Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kiedys siałem buran i nie była zła ale to było ponad 10 lat wstecz :) nie mozna jeje porównac do subito bo ta ma jedno miedzywezle wiecej i trezba ja rzadziej siac masy moze i wiecej ale wartosc mniejszy bo udział kolb w masie mniejszy. ja sieje tylko powyzej 250 FAO bo wczesniej sieje i zbiera sie poczatek wrzesnia.

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie odnośnie koszenia qq na kiszonkę. Czy już mogę skosić i jaka będzie jej wartośc w skarmianiu krowami mlecznymi? Powód to dziki które z dnia na dzień niszczą coraz wiekszy obszar qq. A to:

zrobiły mi w pszenicy. Edytowane przez hawkblizyce
Opublikowano

Mam taki ranking co do wartości kukurydzy w różnych fazach:

Faza sucha masa włókno udział kolb z ziarnem

kwitnienie 17 29 20

dojrzałość mleczna 22 22 40

dojrzałość woskowa 33 20 50

dojrzałość pełna 40 17 65

Kosząc teraz kukurydze pozbywacie się tego co w kiszonce jest najwartościowsze czyli ziarna. Zamiast ziarna jest wysoka zawartość wody. Macie koledzy problem, w końcu opóźnienie zbioru może znacznie obniżyć wydajność.

Trochę wyszło niewidocznie ale mam nadzieje że się domyślicie.

Opublikowano

No i właśnie jest ten dylemat czy ciąć teraz i stracić te najważniejsze składniki w qq czy czekać aż dojrzeje. Ale patrząc na pola to razej to pierwsze wchodzi w gre. Jeszcze nigdy tak wcześnie i na taką skale nie buszowały dziki. Może to wina odmiany...

Opublikowano

Ja planuję ok. 15/ 20 września wjechać na kukurydzę. Zestawy skromne bo do koszenia Ursus 1014 z sieczkarnią Pottinger MEX GT, do odwożenia 2x ursus c360 + D47B z obstawkami i do ubijania Ursus 1614 i MTZ 82 + ewentualnie ursus c330. Areał to 1 ha u mnie i ok. 4 ha u kuzyna, wszystko jednakowa odmiana ronaldinho.

Opublikowano

u nas w tym roku przez ostatnie suche tygodnie kukurydzę mocno przypaliło. Na 6 klasie uschła całkowicie. Jak pogoda pozwoli to w następnym tygodniu pewnie zaczniemy kosić. Odmiany to pionier A98, drim i cyrkon.

Opublikowano

Wujek zasiał 6.30ha kolega 4ha z hakiem wujek 4ha na kiszonke kolega 3ha. Pierwszy rok będzie cięte swoim sprzętem Mengele MB300 która będzie współpracować z MTZ 82 a wozić będą C360 z D47 x2 u wuja a u kolegi C360 z D47 i C355 z rozrzutnikiem dwu osiowym 4t oczywiście wszystkie z nadstawkami wszystko, deptać będzie Zetor Forterra 9641&Trac Lift 260SLi. Wozić każdy będzie sam bo nie będzie tak dużej wydajności jak w ubiegłych latach kiedy ciął Agrostroj Prostejov ale pan brał tak drogo że była potrzeba kupienia swojego sprzętu. Tylko deptać będzie u kolegi wujo a kolega u wuja będzie cioł swoim ciągnikim i tak wygląda u nas akcja kukurydza.

Opublikowano

u mnie jest 10 ha. podsycha u dołu ale ziarko jeszcze nie takie. mysle ze jakies 10-15 dni trzeba spokojnie poczekac :)

Opublikowano (edytowane)

My kosiliśmy 28.08 1.4ha ciął zetor 7211&silosokombajn z364. Woził ursus c360, a deptał ursus 1014. A czekać 6 tygodni żeby kuku się dobrze ukisiła.

Edytowane przez borec97
Opublikowano

u mnie 7,5 ha i u wspólnika 6ha. Myśle że ruszymy gdzieś tak za 2 tyg. kosi Fortschritt E 281C a odwożą 2x C360+D47 z nadstawkami oraz jak uda mi się kupić to Case JXU95 z przyczepą zbierającą Deutz Fahr, a ubija 1614 z TURem

Opublikowano

eeee bzdurne twierdzenia. <_< kukurydza jako pasza weglowodanowa kisi sie szybko. 2-3 tygodnie wystarcza w zupelnosci

Jezeli chodzi o kiszonke z trawy to owszem 6-8 tygodni potrzeba :rolleyes:

Opublikowano

Pochwalcie się jaki zbiór macie ? Ten rok dosyć dobry tylko lipcowe gradobicia lekko zniszczyły mi niektóre rośliny. U mnie gdzieś 45 może 50 ton będzie ale to się okaże przy zbiorze ;) .

Opublikowano

U mnie w okolicy jeszcze koszą :D dziś sieczkarnia New Holland jeździła po wsi i kilku rolnikom po kolei cięła :P niektórzy jeszcze się wstrzymują z koszeniem nie wiem na co czekają jak qq jest już sucha jak sku****** :D

Opublikowano

U mnie kukurydza już kiśnie a koszona była 31.08-01.09.2012 areał to 23ha kosiła firma usługowa Kwiatek,

Sieczkarnia która kosiła to:

-Claas jaguar860

Odbierały towar następujące składy:

John deere 5820+przyczepa zbierająca Mengele ok40m3

John Deere 6420s+przyczepa tandem T088-krótka

John Deere 6830P+przyczepa tandem T088-większa

Mój zestaw to John Deere 6330P+Claas sprint 330s

Ubijała:

Ładowarka manitou mlt633-120lsu

Opublikowano

@Adam432 siałem tę kukurydze przez 2 lata i jestem z niej zadowolony, 2 dobrze wykształcone kolby i kukurydza wysoka, chciałem ją posiać w tym roku ale nie mogłem jej dostać.Pozdrawiam