Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zamierzam w przyszłym roku zasiać kukurydze na kiszonkę lecz nigdy jej nie siałem i nie wiem jaki kawałek pola wybrać czy IV-V klasie lekkiej czy IV ciężkiej ( ił i glina). Planuje zasiać ponad 1ha, w tej chwili ma na jednym, polu zasiany jęczmień jary a na kolejnym mieszankę i ziemniaki, w zeszłym roku po żniwach pola były wapnowane. Co najlepiej zasiać po zboże zbóż tak aby można było wykorzystać wiosna na pasze dla krów i tak aby jeszcze można było zasiać kukurydze ?

Opublikowano

Ja już od paru lat sieję francuską kukurydzę. W Tym roku zasiałem saxxofon, rok temu chyba też.

Kukurydza wysoka, duża ilość ziaren w kolbie i bodajże 2-3 kolby. W poprzednim roku miałem QQ o wysokości ok 4 metrów.

Opublikowano

Wnioski z tegorocznych zasiewów kukurydzy - odmiana Vitras - najlepsza u mnie i będzie siana w przyszły roku, Electra z saaten union - troche mniejsza od vitrasa ale też godna polecenia, trochę subito od znajomego- jednak najmniejsza i juz raczej się nie skuszę na nią. ^^

Opublikowano

Poczekaj az sie kolba wykształci i zbierzesz ta qq :) U nas Vitras na początku najlepiej wyglądał, widocznie dobrze znosił chłód. Teraz najwyższe jest Subito, zaraz potem A98, ale właściwe odczucia to dopiero w połowie września.

Opublikowano (edytowane)

Pawel20 - dobrze mówisz- myślę że we wrześniu gros z nas podzieli sie swoimi uwagami odnośnie doboru odmian. Sam jestem ciekawy jaka kolbę będzie miał vitras. Odnośnie subito- myślę że problemem u mnie jest to że nasiona nie byly oryginalne... :wacko:

Edytowane przez karolo1977
Opublikowano

@ mich18 miałem ricardinio w poprzednim sezonie, w tym też mam. Dobrze wychodzi na ziemiach w dobrej kulturze, nie znosi gleb zimnych w początkowej fazie wegetacji, muszę ją traktować fosforem za każdym razem, w tym roku odkryłem też, że kwaśne ziemie też jej nie pasują, tyle z minusów.

Jak już przejdzie korzystnie początkową fazę to daje na prawdę ładny plon, w zeszłym roku właśnie ricardinio plonowała mi najlepiej, wilgotność ziarna też byłą dobra.

Opublikowano

ktoś siał kukurydze Borelli i Koenixx? prosze o opinie osoby które wiedza cos o tych odmianach na własnym przykładzie z zeszłego roku....

Opublikowano

Witam :) Już za jakiś miesiąc może nawet wcześniej niektórzy wjadą w pole kosić kukurydzę na kiszonkę :D W tym temacie możecie pochwalić się ile macie ha qq ? jakim sprzętem będziecie kosić, wozić i ubijać :) Jakie macie odmiany ? Na kiedy planujecie kosić ? Ja z wujkiem planujemy jak co roku na początku września :P Niektórzy już koszą qq ale to na zielonkę dla bydła

Opublikowano

To ja zaczne :D

Kukurydzy w tym roku mam 7 ha kukurydzy,

Kosić będzie jak co roku Mengele Mammut 6800, a wozić będą 2x Case 1255xl z rozrzutnikami 10t lub Case 1455xl i Case maxxum 5150 z takimi samymi rozrzutnikami.

Ubijać w tym roku będzie na pewno Valtra A83 & Stoll F15 i New Holland TD5030 & Agromasz Ł-106.

Odmiany już nie pamiętam.

Kosić będą po 20 września.

Opublikowano (edytowane)

A wiec tak ja kukurydzy mam 8ha i będę ja kosił po 25 września Claas'em 830&champion 345.

Woził będę DF M610+ przyczepa samozbierającą (trzeba jeszcze kupić <_< ). Farmer 10244 C1+ Cynkomet 8t

Fendt 311LSA + warfama 6t

Deptać będę ladowarka DF 30.7, Farmer F8244 C2, Zetor 7011.

Odmianty to: Pioneer A79 i F58

Myślę ze pójdzie tak samo sprawnie jak w zeszłym roku :) .

Edytowane przez DeutzM610
Opublikowano

u siebie będe kosił 2.5ha u wujka też tyle czyli razem jakieś 5 ha będzie koszone new holland td5030 + sieczkarnia unia foko + przyczepa metal fach na pryzmie new holland td80d +metal fach w tym roku pewnie zaczniemy na początku września bo susza strasznie dopija nam kukurydzę teraz gdyby padały deszcze to by jeszcze odżyła i chociaż w kolbe by ładowała i tak juz pożniwach jestem tydzień to niech pada ile chce ;) my juz od tygodnia ukaszamy dla bydła bo nie ma na co wypóścić wszytsko wyschło ... ;/

Opublikowano

No to ja napiszę jak to będzie wyglądać u wujka :) kosić pewnie będzie: Ursus C-360 + Kemper Sprinter :) wozić: Ursus 3512 + Pol-Mot Warfama T-604 , Ursus C-330 + Rozrzutnik :P Ubijać i rozgarnywać turem pryzmę będzie: Farmer F-9258 TE :D w tym roku wujek posiał ponad 5 ha kukurydzy z czego ponad 3,5 ha idzie na kiszonkę a reszta na ścięcie na zielono dla bydła. Odmiany to: San i Bzura. Ja przewiduje koszenie na początek września

Gość Profil usunięty
Opublikowano

No to tak.W tym roku zasiane 6 ha kukurydzy,kosić będzie Ursus-C360-3P razem z sieczkarnią fella mh30.Wozić Ursus 902,a ubijać kolejny ursus 902.

Opublikowano

U mnie 6 ha kosił będę exsapic po 10 września a ronaldinio po 25 września Mengele sf 5000 transport M-F 592+ Warfama N-266 8t i Pol-mot 8014 z przyczepą Mengele a na pryzmie Pol-mot 10014 z ładowaczem

Opublikowano

A więc tak kukurydzy w tym roku mam 75ha wszystko na kiszonkę idzię. Planuje tak gdzieś koło 20 września wjechac.

Zestaw to:

sieczkarnia

-Claas Jaguar 900

wożą

-Claas Arion 640 cebis + Quantum 5700s

-Fendt 410 vario + Pottinger EUROPROFI 4500 D

-New Holland T6090pc + Pottinger TORRO 5100 D

-New Holland t6020 plus + Pottinger TORRO 5100 D

Ubijają

-New holland t5060+ Quicke 45

-JCB 535-95

- NEw Holland t6050 plus

Opublikowano

buran to przeszłośc siałem ją ale teraz widze ze to nieporozumienie za krótki okres wegetaci w tym roku zasiałem subito dzień a noc o metr większa i kolba dużo większa choć gęsciej zasiana