Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A więc tak, mam przed nosem zapłaconą fakturę i wynika z niej co następuje:

- saletra amonowa puławska - 880 zł/t

- mocznik puławski - 1150 zł/t

- polidap - 1530 zł/t

- wap mag - 370 zł/t

- bialfoska blend - 1350 zł/t

Przyjedzie jeszcze:

- yara 5-15-25 - 1300 zł/t

- saletrzak węgierski - 790zł/t

Wszystko zamawiane ze dwa tygodnie temu, ceny brutto.

Opublikowano

Też mam świeżutką fakturę i u mnie wyszło tak

-saletra amonowa 940zł.

-salmag z magnezem 840zł.

-lubofoska 4-12-12 790zł

-lubofos corn 1080zł

mocznik 1150zł

Opublikowano

saletrzak po 800zł kupiłem dzisaj,

ps. czy saletrzak jest OK na łąki, podobno jakieś ma azotyny szkodliwe i nie bardzo, jak myślicie?

To i to należy do saletrzano-amonowych tylko saletrzak trochę uboższy ale nie zakwasza gleby jak saletra, za to dobrze jest go wymieszać z ziemią. Dlatego raczej sieję saletrę na łąki.

Opublikowano

Mocznik 1070zł/t

saletra amonowa 890zł/t

saletrzak 780zł/t

polifoska 6 1390zł/t

plonvit NPK 5:15:25 1150zł/t

Ceny oczywiście netto. Od poniedziałku z okazji marca podwyżka ;) .

Opublikowano

Kolego rsm 32 mam takie pytanie,zostało mi troche rsm 32 z jesieni stał całe te mrozy w bańce na dworze i ani sie nie skrystalizował ani nie zamarzł czy to mozliwe że jest jakiś trefny?Pozdrawiam.

Opublikowano

A u mnie dzisiaj było tak:

saletra puławska 900 zł/tona

saletrzak 790 - wschodni i 840 krajowy

lubofoska 4 12 12 - 840

polifoska 6 i 8 - 1500

mocznik 1200

wszystkie ceny brutto, jakby na razie nie podrożały

Opublikowano

Na początku grudnia kupowałem:

saletrę amonową za 800

saletrzak za 850

mocznik 1100

sól potasową za 1350

a dokładnie dzisiaj brałem saletrosan za 800 więc myślę że ceny korzystne

Opublikowano

Kolego rsm 32 mam takie pytanie,zostało mi troche rsm 32 z jesieni stał całe te mrozy w bańce na dworze i ani sie nie skrystalizował ani nie zamarzł czy to mozliwe że jest jakiś trefny?Pozdrawiam.

Możliwe że miałeS zakupiony RSM 28.Ja też mam dylemat bo jest w mojej okolicy koles który tym handluje ale straszny kanciarz węgiel nawet w lecie ma mokry. Kolega @RSM32 napisał że zakłady Pulawy nie podnosza ceny RSM-u a u niego właście cena do góry o 10z/t a cena to obecnie 790z/t.

Opublikowano (edytowane)

Odpowiadam na pytanie

Na worku saletry pisze 34%N i to jest prawda.

Na cysternie nie jest napisane nic !!!

I tu jest problem.

Ale stacje paliwowe mają napęd tylko z ORLENU

Jeżeli brak zaufania

NIE KUPOWAĆ ???

A może zastosować małą ilość i sprawdzić?

Edytowane przez andrzej2110
Cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

proponuje wymieszać dokładnie i dokładnie zmierzyć litr lub więcej i powinno ważyć litr=1.32kg

Opublikowano

Problem polaga na tym że trudno odmierzyć litr

Potrzebna dobra waga elektroniczna /w sklepie/

Pomiar pierwszy.

Tarujemy naczynie 5 litrów lepiej 10 litrów i napełniamy wodą do pełna /na równo z szyjką/- ważymy, wylewamy dokładnie wodę.

Pomiar drugi.

Nalewamy do pełna RSM ważymy.

Przykład

waga netto wody 10,025 Kg = 10,025 litrów wody

10,025 litrów RSM-u x 1,32 = 13,530 Kg RSM 32%N

Proste?

Na jednym litrze potrzebne naczynia i waga laboratoryjne.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v