Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
28 minut temu, rolniczek098 napisał:

Ja w zeszłym roku siałem starym monosem 4 rzedowym c360 na 1 biegu (pierwszy raz ) i wschody ładniejsze były niz uslugaodawcy przez miedzę siewnikami za 100 tyś.. Także prędkość to podstawa. Na koniec zrobiłem test na 2 biegu jeszcze bylo ok ale myślę ze to max.

ile to było w km/h?

Opublikowano

Mhm, to dobre na małe powierzchnie, znajomy sieje amzonka 6 rzędów usługowo jakieś 500ha rocznie i jak pole pasuje to 50h robi w ciagu dnia, a wschody piękne do tego John 6920 i gps, wiec nie sadze że jezdzi 4-5km/h a raczej za***rdala ale jakość sprzętu robi roznice 

Opublikowano

Ustawienie to raz, dwa jednorodność pola. Na mozaice złe ustawienie  plus duża prędkość jazdy i wychodzi pół ziarna za głęboko bądź na wierzchu. 

Druga sprawa to że w okolicy nikt nie ma nowego siewnika, a te co jeżdżą są w różnym stanie

Opublikowano

I Przemek i jacenty macie racje. ustawienie i firma na pewno robi różnicę. Tutaj siali Gaspardo i uważam że jest średni jeśli chodzi precyzję. Ale nie chce tutaj robić żadnej reklamy tudzież antyreklamy. Pytanie czy ustawienia były właściwe. Ja akurat sieje do 15h więc mogę sobie pyrkać.

• Root Admin
Opublikowano

ja też,dlatego na swój ogródek kupiłem sobie siewnik. wiem że ekonomicznie to się kupy nie trzyma ale posieje kiedy będę chciał i jak będę chciał. wszystkie elementy mechaniczne ma nowe, w teorii wszystko sprawdzone, a oceniać będziemy po wschodach a później po żniwach. powiedzcie mi na ile się ustawiać z głębokością? na dziś jest wilgoć więc myślę o 4cm. czy jednak iść w 5?

Opublikowano

Ja sieje ok 150 i nie narzekam na gaspardo ale widziałem że po kuhnie ziarno jest jak od linijki, może dlatego że aparat wysiewajacy mają niżej nad ziemią. To że dwa ziarnka zasieje co 10 cm a nastepne 20 moim zdaniem nie zrobi różnicy

Opublikowano
yacenty napisał:

ja też,dlatego na swój ogródek kupiłem sobie siewnik. wiem że ekonomicznie to się kupy nie trzyma ale posieje kiedy będę chciał i jak będę chciał. wszystkie elementy mechaniczne ma nowe, w teorii wszystko sprawdzone, a oceniać będziemy po wschodach a później po żniwach. powiedzcie mi na ile się ustawiać z głębokością? na dziś jest wilgoć więc myślę o 4cm. czy jednak iść w 5?

czytałem gdzieś że na lżejszej ziemi można śmiało na 7 centów pakować na mocniejszej jak chłopaki piszą 4-5.

Opublikowano

ja w tamtym roku ostatnie pole równy hektar na drugim biegu c360 obroty w granicach 1400-1600 45 minut siałem więc chyba nie jest to jakoś mega dużo. I na tym kawałku było 14.2 mokrej więc chyba nie najgorzej. Co prawda nie obyło się też bez wtop których QQ nie wybacza. Największy błąd to azot który podałem jak już qq była równa z maską :) dałem wtedy 100 kg mocznika i 150 saletry wybeltanej razem.

Opublikowano
9 godzin temu, rolniczek098 napisał:

ja w tamtym roku ostatnie pole równy hektar na drugim biegu c360 obroty w granicach 1400-1600 45 minut siałem więc chyba nie jest to jakoś mega dużo. I na tym kawałku było 14.2 mokrej więc chyba nie najgorzej. Co prawda nie obyło się też bez wtop których QQ nie wybacza. Największy błąd to azot który podałem jak już qq była równa z maską :) dałem wtedy 100 kg mocznika i 150 saletry wybeltanej razem.

Nie miałeś problemu przy mieszaniu saletry z mocznikiem ? Mnie zrobiło się "bloto". Wg tabeli tych nawozów nie wolno mieszać że sobą nawet tuz przed rozsiewem.

Opublikowano
19 minut temu, Grwroblewski napisał:

Kiedy planujecie siac kukurydzę??

Południowy zachód będzie siał na całego za kilka dni a północny wschód za 2 tyg. Jak nie wiesz kiedy siać to oddaj w dzierżawe

Opublikowano

Grwroblewski napisał:

Kiedy planujecie siac kukurydzę??

Niektórzy mówią że jak mlecz zaczyna kwitnąć to można atakować. Inni że po 20 tym. A generalnie jeśli gleba nie bedzie mieć te 6-7 stopni to ziarno nie skiełkuje. Ja w tamtym roku jak już pisałem wcześniej kończyłem siewy 7 maja i było ok też.

Opublikowano

Takie zapytanie czy do uprawy ścierniska po kukurydzy na ziarno taka zwykła talerzówka (zdj 1 czerwona) coś w ogóle zrobi przy w miarę optymalnych warunkach, lub ta z drugiego zdjęcia, szerszą trochę cięższa i talerze 600 mm (niebieska). Czy szukać czegoś konkretnego i ciężkiego lub odpuścić i najmować bo sąsiad ma 6m konkretną ?

IMG_20220419_103916.jpg

IMG_20220419_103843.jpg

Opublikowano

Patrząc w prognozy to na wschodzie chyba dopiero pierwsze dni maja będą najwcześniej odpowiednie. Dopiero wczoraj/przedwczoraj jakieś pierwsze krzaki liście puściły. Żadne mniszki, czeremchy jeszcze nie kwitną bo i skąd, kiedy rankami po 0 stopni a dzień max 7-8

Mateusz widzę pola pod kukurydzę szuka, bo już nie pierwszemu w ostatnich dniach dzierżawę proponuje 😂

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Południowy zachód będzie siał na całego za kilka dni a północny wschód za 2 tyg. Jak nie wiesz kiedy siać to oddaj w dzierżawe

Oddać w dzierżawę  ziemie??? Jeszcze takiemu pozerowi jak ty xd hahahahahahaha

Edytowane przez Grwroblewski
Opublikowano
14 minut temu, Norman napisał:

Takie zapytanie czy do uprawy ścierniska po kukurydzy na ziarno taka zwykła talerzówka (zdj 1 czerwona) coś w ogóle zrobi przy w miarę optymalnych warunkach, lub ta z drugiego zdjęcia, szerszą trochę cięższa i talerze 600 mm (niebieska). Czy szukać czegoś konkretnego i ciężkiego lub odpuścić i najmować bo sąsiad ma 6m konkretną ?

IMG_20220419_103916.jpg

IMG_20220419_103843.jpg

Jak ściernie będzie krótkie to coś zrobi. Lepiej jak będą dwa rzędy ciętych talerzy.

Wg mnie najlepiej to kosiarka bijakowa, wapno i orka konkretnym pługiem

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie firma co kupuję mokrą robi też zbiór, zostawia ściernie pod kolana. Zwykłą talerzowką nic nie zrobisz. 

Odpowiedz na pytanie kiedy siać

IMG_20220419_084047_283.jpg

Edytowane przez Buszmen11
  • Like 1