Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, jadka88 napisał:

2,4-2,6 zł/kg ładnie piszą ale narazie cena nie dla rolnika ale i tak nie jest źle średnio 2zl (cena rekompensuje straty podczas suszy )

Średnio 2 zł ? Luzem ? Chętnie sprzedam za niższą cenę ! 

Opublikowano
3 godziny temu, yooo napisał:

Średnio 2 zł ? Luzem ? Chętnie sprzedam za niższą cenę ! 

Z tego co wiem to luz 1,3-2 coś koło tego a worek widziałem na igrit i olx od 1.7-2.2 . A obierana na biało 2.5-2.8. A na wsadke coś koło złotówki kręci się/powyżej zł nie chcą dać 

Jakiś super ilości t i ha nie mam ale lepszy rok od ubiegłego . Oby następny sezon był podobny, przynajmniej obydwie strony zarobią

Opublikowano
Dnia 17.09.2021 o 08:22, mati3664 napisał:

Nie zablokuje, sam stosuje takie rozwiązanie, oczywiście jeśli dałbyś 500-1000kg jednorazowo to mógłby być problem, cebulę trzeba nawozić często małymi dawkami. Proponuje po siewie dać ok 150kg kredy granulowanej .jeśli masz wątpliwości, możesz zrobić kontrolę i na części pola zrób tak jak ci napisałem, a resztę po swojemu i zobaczysz czy będzie różnica. Fosfor bardzo ważny, ale taka ilość wapnia napewno nie zablokuje ci fosforu a cebula będzie miała do dyspozycji wapń. Zauważ ile czasu mija od siewu do momentu kiedy cebula przechodzi na pobieranie składników przez system korzeniowy? Na dobrą sprawę jest to faza 1.5liścia właściwego więc w czasie jest to długo. My stosujemy nawożenie n.p.k.s.mg.ca dzielone przez cały okres wegetacji i różnica względem tradycyjnego nawożenia jest kolosalna. Cebula dostaje małe dawki nawozów (zmniejsza zasolenie gleby )ale często dokładnie wtedy kiedy cebula tego potrzebuje, i tylko tyle ile jej potrzeba. Unikamy tym samym strat w wpłukania się składników pokarmowych poza system korzeniowy cebuli przez ulewne deszcze lub nawadnianie. 

Czy kreda granulowana nie jest gorszym źródłem wapnia odżywczego od saletry wapniowej? Bo tańszym to na pewno tak. Jakimi nawozami uzupełniasz siarkę w glebie podczas uprawy cebuli ?

Opublikowano (edytowane)

50 gr ? 50 gr to super. Pamiętam jak była po 8 gr prawie 6 lat temu chyba też po dobrym roku 

Edytowane przez yooo
Opublikowano
11 minut temu, toorano napisał:

od siewu do zbioru daleka droga, a po drodze może być wiele przeszkód

Myślę , że przeszkody od siewu do zbioru to będzie pestka w porównaniu z ostatnią przeszkodą po zbiorze..

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.01.2023 o 17:55, toorano napisał:

na filipinach ok 50zł/kg

a nie wiesz przypadkiem po ile na Wyspie Wielkanocnej? :P

18 godzin temu, porosdawid000 napisał:

Kupię cebulę na wysadke nie fazerowuana max do 4,5cm każde ilości mniejsze większe płatność gotówką na załadunku na terenie całej Polski odbiór osobisty.Zapraszam do kontaktu tel 725576312

zapytaj w rsp Hopkie (znajdziesz se w necie)
ostatnio coś tam sortowali tylko cholernie niedokładnie i sporo pognitej w jedynkę Im jakoś "uciekło" no ale w tym roku jakiś 1-2% zgniluchów nie przeszkadza i klient nie wybrzydza bo nie dość że urodzaju nie było to jeszcze kacapy mają deficyt i szukają gdzie mogą co nawet Holendrom ceny podbiło choć tam nie było tak z plonami źle

w tym sezonie może jeszcze ozima cebula jako tako ceny utrzyma a jak z jarą to trzeba przewąchać ile nasion zejdzie z hurtowni czy tam firm nasiennych
trochę zimowej mamy i na razie żyje choć do wiosny wszystko jeszcze możliwe a co do jarej to tak jak czytam i pewnie macie rację,
może by tylko konieczne minimum posiać aby jako taki ciągły detal utrzymać?
dobrze że tu zajrzałem bo pora nasiona zamawiać i czas najwyższy zadecydować ile

