Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

superfosfat prosty 920

superfosfat wzbogacony 1800

sól potasowa 1800

polifoska 6 2160

polifoska 8 2180

fosforan amonu 2320

Czy przy niskiej zawartości magnezu dawać kizeryt przedsiewnie? Nie wymyje magnezu przez zimę???

Tam gdzie dzwoniłem nie było kizerytu, ktoś wie w jakiej jest cenie?

Opublikowano

Ciekawe po ile jest na Litwie npk i jak się nazywają u nich nawozy nigdy nie widziałem nawet woreczka po Litewskim nawozie,

Często przejeżdżam przez Litwę obok hurtowni z nawozami może warto zajechać i zapytać jak myślicie?

tam

Opublikowano

Czy przy niskiej zawartości magnezu dawać kizeryt przedsiewnie? Nie wymyje magnezu przez zimę???

Tam gdzie dzwoniłem nie było kizerytu, ktoś wie w jakiej jest cenie?

przedsiewnie to lepszym rozwiązaniem jest korn kali (ewentualnie możesz podzielić na dwie dawki jedna przedsiewnie, a druga na wiosnę przed ruszeniem wegetacji), ale magnez należy uzupełnić w dużej dawce i trwale, stąd warto rozglądać się za dobrze rozdrobnionym dolomitem

Opublikowano

Właśnie kizeryt miałem podzielić na dwie dawki, przedsiewnie razem z PK oraz na wiosnę z pierwszą dawką saletry.

W następnym roku muszę rozejrzeć się za dolomitem

Opublikowano

Cwaniaki z Lechpolu ostatnio tak mnie załatwili więcej od nich nie kupuję. Jednym słowem mokry nawóz mi sprzedali.

Najpierw polecam iść na plac i zobaczyć jaki wygląda ten nawóz.

Opublikowano

Mam pytanie może trochę banalne ale czy 50kg soli potasowe 60%+50 kg fosforanu amonu 46% zastąpi 100 kg polifoski 6 bo matematycznie wydaje sie że tak a jak to wygląda w praktyce ?

Polifoska 6 2200pln

fosforan amonu 2300 pln

sól potasowa 1770 pln

Opublikowano

w takiej mieszance będziesz miał 3kg więcej azotu oraz 3 kg więcej fosforu

Cwaniaki z Lechpolu ostatnio tak mnie załatwili więcej od nich nie kupuję. Jednym słowem mokry nawóz mi sprzedali.

Najpierw polecam iść na plac i zobaczyć jaki wygląda ten nawóz.

słuszna uwaga, każdą dostawę należy dokładnie zweryfikować, mi agrolok kiedyś przywiózł polidap, a dopiero przy rozsiewie okazało się, iż jeden worek nie nadaje się do rozsiewu (jednorodna gruda), stąd do każdego dostawcy należy podchodzić z ostrożnością

Opublikowano

kuzaj63

Napisany Dzisiaj, 12:31

Mam pytanie może trochę banalne ale czy 50kg soli potasowe 60%+50 kg fosforanu amonu 46% zastąpi 100 kg polifoski 6 bo matematycznie wydaje sie że tak a jak to wygląda w praktyce ?

Polifoska 6 2200pln

fosforan amonu 2300 pln

sól potasowa 1770 pln

Według mnie będziesz miał więcej jazdy z rozsiewaczem i w sumie na jedno wyjdzie.Ja tez tak zrobiłem tylko zamiast fosforanu amonu zastosowałem superfosfat + sól potasowa +saletre. Nstepnym razem wybiore wariant z polifoska 6 ale zobaczymy jak zrobie badania gleby moze wyjdzie taniej dając wszystko osobno.

Opublikowano

fosforan amonu + sól poptasowa lub superfosfat wzbogacony + sól potasowa jest trochę zabawy z mieszaniem ale wychodzi taniej jak polifoska a za różnicę w cenie mogę dać więcej mikro w nawozach dolistnych

Opublikowano

@gwozd jeśli róznica w cenie to 16.5zł jak to już ktoś policzył to żadna oszczędność. Jedyna zaleta to mozna sobie każdy składnik osobno dawkować ale nie każdy się w to bawi.

Opublikowano

16,5 na 100 kg, przy 300 kg jest 50 dych na hektarze, może nie wiele ale na ulicy nie leży. Można jak ktoś zauważył jeden oprysk mikro zrobić. Ale w innych punktach sprzedaży mogą być inne proporcje cen i mniej opłacalne mieszanie lub dwa przejazdy rozsiewaczem.

Opublikowano

Teraz to już co innego. Osobiście nie liczyłem bo nabyłem npk 7-20-30 1685zł/t loco gospodarstwo także napewno taniej, ale w tamtym roku cena wychodziła 25zł/ha także bez sensu mieszać według mnie.

Swoją drogą gwozd, spore nawożenie. Chyba nie pod zboża takie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v