Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

masz racje jest sporo biegow i dobierasz sobie a np w c 360 na 3 z agregatem gaz w podlodze i wraz za wolno

paliwa duzo idzie i robota slabo zrobiona a w mtz zapierniczasz jak z papierami szybko zaleznie od potrzeby i obroty umiarkowane

ekonomiczna jazda a raczej ciagnik :rolleyes:

p.s wlejcie sobie opalu jest polowe tanszy i czy spali 2-3 litry w te czy w te to nie poczujecie :D

Edytowane przez Uziu92
Opublikowano

mój pali 8l w podkładce ale mój 1025 ma większe zużycie paliwa i z większym pługiem trochę śmigam i oczywiście szybciej... na zimę każdy sobie pociąga traktor.... wszystko zresztą zależy od operatora i od tego jaka ma nogę do gazu :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

te 7 spalil na lekkiej ziemi (na polu o dl. ok 1km gdzie nie ma praktycznie jazdy na pusto i bardzo malo nawrotow i nie orze sie "poprzeczniaka" i zaoranie trwa godzine ) w niezbyt glebokiej orce ale jak jest 3, 2 klasa ziemi (dawno nie padalo i idzie ciezko to wychodzi ok 10 ( np. 1h 20 arow w piatek oralem wziol 15 litrow bylo sporo nawrotow i jazdy na pusto) wiec to sie ma od warunkow glebowych przede wszystkim i ulozenia pola jazdy nawrotow itp.

p.s zapomnialem dodac ze plug 4*35 czyli troszke mniejszy jak ciagaja inni uzytkownicy (mam na mysli 4*40)

Czyli 7 litrów/ h w pługu 140 cm przy prędkości 8-9 km/h. Wychodzi na to, że ciągnik pracował na ok 40% mocy.

Opublikowano (edytowane)

zapoznajcie sie panowie ze specyfikacja silnika i pozniej testujcie i zobaczycie co wam wyjdzie a raczej ile spalicie a pozniej sie dziwicie ze sobie zmyslam

p.s nie pisze ze zawsze mi pali te ok. 7 litrow w orce ! podalem tylko taka rozbieznosc i ze to mozna osiagnac jak ktos ma lekkie ziemie i pojecie o tym co robi na ciezszej ziemi spalanie waha sie na poziomie 8-10 litrow

Edytowane przez Uziu92
Opublikowano

bo kolega ma inna werje zbioników cyba

ja tam mam MTZ82 zbioniki 2x65 litrów pali mi tak od 8-10 litrów to zależy akurat na jakiej ziemi orze

Opublikowano

No koledzy widzę że mowa o ruskach to może też się wtrącę:) Co do spalania na poziomie 7litrów to się zgodzę bo u mnie na 2-3 klasie 4x35 mtz spalił 10litrów na godzinkę a orałem pronarem 1221A takim samym pługiem i wyszło w granicy 12 literków :) Może ktoś się nie zgodzić ale to nie było mierzone przez miesiąc tylko przez jeden dzień a dokładniej jego część więc ktoś może zrobić testy w innych warunkach z inaczej ustawionym pługiem itp itp itp i może mu wyjść inaczej. Panowie bądźmy realistami jakby się nie starał to nigdy nie utrzymamy jednakowego spalania przez cały okres eksploatacji ciągnika ;);)

Opublikowano

wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

bo w mojej okolicy to przeważnie są

same massey fergusony a pronar to

jak na lekarstwo a te fergusony

to jakieś cuda w tych skrzyniach się dzieją

i boję się tego brać bo tam wszystko drogie.

Mam pytanie do tego pronara bo u mnie pracował

by w 4-skibowych pługach zagonowych , prasa kostka

agregat 2.5m , kosiarka , jak myślicie dałby rade

w takim zestawie? :)

Ja mam pronara 82 sa z 2006 roku. Pracuje na 28 ha. Zrobiłem min 930 MTh. Prosta maszyna i jeżeli umiesz dbać o tę maszynę to wiekszych problemów z nią nie ma. Wcześniej miałem MTZ-a i też dobrze się sprawował.

W Pronarze zdecydowania poprawa jeżeli chodzi o wycieki. Odpala mi przy -25C oczywiście z podgrzewaczem, który ma założony seryjnie. Dość przyzwoity udźwig. Teraz mam przestawione na 5,5 tony.Dociążyłem go z przodu co było konieczne przy zestawie uprawowo siewnym, w którym agregat waży 1100 kg siewni 580kg + zasyp 400kg. Na ogonie ma prawie 2 tony. Także ma co dzwigać.

Dobierz mu taki bieg żeby nie kopcił a spalanie będzie zadawalające.

