Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na pewno przy takie uprawie liczy się jakość odmiany kukurydzy. Dlatego powinniśmy wybierać sprawdzonych odmiany sprawdzonych hodowców roślin rolniczych. Ja wybieram firmę LIMAGRAIN, która oferuje w Polsce oprócz kukurydzy odmiany: rzepaku, grochu, pszenicy i jęczmienia, Firma LIMAGRAIN zdobyła uznanie rolników co pozwoliło uzyskać czołowe miejsce firmy wśród światowych producentów materiału siewnego.

Opublikowano
Dnia 9.11.2018 o 13:03, adamson330 napisał:

Jakie realne plony da sie z takiej ziemi osiągnąć przy przecietnym roku? 

Wariant 1-bez nawozenia organicznego. Same n. mineralne 

Wariant 2 z naozenie pomiotem kurzym + n. mineralne.

Sam środek kraju. 

bez względnie najwyższy plon można osiągnąć w QQ na oborniku (pomiocie również ) QQ jest najlepiej  raczej reagującą uprawą na obornik  Trzeba mieć świadomość że w pomiocie mamy nasiona chwastów (wschodzące)  i niekiedy takich roślin jak zaślaz który jest poważnym problemem (nie do wytępienia ) 

Natomiast co do odmian to każdy musi dobrać do swoich potrzeb rejonu i gleb QQ bardzo mocno reaguje na rejon i rodzaj gleby przebieg pogody musimy sami robić poletka i obserwować innych i na tej podstawie dobierać odmiany a nie na sentymencie do danego hodowcy  . Niestety presja reklam i podchodów sprzedawców  ogłupia i pozbawia niektórych racjonalnego wyboru 

Opublikowano
8 godzin temu, sebstantu napisał:

Na pewno przy takie uprawie liczy się jakość odmiany kukurydzy. Dlatego powinniśmy wybierać sprawdzonych odmiany sprawdzonych hodowców roślin rolniczych. Ja wybieram firmę LIMAGRAIN, która oferuje w Polsce oprócz kukurydzy odmiany: rzepaku, grochu, pszenicy i jęczmienia, Firma LIMAGRAIN zdobyła uznanie rolników co pozwoliło uzyskać czołowe miejsce firmy wśród światowych producentów materiału siewnego.

Ale reklama

Opublikowano

koledzy potrzebuję porady...a mianowicie chcę posiac 5.5 ha qq na kiszonke, pole to nowa dzierżawa klasy IV przedplonem było pszenżyto ozime. robilem badania gleby i ph wyszło 4.7 magnezu fosforu i potasu też słabo. w polowie lutego dalem 700 kg/ha kredy nawozowej i wymieszalem płytko z ziemią, na poczatku kwietnia pójdzie obornik ok 40 t/ha. jakie nawozy zastosować żeby coś z tego wyszło??? jakie odmiany?

Opublikowano
55 minut temu, aro321 napisał:

koledzy potrzebuję porady...a mianowicie chcę posiac 5.5 ha qq na kiszonke, pole to nowa dzierżawa klasy IV przedplonem było pszenżyto ozime. robilem badania gleby i ph wyszło 4.7 magnezu fosforu i potasu też słabo. w polowie lutego dalem 700 kg/ha kredy nawozowej i wymieszalem płytko z ziemią, na poczatku kwietnia pójdzie obornik ok 40 t/ha. jakie nawozy zastosować żeby coś z tego wyszło??? jakie odmiany?

jeżeli siewnik z podsiewaczem nawozu daj 300 kg 350 kg przez podsiewacz   coś w rodzaju 6-20-30  yara corn polifoska  z dobrze rozpuszczalnym fosforem i 100- 140 N wystarczy  

Opublikowano

dobór odmiany na podstawie najlepiej okolicznych rolników a dołóż do tego ze powinna tolerować stanowiska lekkie o niskiej kulturze  bo niewiele da odmiana super plonująca ale na dobre stanowiska  o wysokiej kulturze - po prostu jest taka korelacja i nic nie poradzisz ale obornik to wielki plus ale już miał być przyorany  a jak masz go na pryzmie  warto go  a jest słomiasty warto go przemieszać choćby turem z zewnątrz pryzmy 

Opublikowano

Ja wiem tylko po co darmo sypać nawóz między rzędy skoro i tak tam nie ma korzenia a nawet jeżeli tam się pojawią to po tym azocie śladu nie będę.

Opublikowano

Idac tym tokiem myslenia mozna napisac, po co siac caly azot przedsiewnie, przeciez tam nie ma korzenia i taka mala roslina go nie wykorzysta. Oczywiście jakbym mial jakis podsiewacz a nawet z pielnikiem to bym nie sypal rozsiewaczem tylko podsiewaczen i mozna zejsc troche z dawki nawet

Opublikowano

Zniknie czy nie zniknie ale każdy szanujący się rolnik wie że azot jest szybko wypłukiwany z gleby a przy tej ilości deszczu co mamy ( co dzień pada) to szybko nastąpi. 

Opublikowano

Mi co roku zostaje pare worków i sype 1 ubiegłoroczny na 2 -3 nowe,,,Co do deszczu u nas spadło przez ostatnie 2 tyg ponad 100mm gdybym sie tym przejmował że go wypłuka to musiałbym drugi raz siać azot bo zawsze wszystko dajemy na raz.  Poza tym w 13 przesiewaliśmy kukurydzą sporo upraw po gradzie wiosna była  bardzo mokra i z prób po sezonie wyszło zawartosć azotu na poziomie b.wysokim.

Opublikowano

Mam problem. Kukurydza nierowno wschodzi. Dolkiem gdzie byla wilgoc, kukurydza ma 2 liście, natomiast gorka, ziarno znajduje sie w suchej ziemii i nie skielkowalo 3 tyg od siewu. Będzie coś z tego?

Opublikowano
3 godziny temu, GBartek napisał:

Mam problem. Kukurydza nierowno wschodzi. Dolkiem gdzie byla wilgoc, kukurydza ma 2 liście, natomiast gorka, ziarno znajduje sie w suchej ziemii i nie skielkowalo 3 tyg od siewu. Będzie coś z tego?

Jeżeli leży cały czas w suchej to  powschodzi Dla pewności zbierz kilka nasion i zrób próbę kiełkowania na tacce

Dnia 16.05.2019 o 22:18, malorolny121 napisał:

Mam takie pytanko. Czy kukurydza z tego roku bedzie się  nadawała  do siewu na przyszły  rok.  Bo trafilem na wyprzedarz magazynów  i ceny o 50% w dół. 

będzie się nadawała ale 50% to coś nienormalnego -mogą być fałszowane marża na nasionach to około 15% a ze stratą nikt nie sprzeda ?