Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czy wie ktoś z Was jak jest zawartość Cao oraz MgO w saletrze kędzierzyńskiej? Bo wszędzie piszą że jest CaO i MgO ale nigdzie nie piszą ile tego jest. I czy według Was jest różnica po stosowaniu Kędzierzyńskiej a Pulan ?

Opublikowano

kędzierzyńską możesz siać nawet w czasie rosy i nie przypalisz roślin, bo na granulkach masz mączke dolomitową która cholernie się pyli, podobnie jak polifoska 4 i 5. fakt troszke dłużej się rozpuszcza, za to można ją rozsiewać także w czasie większego wiatru. magnezu i wapno tyle co nic.

puławska niemal od razu się rozpuszcza, ale nią możesz poparzyć mokre rośliny, no i mówi się, że nawet lekki wiatr powoduje złe rozsiewanie.

Opublikowano

andrzej1988 i daro189 dzięki za odpowiedz i informacje ;) ale i tak chyba lepszym rozwiązaniem jest Yara Extran 27, może koszt o 100zł na tonie większy i o 5%N mniej ale za to efekt końcowy będzie lepszy . 

Opublikowano

kędzierzyńską możesz siać nawet w czasie rosy i nie przypalisz roślin, bo na granulkach masz mączke dolomitową która cholernie się pyli, podobnie jak polifoska 4 i 5. fakt troszke dłużej się rozpuszcza, za to można ją rozsiewać także w czasie większego wiatru. magnezu i wapno tyle co nic.

puławska niemal od razu się rozpuszcza, ale nią możesz poparzyć mokre rośliny, no i mówi się, że nawet lekki wiatr powoduje złe rozsiewanie.

z tym sie zgodze  jesli chodzi o rozsiewanie Pulanu w czasie wiatru. Jest nierownomierny rozrzut. Wiem z doswiadczenia. Musiałem zajezdzac od drugiej strony zeby zasłonic wiatr

Opublikowano (edytowane)

Stosuje kizeryt od kilku ładnych lat zarówno pod rzepak jak buraki, obydwie rośliny lubią siarkę i magnez. Jest to to samo co siarczan magnezu tylko bardziej skoncentrowane;http://www.kali-gmbh.com/plpl/fertiliser/products/kieserite_gran.html?display=ShortText . Dawkowanie zależnie od analizy glebowej ale min. 100kg/ha do max 200kg/ha.

W jakim nawozie dałeś 100kg siarki i ile tego musiało być?

Na wiosne płaciłem coś ok. 1300 za tonę tak że cena lekko w dół.

Zaciekawił mnie ten kalinit, z jakich powodów go stosujesz?

Co do tych 100 kg siarki to wysiałem ok 750 kg/ha lubofosu pod rzepak: http://www.nawozyzlubonia.pl/pl/product/lubofos-pod-rzepak/ Zawartość So3 14,5%.

Co do kalinitu to od kilku lat stosuję Magnesia Kalinit : http://www.kali-gmbh.com/plpl/fertiliser/products/magnesia_kainit.html

Jako źródło sodu pod buraka cukrowego w ilości 200 -250 kg na ha. Kiedyś stosowałem zwykłą sól drogową ale tezeba było wysiewać jej niewielkie dawki a tu dodatkowo jest siarka, magnez i troszkę potasu no i oczywiście 27% sodu też chyba w postaci soli, dlatego nawóz tylko i wyłącznie pod orkę zimową. Nawóz stosunkowo tani, bo w tym roku poniżej 800 brutto tona no ale i składników nie za wiele w składzie. 

Edytowane przez Alio
Opublikowano

Ceny z TeamAgro Chłopice (koło Jarosławia, podkarpackie) 
Saletra Kędzierzyńska 32%N  1370zł brutto
Yara Extran 27 1300zł brutto
Kizeryt 1340zł brutto

Ceny z Agricola odział Jarosław-Szówsko 
Saletra Kędzierzyńska 32%N  1320zł brutto
Yara Extran 27 1240zł brutto

Opublikowano

Agrolok drogo się ceni a w dodatku często przy zamówieniu przez telefon dają inną cenę i inna (wyższa) jest później na fakturze.

Zakupiony saletrosan 30 - 1030 netto, yara extran 27 - 1050 netto.

Na lokalnym składzie po lekkich negocjacjach:

saletrosan 26 - 1025 netto

saletrosan 30 - 1060 netto

saletra zaksan - 1140 netto.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v