Skocz do zawartości
czadowywicek

Jak zrobić masło?

Polecane posty

Zastanawiam się dlaczego masło zrobione z własnego mleka jest twarde i trudno smarne ,w przeciwieństwie do kupnego?.Czy mleczarnie dodają "coś" czy jest specjalna technologia wytwarzania?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
suzuki21l    5

Zastanawiam się dlaczego masło zrobione z własnego mleka jest twarde i trudno smarne ,w przeciwieństwie do kupnego?.Czy mleczarnie dodają "coś" czy jest specjalna technologia wytwarzania?

ale masz na myśli że z chłodzone z lodówki trudno się rozsmarowuje, bo jak jest w temp. pokojowej, to jest ok,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pronarek    2

Zastanawiam się dlaczego masło zrobione z własnego mleka jest twarde i trudno smarne ,w przeciwieństwie do kupnego?.Czy mleczarnie dodają "coś" czy jest specjalna technologia wytwarzania?

 

 

Jak kupujesz masło to nie patrz na to ze pisze masło tylko spójrz na skład i wtedy się dowiesz dlaczego jest bardziej miękkie ;)

A i wiele produktów nazywanych masłem które są dosyć tanie to juz bardziej margaryny bynajmniej tak mi się wydaje jeżeli jestem w błędzie to mnie poprawcie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

suzuki21lZ lodówki to w ogóle nie uskrobiesz, nie wiem czy coś nie tak robię.

 

 

pronarek piszę tu o normalnym maśle np.osełkowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Masło z mleczarni przez to się łatwo smaruje bo dodają tłuszcz roślinny :D

ot cała tajemnica .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ChiquitaB    50

u nas masło z mleczarni jak jest w lodówce to jest jak kamień szybciej chyba ser by rozsmarował heh. jak sam zrobisz to tak samo będzie. my zawsze trzymamy masło na szafie w maselnicy chyba tak to się nazywa i ładnie się smaruje:) ja się zawsze śmiałem że to mydelniczka heh

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiesmag    52

nie wiem czy widzieliście masło eksportowe prosto z chłodni,o temperaturze -50 stopni-jak blok spadł to jak szyba hartowana :lol: ale to było kiedyś.

praktycznie czystego masła w sprzedaży już nie ma ;[

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pronarek    2

no własnie dlatego napisałem ze trzeba spojrzeć na skład bo teraz to juz nawet masło musi być ochrzczone ;(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
martina    23

MOże mnie skrytykujecie, ale ja nie lubię prawdziwego domowego masła. Wole upiec z niego szarlotkę niż smarować nim po chlebie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
trebor33    0

Na prawdziwym maśle jest podana zawartość tłuszczu 82%. Wszystko inne to "mixy" o zawartości tłuszczu ok 60% i musi być na nich napisane że zawieraja tłuszcz roślinny. Jeśli chodzi o osełkowe to spotkałem już takie o zaw. tł. 62% :blink:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ChiquitaB    50

u nas w mleczarni zaczęli sprzedawać takie masło ceny nie znam jeszcze dopiero zamówiłem i kierowca ma przywieźć mi to zobaczymy co będzie z niego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cichy26    4

Nazwa MASŁO jest zastrzeżona dla produktów bez domieszek tłuszczów roślinnych o określonej minimalnej zawartości tłuszczu mlecznego (co najmniej 80% dla masła, 60%-62% dla masła o zawartości 3/4 tłuszczu, 39%-41% dla masła półtłustego)

W przeciwnym razie mleczarnie mogą płacić kary.A jeśli występuje napis na opakowaniu śmietankowe,stołowe,osełka itp.bez wyrazu MASŁO to wiadomo że jest tam dodatek tłuszczów roślinnych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FanUrsusa    0

