Skocz do zawartości
robotyziemne

John Deere 7700 nie odpala

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
john

Witam! Mam problem w swoim Johnie. Sprawa wygląda tak, że automat rozrusznika wbija a rozrusznik nie kręci. Akumulatory nowe, kable, klemy, masa na silniku i ramie sprawdzone, wszystko jest ok. Rozrusznik sprawdzony, jest ok. Czy może ktoś miał już taki przypadek? Kto jest mi w stanie pomóc proszę o odpowiedź.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

matus951    5

Pamiętam jak wujowi 6400 nie odpalał to przykładał klucz w okolicach rozrusznika i na zwarcie gadał :) Ale co dokładnie było to nie wiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MarcinNH    42

popukaj po rozruszniku mi w mercatorze sie czasami zatrzyma na takiej gorszej szczotce ale jak poklepie sie po nim młotkiem to odpala

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Rozrusznik wyjmowałem i byłem z nim u elektryka. Sprawdził mi go i jest wszystko ok. Jak wyjęty z traktora to kręci jak szalony. Tylko z kluczyka nic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na krótko próbowałem tak: akumulator 12V 180Ah, kablem rozruchowym plusowym bezpośrednio za rozrusznik a drugim minusowym za ramę. Wtedy z kluczyka i trochę zakręcił, ale słabo, bo moje kable rozruchowe to niesamowity szajs(stare i przepalone).

Nie wiem czego i gdzie jeszcze szukać.

Tak mnie to wkur...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ginterpol    17

odkręć kabel od rozrusznika i dotknij do masy.. jak nie będzie ostrych iskier :) to pewnie przejścia nie masz na masie..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
proponuję najpierw rozrusznik wyjąć i dać elektrykowi żeby przejrzał

Rozrusznik był już u elektryka. Przejrzany i jest ok.

 

odkręć kabel od rozrusznika i dotknij do masy.. jak nie będzie ostrych iskier :) to pewnie przejścia nie masz na masie..

Masa sprawdzona. (od tego zaczynałem)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
atomik    145

to trzeba pomierzyć przejście miernikiem na poszczególnych odcinakch czy jest inaczej sobie można gdybać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    189

Masz tylko dwa wyjścia; Akumulator i rozrusznik. Rozrusznik sprawdzałeś więc zostaję akumulator.

Co do miernika to musisz mieć taki jak sprawdzają w sklepie akumulatory z oporem. Inaczej nie sprawdzisz. Bo pod obciążeniem może zamiast 12V być poniżej 9V a wtedy nie odpali.

Połuż akumulator jakiś z innego ciągnika pod JD i kablami daj do masy i rozrusznika. A tym małym kabelkiem z elektromagnesu do plusa na rozruszniku. Musi odpalić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Połuż akumulator jakiś z innego ciągnika pod JD i kablami daj do masy i rozrusznika. A tym małym kabelkiem z elektromagnesu do plusa na rozruszniku. Musi odpalić

Jutro tak spróbuje zrobić, bo ja próbowałem trochę inaczej. Dzięki za podpowiedź.

Mam miernik taki, którym można zmierzyć przejście prądu. Jak jest przejście to piszczy a jak nie ma przejścia prądu to przestaje piszczeć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    189

Ale tu nie chodzi o przejście prądu, bo to żarówką sprawdzisz, tylko ile jest na prawdę tego prądu. A tu trzeba mieć takie widełki z blachami do oporu. On nowy kosztuję ok 2 tyś zł. Pożyczałem go ze sklepu w tamtym roku jak kupowałem akumulator używany.

Sąsiad miał podobny problem z 1212 w tym roku. Ja mu mówiłem zmień akumulator i będziesz miał po problemie. Nawet nowy rozrusznik kupił. Z rok się męczył aż założył z kombajnu aku i po problemie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
atomik    145

można kupić drugi akumulator ale sprawdzenie czy jest przewodzzenie na wszystkich odcinakch to podstawa, aby sprawdzić czy winny jest akumulator wystarczy z prostownika z rozruchem odpalić bez aku sam ciągnik i też będzie wiadomo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Może być jeszcze wina włącznika prądu. Może włączać prąd, ale słabo przewodzić.

Po Świętach jestem umówiony z elektromechanikiem. Myślę, że sprawa się rozwiąże.

 

Sprawa rozwiązana. Można powiedzieć, że głupia przyczyna.

Przyjechał elektromechanik 5 minut i ciągnik chodził. Okazało się, że kabel + który idzie z akumulatora na rozrusznik jest uszkodzony. Ja sprawdzałem tylko przejście, a nie sprawdzałem jaki prąd przechodził. Był zbyt słaby prąd, bo nie było dobrego styku między kablem a oczkiem przy klemie. Ktoś poprzednio miał z tym problem i na miedziany kabel założył oczko metalowe. Rdza zrobiła swoje i prąd nie przechodził.

Obciąłem te metalowe oczko, założyłem miedziane i jest ok.

Edytowano przez robotyziemne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
i jak się skończyło ?

Na kablu, który idzie od akumulatora do rozrusznika wymieniłem oczko, którym przykręca się kabel do klemy i wszystko jest ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez TraktortoZetor
      Mam problem z moim JD 6200. Mianowicie chodzi o to że potrzebuję wyciągnąć wałek łączący silnik ze skrzynią biegów. Odkręciłem wałek od skrzyni biegów i od silnika bodajże na 6 śrubach tłumik drgań. Teraz ten wałek nie chce wyjść. Pytanie jak wyciągnąć ten wałek? Muszę silnik wyciągnąć czy jak? 
    • Przez zuwar
      Mam problem z niedziałającymi  światłami stop w JD 7700. Bezpieczniki wszystkie całe, zasilanie na przełączniku przy pedale - jest. Czy po drodze jest jeszcze jakiś przekaźnik ? Może ktoś ma schemat elektryki do tego modelu.
    • Przez radeklegia
      Witam.potrzebuje opisu bezpieczników bo na tej klapce to nic nie ma.i chciał bym się dopytac co do oświetlenia zegarów i radaru czy tam się wymienia jakieś żarówki. ?
    • Przez roxor
      Witam panowie mam taki problem z john deere 6900 mianowicie problem polega na tym ze ciągnik zapala normalnie chodZi i wszystko wydaje sie byc dobrze a po chwili gasnie. gasniecie wyglada tak jak by ciagnik miał odcinane paliwo i jak zgasnie to nie mozna go uruchomic czasami przez chwile a czasami przez dłuzszy czas tj ok 30 min pozniej ciaggnik zapala normalnie i nie jest ani zapowietrzony ani nic zapala tak jak by go ktos normalnie zgasił i zapalił moze ktos sie z czyms takim spotkał lub wie co to moze byc prosił bym o jak najszybsza podpowiedz dziekuje i pozdrawiam.
    • Przez tomrolnik
      panowie tak jak w temacie prosilbym o opinię tego traktora ponieważ przymierzam się do zakupu tego modelu z góry dzięki za odpowiedź
×