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
13 godzin temu, dysydent napisał:

nawet Holendrom ceny podbiło choć tam nie było tak z plonami źle

Pozwolę się nie zgodzić z kolegą. W ostatnim sezonie Holandia zebrała ok. 1,2mln t wobec ok. 1,6mln t sezon wcześniej.

Opublikowano

nie sprawdzałem statystyk a opieram się na prywatnych kontaktach z producentem/ami i ocenie bardziej subiektywnej
Nie wiem; może mniej obsiali choć i na to są zapewne jakieś statystyki ale dwóch znajomych Holendrów i jeden Belg chwaliło mi się że mieli plony cebuli co najmniej nie gorsze niż wieloletnia. Czasem nasiona mi podrzucają bo w Polsce zdarzyło mi się na oszustów trafić a cebula szybko traci zdolność kiełkowania i z byle powodu i dwuletnie można kupić jako pierwszy sort

Opublikowano
Dnia 25.01.2023 o 17:58, yooo napisał:

50 gr ? 50 gr to super. Pamiętam jak była po 8 gr prawie 6 lat temu chyba też po dobrym roku 

Kolego przy tych kosztach to 50 groszy to będziesz robić za darmo ale skoczki tak lubi

Będzie tak jak , pietruszka jednego roku 5zl to następnego jak skoczki dowalily to była po,60groszy  jest nie pisana zasada jak coś jednego roku płaci dobrze na drugi rok za darmo jest 

Opublikowano (edytowane)

Wiem , że to robota głupiego po 50 gr , ale podejrzewam niższą cenę za rok.

Ogólnie w tym roku zmniejszyłem o 1/3 areał i podejrzewam , że duża część plantatorów tak zrobiła no to teraz każdy średnio licząc zwiększy + ogrom nowych co widać w sklepach z s.o.r , spotkaniach branżowych czy bezpośrednich pytań o usługi siewu , zbioru i ogólnie uprawy to będzie sezon  " szkoły " . Najgorsze później są telefony gdzie sprzedać cebulę , że on nie ma czasu workować bo hodowla i tak dalej . Człowiek najchętniej by powiedział szczerze co myśli o tym , no ale jakieś tam wychowanie się ma...

Edytowane przez yooo
Opublikowano

Niestety będzie duży wzrost zasiewów. Logika Polskiego rolnika, jeszcze nie wszyscy się nauczyli, a ile to już razy tak bywało. W mojej okolicy starzy producenci raczej nie zwiekszaja zasiewów, idzie stała ilość. Rynek, co nie jest tajemnicą psują jednosezonowcy. Ale z drugiej strony wieloletni producenci dobrze wiecie, że w ostatnich latach coraz trudniej wyprodukowac dobry plon, szczególnie jarej cebuli, a bez nawadniania to za bardzo nie ma sensu ta uprawa. 

Opublikowano
Dnia 26.01.2023 o 22:51, yooo napisał:

Wiem , że to robota głupiego po 50 gr , ale podejrzewam niższą cenę za rok.

Ogólnie w tym roku zmniejszyłem o 1/3 areał i podejrzewam , że duża część plantatorów tak zrobiła no to teraz każdy średnio licząc zwiększy + ogrom nowych co widać w sklepach z s.o.r , spotkaniach branżowych czy bezpośrednich pytań o usługi siewu , zbioru i ogólnie uprawy to będzie sezon  " szkoły " . Najgorsze później są telefony gdzie sprzedać cebulę , że on nie ma czasu workować bo hodowla i tak dalej . Człowiek najchętniej by powiedział szczerze co myśli o tym , no ale jakieś tam wychowanie się ma...

4 zł 1 kilogram cebuli w sklepie obecnie .

Na polu cebula zostało ponad 20 ha , nie wykopał czemu nie wiem nie pytał .