Chcesz przepis na masło no więc tak. Najpierw zbierasz mleko i odstawiasz je do ciepłego pomieszczenia no tak + 25 stopni. Musi się utworzyć śmietana. Zbierasz śmietanę i wlewasz ją do maszynki. Fotki zrobię jutro bo późno no i ona zbija tą śmietanę i robią się krupy. Potem to co jest po tym mieszaniu cedzisz przez pieluchę lub jakąś szmatkę i to co zostanie to ściskasz i formujesz. Na koniec to bierzesz tą kulę i wodą ją jakby wycierasz. Zn masz rękę z wody mokrą i jeździsz po tej kuli. Potem to wrzucasz do lodówki i można wcinać. Zn to tak na szybko bo ja to tak znam, no babcia to robiła a ja patrzyłem no a ona nie żyje :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marcin1997    8

ja to robię tak.. zebraną śmietanę wlewam tak 3/4 pojemnika <u mnie słoika> zakręcam i trzącham a zobaczę że zrobiła sie taka duża gruda.. i tyle Smacznego!! trzeba trochę się namęczyć ale warto ;D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    449

ja to robię tak.. zebraną śmietanę wlewam tak 3/4 pojemnika <u mnie słoika> zakręcam i trzącham a zobaczę że zrobiła sie taka duża gruda.. i tyle Smacznego!! trzeba trochę się namęczyć ale warto ;D

 

 

My posiadamy maszynę do "trząchania".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobytempelton    158

ja to robię tak.. zebraną śmietanę wlewam tak 3/4 pojemnika <u mnie słoika> zakręcam i trzącham a zobaczę że zrobiła sie taka duża gruda.. i tyle Smacznego!! trzeba trochę się namęczyć ale warto ;D

 

na świerzutką bulkę i wędliny nie trzeba :rolleyes:

ostatnio prawdziwe masło jadłem jak były kary za przekroczenie limitu mleka....3-4lata temu, aj widzicie dopiero jak czegoś niema to człowiek to docenia....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiesmag    52

ja takie masło jadam-znajomi robią z mleka(śmietany) od 5 krów-no i maślanka.

też kiedyś robiliśmy,też od tylu krów-wirówka i maselnica napędzana silnikiem-kilka kilogramów na tydzień się robiło.

 

wiecie co zrobić żeby zimowe masło miało kolor ładny?-i to w naturalny sposób?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arturo    35

ja w masło bawie się jak jest cieplej zbieramy śmietane do maselnicy silnik na siłe :P do tego wlewam szklanke zimnej wody zakrecic pare minut wyrobić cedzakiem ze serwatki i smarować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marcin1997    8

 

 

My posiadamy maszynę do "trząchania".

haha ja niestety nie mam i mówię tak jak ja to robię..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

wiecie co zrobić żeby zimowe masło miało kolor ładny?-i to w naturalny sposób?

 

Babcia dodawała sok z marchwi, tylko nie wiem na którym etapie produkcji ;) .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiesmag    52

no właśnie-soczek z marchwi

a kiedy?-na chwilkę przed wytrąceniem grudek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bartek45    17

Kiedyś pamiętam spotkałem się z takim sposobem, że wlewamy mleko do słoiczka, wrzucamy kilka dosyć ciężkich kulek, wcześniej oczywiście umytych i jak to kolega wyżej określił "trząchamy"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez danielhaker
      W związku z prośbą użytkowników założyłem ten temat. Tu możemy rozmawiać o wszystkim i o niczym, aby nie zaśmiecać tematu "ceny mleka"
       
    • Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D
       
      http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs
       

       

       
      http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR
       

       

       
      http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=
       
      http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR
       

       

       

       

    • Przez kostka_plewa
      Witajcie, 
       
      Słyszałam, że Polagra Premiery to prawie jak Hanover (gdzie na razie jeszcze nie dotarłam:) Dlatego chcemy z narzeczonym się wybrać. Widziałam, że jest możliwość otrzymania dofinansowania dla grup jeśli zbierze się 15 osob. Może ktoś jest chętny na wyjazd? 
    • Przez ARWO
       

      Witajcie, 
      Co chciałybyście dostać na dzień kobiet? Tradycyjny kwiatek, czy może zasugerować naszym panom coś innego. A może sami panowie coś podpowiedzą? Czekam na Wasze propozycje  
×