Skocz do zawartości

Ciagnik idealny:)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesli moglibyscie zlozyc sobie ciagniki to jakie podzespoly byscie wybrali?

W ten sposob np.

most przedni-carraro

silnik-Perkins

komfort.JD

Operujcie nazwami a nie markami(jesli chodzi o komfort noto musi byc marka :P ).

Miedzy innymi to chce sie dowiedziec co jest najlepsze.:P

Zapraszam do wypowiedzi :P

Opublikowano

Silnik na pewno perkins - lepszego nie ma mało pali gdy ma lekko i jak ciężko też jest oszczędny i jest zrywny ( nie ma takiego muła jak zetory czy c 360) ale nie wiem w jakim przedziałe mocy ma być ten ciągnik idealny bo do 80 km są inne potrzeby a powyżej nie wiem bo nie mam do czynienia

Opublikowano

Sorry Ferdek-ale właśnie obraziłeś mojego Zetora :P-i jeżeli piszesz o tym wynalazku w 3p to Zetor przy nim to rakieta (zauważ o ile więcej Zetor waży)-ale to wszystko tak na marginesie-nic osobistego :P

Opublikowano
Sorry Ferdek-ale właśnie obraziłeś mojego Zetora :P-i jeżeli piszesz o tym wynalazku w 3p to Zetor przy nim to rakieta (zauważ o ile więcej Zetor waży)-ale to wszystko tak na marginesie-nic osobistego :P

Nic nie wspominałem o 3p a w tym poście myślałem raczej o 4p, w sumie nic do zetrów nie mam ( już nie wspominam nic o spalaniu) ale nie iwem może zetor znajomego 7245 jest tak ustawiony żeby mało palił, ale jak pogina z 2-ma przyczepami praktycznie pustymi pod lekką górke ten silnik buczy i zbiera się jak c360, to samo tyczy się 7211 innego znajomego z belarką w sianokiszonce jak się zmuli to potrafi zgasnąć, ale nic mi bliżej nie wiadomo ale coś kombinowali z dawką paliwa żeby zmniejszyć spalanie, co do porównania 4p i silnika 7211 to odwieczny spór dla niektórych jeden silniniejszy dla innych drugi, ale nikt się nie spiera który mniej pali :P

Jaro nie chciałem obrazić Twojego zetora, ale przyznaj nie wolał byś mieć w tym ciagniku perkinsa?

Opublikowano
Jaro nie chciałem obrazić Twojego zetora, ale przyznaj nie wolał byś mieć w tym ciagniku perkinsa?

i jest to do zrobienia, można do takiego zetorka wsadzić silnik np od 4514

Opublikowano
Nic nie wspominałem o 3p a w tym poście myślałem raczej o 4p, w sumie nic do zetrów nie mam ( już nie wspominam nic o spalaniu) ale nie iwem może zetor znajomego 7245 jest tak ustawiony żeby mało palił, ale jak pogina z 2-ma przyczepami praktycznie pustymi pod lekką górke ten silnik buczy i zbiera się jak c360, to samo tyczy się 7211 innego znajomego z belarką w sianokiszonce jak się zmuli to potrafi zgasnąć, ale nic mi bliżej nie wiadomo ale coś kombinowali z dawką paliwa żeby zmniejszyć spalanie, co do porównania 4p i silnika 7211 to odwieczny spór dla niektórych jeden silniniejszy dla innych drugi, ale nikt się nie spiera który mniej pali :P

Przyznaję się że nie chciałbym :P-ja tam naprawdę na spalanie w swoim Zetorku nie narzekam-powiem więcej -mam jeszcze JD i c-360 i IMHO Zetor jest z nich najoszczędniejszy-a silny i wytrzymały też jest-i co najważniejsze 19 lat i praktycznie bezawaryjny-no dobra bo się nam OT zrobi i dożywotniego bana złapiemy jak nic :P

Opublikowano

Ciagnik idealny. hmm...

