNH może jest lepszy, ale oferuje mniej zakresów. Zielone ciągniki, nie licząc czerwonych felg, oferują trzy, a większość 4 biegi PS.

Szkoda, że tak mało producentów robi ciągnik oparte na ramię. :D

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Mnie @jaro jakoś re ramię urabia. :D Gdybyśmy mieli kupować ciągnik do ciężkich prac to JD byłby niewątpliwe pierwszym typem. Masz ramę i nie boisz się, że ciągnik strzeli na połączeniu. Teraz, gdy DF śmiga z maszynami klasy +140KM, to czuć, że buja. Podejrzewam, że z ramą by tak nie było. Ostatnio podziwiałem wyczyny Farmera z TUR-em i jakimś agregatem (wał+kultywator+wałki) min 4 metry, to trochę tym traktorkiem trzęsło na boki. JD z podobnym zestawem jeździ pewniej. Jest tyle interesujących ciągników, jednak każdy ma pewne niuanse, który czynią, go lepszym w konkretnych kategoriach. Uważam, najlepiej kupować, to co jest popularne, bo do tego części od ręki będą i w przyszłości uda się to przyzwoicie sprzedać.

Opublikowano

@bobek jedno mnie dziwi w twojej wypowiedzi otóż co ma rama do bujania całym ciągnikiem? to wina tego że jest mało obciążenia na przodzie :D bo przecież ciągnik chyba nie "bujo" się na łączeniu skrzyni z silnikiem :D

Opublikowano

@Bobek_Farmer

no rzeczywiście było już tyle wypadków złamania się ciągnika wpół, że naprawdę wszyscy powinni kupować JD bo ma ramę... :D

jeśli wystąpi złamanie ramy to jest to zazwyczaj spowodowane brakiem umiejętności kierowcy i taka jest prawda...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Chodzi mi o wibracje i szarpania poziome, a nie pionowe. :D Co innego jest podrywanie przodu, a co innego jak Cię rzuca na boki. :D

Opublikowano
@brzozak2 dla rożnych osób liczba halogenów nie jest raczej głównym kryterium wyboru ciągnika. :D

Wiadomo, że CEBIS jest najlepszy, ale nie każdy potrzebuje w ciągniku elektrozaworów i wielkiego wyświetlacza.

wiadomo, ze nie wszyscy potrzebuja duperele, dlatego uwazam, ze wersja CIS jest optymalnym wyborem pomiedzy cena, a wyposazeniem. ta C to nie ten sam ciagnik.

rama do gibania sie na boki tez ma niewiele wspolnego po prostu farmer ogolnie nie jest najlepsza konstrukcja.

Opublikowano

proponuje dla sprawdzenia przejechać się ciągnikiem z amortyzowaną przednią osią - wtedy widać ewidentną różnicę w bujaniu

a'propos ramy - MC też są na ramie

Opublikowano

Bój się Boga @brzozak-herezje wypisujesz i zaraz Cię dorwie klan miłośników Farmera :D.

Mi się zdaje że rama daje tak bardzo w rolnictwie pożądany efekt pewności siebie-po zaliczeniu porządnego dołka (nie,nie psychicznego :D)-w ciągniku z ramą jedziesz po prostu dalej a nie zastanawiasz się czy przód nie zechce aby pojechać w siną dal i to sam :D

Opublikowano

@jaro co do slusznosci stosowania ramy lepiej bym tego nie ujal :D

gdzies juz pisalem o tym, ze rama praktycznie przy noszeniu pluga 6 skib (zawieszanych) i duze zawieszane uprawowo-siewne z wielkimi kotlami na nasiona, w reszcie przypadkow nie ma obawy :D

a fani farmera, coz mam nadzieje, ze w realu mnie nie dorwa :D w kazdym razie nie bede sie wychylal.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@brzozak2

Odnośnie Ariona, to w moim mniemaniu Arion CIS to ciągnik z dobrym wyposażeniem, za rozsądne pieniądze. :D Osobiście, chyba jednak skusiłbym się na CEBIS'a.

Przeglądając Jelonki najbardziej przypadają mi do gustu modele Premium. Zawsze sądziłem, e to tylko lepsze bajery w środku i na zewnątrz. Jednak, bo bliższym zapoznaniu zdziwiłem, jak zobaczyłem, że różnią się od strony technicznej. Na papierze dwa modele o takiej samej mocy, ale w różnych wersjach, mogą współpracować z maszynami z rożnych segmentów.

@pioter

W DF mam komplet standardowych obciążników przednich od U914 na sztywno. Do tego dochodzi jakieś 300kg(muszę to w końcu zważyć) obciążenia wrzucone w skrzynkę. Trochę to irytuje, jak trzeba zwalniać przed poprzecznymi nierównościami, bo skrzynka cała podskakuje i może zrobić bum w dół. Ramy brakuje, bo byłaby ta pewność siebie wg. @jaro, a tak to nie ma.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Twarda to stosunkowo płytkie i ogólnikowe stwierdzenie. Masz na myśli pozycję na rynku i renomę wśród rolników? Ja uważam, że ważnym kryterium jest pozycja na rynku, ale wtórnym. To ona określa, jakie ciągnika są popularne i mają opinię nieusterkowych. Pewne gamy modeli, mimo swojego wieku i ilości mth są chętnie kupowane, a inne raczej mają problem ze znalezieniem nabywcy. JD, CASE, MF, Fendt mają silną pozycję na rynku traktorów używanych i to w dużym stopniu ma wpływ na wybór nowych ciągników.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nie, dzięki, ale ja nie poszukuje używanego ciągnika. :D Póki co DF chodzi jak zegarek, więc nie planujemy wymiany głównego konia pociągowego.