Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Lubofoska 3,5-10-20 (12,5 Ca -25.5 S) 1268 brutto z dostawą na podwórko. płatność za miesiąc. Ilość całosamochodowa big bag.

Edytowane przez Alio
Opublikowano

Dalgety, zł/t netto:

-saletra Tarnów 1440,

-saletra Kędzieżyn 1500,

-mocznik Białoruś 1505,

RSM32 1030zł/t netto ADAR,

mocznik rosyjski 1580zł/t netto agrolok,

Drogo, drogo, bardzo drogo:). Saletra kędzierzyńska conajmniej o 200pln za dużo. Mocznik OK.

Opublikowano (edytowane)

a RSM32? w Puławach można się obkupić w przystępnych cenach, macie jakieś ceny na wieloskładnik? analizuje sobie wartość NPK w wieloskładnikach zestawiająć ją z ich wartością w nawozach jednoskładnikowych (N-RSM32, P-polidap, K- sól potasowa) i tak:

- polifoska 4-12-32 za 1870zł/t brutto a wartość składników 1555zł/t brutto,

- lubofoska 3,5-10-20 za 1285zł/t brutto a wartość składników 1100zł/t brutto

- amofoska 5-10-25 za 1480zł/t brutto a wartość składników 1300zł/t brutto

zasadniczo różnice są bardzo zbliżone, ale występują! najlepiej wypadła amofoska, ale za markę Polifoska trzeba zapłacić ponad 300zł/t

mam jeszcze ofertę na nawóz z agromax 8-20-30 z transportem po 4zł w jedną stronę wychodzi u mnie 2020zł/t brutto a wartość składników 1936zł/t brutto, tylko nie wiadomo co to za mix, może blending, więc pomijam go w rozważaniach, ewentualnie sam sobie będę mieszał jeśli nic nie znajdę

Edytowane przez kissmy...
Opublikowano

a RSM32? w Puławach można się obkupić w przystępnych cenach, macie jakieś ceny na wieloskładnik? analizuje sobie wartość NPK w wieloskładnikach zestawiająć ją z ich wartością w nawozach jednoskładnikowych (N-RSM32, P-polidap, K- sól potasowa) i tak:

- polifoska 4-12-32 za 1870zł/t brutto a wartość składników 1555zł/t brutto,

- lubofoska 3,5-10-20 za 1285zł/t brutto a wartość składników 1100zł/t brutto

- amofoska 5-10-25 za 1480zł/t brutto a wartość składników 1300zł/t brutto

zasadniczo różnice są bardzo zbliżone, ale występują! najlepiej wypadła amofoska, ale za markę Polifoska trzeba zapłacić ponad 300zł/t

mam jeszcze ofertę na nawóz z agromax 8-20-30 z transportem po 4zł w jedną stronę wychodzi u mnie 2020zł/t brutto a wartość składników 1936zł/t brutto, tylko nie wiadomo co to za mix, może blending, więc pomijam go w rozważaniach, ewentualnie sam sobie będę mieszał jeśli nic nie znajdę

Npeki npekom nie są równe. Faktycznie Polifoski wychodzą najdrożej, ale jakość Polifosek jest bezdyskusyjna. Jak rozmawiam z ludźmi, to na Polifoski w zasadzie nikt nie narzeka. Z innymi producentami nie jest już tak różowo.

P.S.

Ceny na styczeń są wyższe o jakieś 30pln na azotach. Ci co liczyli, że w styczniu spadną ceny (bo Polacy gaz mają mieć tańszy) będą zawiedzeni.

Opublikowano

jakie konkretnie są różnicy w przyswajalności? rozumiem, że różnice występują w postaci dużego odchylenia wielkości granul

na podwyżkach cen polskich nawozów stracą najwięcej ich dystrybutorzy, chyba że zejdą z tych 100zł marż na tonie

Opublikowano

w jakiej? chemia rolna jest mi bardzo obca, więc wskażcie mi proszę w jakich formach są składniki w tych ww. nawozach, w polidapie, moczniku i RSM

Wg mnie polifoska to nie tylko marka ale jednak wartość lepsza. Przetestowane u siebie że 200kg polifoski daje lepszy efekt niż 400kg lubofoski 5-10-15, mimo że w sumie N wychodzi więcej z lubofoską. Ale testów już wystarczy, w badaniach gleby wyszło że mam bardzo wysoką zasobność w P więc albo kupie samą sól potasową, albo jakieś NPK z mała zaw P.

Opublikowano

ale polifosek jest kilka rodzajów, a te 300zł, o których wspomniałem można zaoszczędzić kupując z polic sól potasową i polidap czyli to samo, ale nie tak samo tylko 300zł taniej, więc pytam czym różni się fosfor w amofosce czy lubofosce od tego w polidapie

Opublikowano

Ogólnie zazwyczaj sól potasowa + polidap lub superfosfat zazwyczaj wychodzi lepiej cenowo niz nawozy NPK ale utrudnieniem jest to że trzeba siać 2 razy, ułatwieniem że możemy dozować zależnie od zasobności.

Opublikowano

Wiem z pewnego żródła ze police zrobiły promocje na styczen na polidap nie wiem czy tylko na ten jeden nawóz czy tez na inne. znajomy ze składu powedziłze zamówił po 2040 netto z transportem co da jakies 2200 butto czyli około 100zł potaniał. Kolega niedawno zamówił 24 saletry big bag 1235 netto z dostawa uwazam ze dobra cena jak na ta pore bo ja kupowałem 2 miesace wczesnij i po 1220

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v