silnik: Power Tech Plus

przekladnia: bezstopniowa AutoPowr

Komfort: niezaleznie amortyzowanie przednich kol(Fendt) , amortyzowana kabina(Fendt), fotel "Actiw Seat" od JD,

ergonomia i wykonczenie : JD i Fendt

wytrzymalosc: Ciagniki typu Ursus C330 lub podobne "czolgi" :P

spalanie: U C330

cena: jak za Belarusa/MTZ :P

Opublikowano

silnik:Power Tech Plus 15000 mth i wiecej bez remontów ;D

skrzynia oczywiscie autopowr

komfort fendt i john deere,amortyzowana oś,amortuyzowana kabina,

wykończenie jd,fendt

skrętna oś(nh)

spalanie jak ciapka i cena przystępna dla karzdego :P

Opublikowano

Troche zle mnie zrozumieliscie. Chodzi mi o wasze zdanie jakie macie apropo mostow silnikow przekladni itd. niechodzi mi o takie rzeczy ktorych niema, czyli najlepszy silnik a spalanie jak t25. Poniekad mi chodzi o stworzenie ciagnika ale z czesci ktore sa.

niech kazdy pisze tak jak uwaza i w miare w takiej formie jak podalem w pierwszym poscie.

I temat nie jest podobny do tego: http://www.agrofoto.pl/forum/index.php?sho...amp;&do=findComment&comment=79042 tylko Wy go tworzycie podobnym.

Opublikowano

Silnik naj mniej paloncy na swiecie

Wygląnd NHTL90A

Komfort jak w samochodzie najwyszej klasy

Prędkość 100 na polnej

Moc 1000 KM

Udzwik tylnego podnośnika 100 ton!!!

Cena 00,01

Napend Gonsienicowy!!

Najlepiej na Wode

No i w pole!!!!!

Opublikowano

przedni most - Dana

silnik - Perkins lub Cummins

skrzynia - Dyna-4 lub Vario

kabina - MF

elektronika - oryginalna japońska :)

Temat zredagowałbym inaczej bo jak widać nie wszyscy rozumieją o co chodzi. Z jakich części które są dostępne zbudowalibyście idealny dla siebie ciągnik?

Opublikowano (edytowane)

napęd -carraro

silnik-perkins lub deutz albo CATERPILLER

KABINA to czywisice taka jak w MF(super wykonanie nie to co w niektórych maszynach przełączniki tak jakby z Żuka:/)

pełna elektryka

a tak pozatym mówiąc to ferguson mi wystarcza jak dla mnie to ciągnik jest super.... i podejrzewam ze mniej spali niż SAME>LAMBORHINI CZY DF ale nie mialem okazji spalania sprawdzić...

Edytowane przez Balzak
Ortografia
Gość Profil usunięty
Opublikowano
Silnik na pewno perkins - lepszego nie ma mało pali gdy ma lekko i jak ciężko też jest oszczędny i jest zrywny ( nie ma takiego muła jak zetory czy c 360)

Co do silnika to się nie zgodzę najlepsze silniki są SisuDiesel ! przy niskich obrotach i dużych przeciążeniach niema efektu krztuszenia się lub innych skutków. Pracowałem każdym z tych silników i obiektywnie mogę powiedzieć że najlepiej pracują silniki Valtry. Tylko dlatego kupiłem Valtre ze względu na silnik, co do funkcjonalności zgadzam się John Deere i Fendt ma lepszą wygodę! Te silniki są najbardziej ekonomiczne i 105KM ciągnik w pługu 5*50cm z 1,5t wałem cambella na górzystym terenie spala niecałe 12 litrów na hektar zaoranego pola!!! (orka wykonywana na głębokość 37cm) Komu perkins tej mocy pociągnie tyle i w takich trudnych warunkach. Jeśli macie ciągnik o tej mocy pracujący z takim pługiem i jest bardziej ekonomiczny to napiszcie!!! Dodam jeszcze że w gruberze Unii Group 3,90m spala 6,5 litra na hektar i to mierzyłem go 3 razy w podobnych warunkach!!! W agregacie 4,60m POM Brodnica spala niecałe 4 litry na hektar!!! Kiedy pierwszy raz pracowałem to myślałem że się czujnik popsuł bo na działce 4ha wskazówka praktycznie nie drgnęła!

Jak perkins ma lepsze osiągi to napiszcie....

Opublikowano
105KM ciągnik w pługu 5*50cm z 1,5t wałem cambella na górzystym terenie spala niecałe 12 litrów na hektar zaoranego pola!!! (orka wykonywana na głębokość 37cm)

Jeszcze na głowe nie upadłem żeby w to uwierzyć, 105KM z pługiem 2,5 metra na głębokości 37cm ;)

Napisz coś realnego to możemy pogadać :P