Teraz pewnie kupił bym inny ciągnika ale za inny z wypasem trzeba zapłacić też inne pieniądze. Komfort niestety kosztuje. Do tych maszy, które obecnie posiadam powinna być maszyna 130KM i więcej. Pług ma tak naprawdę 4 skibowy. Tylko Pronar ich nie uciągnie i jedną musiałe odkręcić. Ale z 3-trzema skibami daje radę. Co do udźwigu i obrotu pługa nie maproblemu. Nie zauważyłem, żeby olej się nagrzewał nadmiernie.

Wymiana oleju, czyste filtry, regulacja zaworów tak jak zaleca instrukcja i nie ma problemów.

O każdy sprzęt trzeba dbać. A jak będziesz go katował to najlepszą maszynę szlak trafi

W razie pytań służę pomocą

Zobacz moje filmu ja Youtube

http://www.youtube.com/user/wojnij#p/u/2/uNPlt2KUWgw

http://www.youtube.com/user/wojnij#p/u/4/UtM6Ib9Xwpg

http://www.youtube.com/user/wojnij#p/u/3/D9y8iRlYUZU

Opublikowano

Trochę jest mi wiadomo na temat tych ciągników.Ogólnie to mnie zatyka, kiedy mama wymienić jakieś zalety.To w ogóle nie ma zalet.Za to wad to Ho Ho!!Te ciągniki są stworzone po to, by spędzać sen z powiek rolnikom.Ja się naprawdę dziwię jak ludzie to kupują?...Nie mam zielonego pojęcia jakie czynniki decydują o zakupie tych traktorów.Czy to cena tak działa,"jakość" czy prosta budowa,czy może to,że maja ogromne pokrewieństwo z MTZ...Nie wiem.Awaria to ich drugie imię.Rolnik kupuje go,przerobi 500-1000mth i myśli aha zaczyna się pieprzyć więc trzeba się go pozbyć.

I dlatego te ciągniki są sprzedawane z tak małym przebiegiem.Często siada w nich przedni napęd.Przykładowo orzesz sobie elegancko i nagle ciągnik się kopie,nie wiesz co to,czy może złapał cięższej ziemi czy kamień popadł,..wychylasz głowę patrzysz i co? Przednie koła w ogóle się nie kręcą.To elektromagnes durny...Oszczędność do jego mocnych stron też nie należy.Na 20 ha nie opłaca się kupować takiego ciągnika.Starczyłby Zetorek 7211.

Opublikowano

Racja rusek na opałuwie pójdzie bez problemu ale te zachodnie nie pójdą za nic w świecie :rolleyes:

Trochę jest mi wiadomo na temat tych ciągników.Ogólnie to mnie zatyka, kiedy mama wymienić jakieś zalety.To w ogóle nie ma zalet.Za to wad to Ho Ho!!Te ciągniki są stworzone po to, by spędzać sen z powiek rolnikom.Ja się naprawdę dziwię jak ludzie to kupują?...Nie mam zielonego pojęcia jakie czynniki decydują o zakupie tych traktorów.Czy to cena tak działa,"jakość" czy prosta budowa,czy może to,że maja ogromne pokrewieństwo z MTZ...Nie wiem.Awaria to ich drugie imię.Rolnik kupuje go,przerobi 500-1000mth i myśli aha zaczyna się pieprzyć więc trzeba się go pozbyć.

I dlatego te ciągniki są sprzedawane z tak małym przebiegiem.Często siada w nich przedni napęd.Przykładowo orzesz sobie elegancko i nagle ciągnik się kopie,nie wiesz co to,czy może złapał cięższej ziemi czy kamień popadł,..wychylasz głowę patrzysz i co? Przednie koła w ogóle się nie kręcą.To elektromagnes durny...Oszczędność do jego mocnych stron też nie należy.Na 20 ha nie opłaca się kupować takiego ciągnika.Starczyłby Zetorek 7211.

[/quote

dużo się słyszy że Pronar dużo się psuje a mtz super maszyna

Opublikowano

dokladnie w 82sa nie ma elektromagnesu od przedniego napedu naped zalacza sie jak w mtz

sa 2 elektro magnesy ale akurat od WOM i blokady dyferencjalu

jezeli kolego uwazasz ze awaria elektromagnesu to powazna awaria to sie troche dziwie poniewaz to jest bardziej usterka

Opublikowano

witam kopiłem właśnie pronara 82A i zastanawiam się nad zakupem pługa do niego. myślałem 4*40 ale mój sąsiad mówi ze za ciężko będzie miął lepiej 4*35 wziąć. (pługi zagonowe) jak sądzicie jakie pługi polecacie.