Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie pszeszkadza jedno z drugim 

Dnia 23.05.2024 o 08:27, jacek1296 napisał:

Benevii nie polecałem i nie polecam. Jeżeli masz pierwsze sztuki to movento. Co ile? Nie ma gotowego schematu. Chodzić, obserwować, pryskać.

Jacek, zastosowałem movento dawka. 0.75l po dwóch dniach wciornastki żyją... Dysze drobnokropliste 300l na ha wody 

Opublikowano
4 godziny temu, roni9411 napisał:

Nie pszeszkadza jedno z drugim 

Jacek, zastosowałem movento dawka. 0.75l po dwóch dniach wciornastki żyją... Dysze drobnokropliste 300l na ha wody 

Movento zaczyna działać po 4-5 dniach. Musi "wsiąknąć " w roślinę, a wciornastek musi się  potem najeść.

Opublikowano
17 godzin temu, jacek1296 napisał:

Movento zaczyna działać po 4-5 dniach. Musi "wsiąknąć " w roślinę, a wciornastek musi się  potem najeść.

Ale dajesz dawkę 0.75?

Opublikowano

Chyba brakuje plantacji z ładną cebulą, a przynajmniej jest ich nie wiele. Na szczęście cebula przestała tanieć i poszła w drugą stronę.

Opublikowano (edytowane)

nie mam w okolicy porównania ale nasza nie jest taka zła
AP1GczPN3hvCkTL_MyWScf3WppHTmwUjdv6tOyeV

za gęsto mi się posiała, chroniona też tak trochę na odp...ol co z resztą widać i główna zasługa że taka porosła
(łapę mam jak szufla piaskówka :D  tak że może nieco mylić proporcja ale średnica cebul na plantacji to tak najwięcej będzie 5-8cm; samo git na detal)

AP1GczOc-v0ZmTdRIMPDsI0yrL2CqUsxMw-zEFKF

to wczesny termin siewu; jeszcze w marcu na ciut przed Wielkanocą tegoroczną w tym roku kluczowy dla powodzenia uprawy z nienawadnianych plantacji no i zasługa zbilansowanego nawożenia gdzie azotu tak średnio dane ale dużo całej reszty bez pomijania siarki i magnezu w doglebowym siarczanie a i bor w saletrzaku poszedł tylko PK z chlorem w Polifosce ale - jak widać - zniosła a pH uregulowane ze trzy lata wcześniej bo cebula nie przepada za świeżym wapnowaniem no chyba że wapnem defekacyjnym to jak najbardziej tylko po defekacyjnym trzeba lepiej chronić od chorób
wciornastka nie widzę choć nic z insektycydów tam nie było, może dwukrotny dolistny siarczan magnezu ograniczył bo nie wiem jak to inaczej tłumaczyć
no i odchwaszczanie trochę .. no nie za dobrze wyszło ale oby tak co roku to lepiej nie chcę
sie wykopie sie wyschnie :P

plac skrzypu wyszła porażka z fluroksypyrem bo za późno wystartowałem i tam już taka trochę grubsza jak dymka zebrana pole stalerzowane ale to ze trzy może mniej ary tak że fakap zawsze się jakiś trafi i taki do przełknięcia.

acha - najlepsza wyszła na stanowisku po ub r cebuli, to co z działki po za cebuliskiem na marchwisku i ćwiklaczysku o jakieś 20% drobniejsze gdzieś mniej więcej takie jak w ub r  była na tym polu tylko już nie pomnę po czym ale nie po cebuli oczywiście bo trzy lata po sobie to było by za duże ryzyko

jedynie porównywalne cebule bywały u nas po udanych ale to na prawdę udanych fasolach, a może nawet i lepsze niż cebula w drugim roku po sobie bo na pewno zdrowsze

Edytowane przez dysydent