Skocz do zawartości

Fendt 818 Vario... nie chce ruszyć

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam, chyba przechwaliłem i teraz mam karę :unsure:

mam problem, dziś Fendt stanął, tzn silnik wszystko chodzi tylko że nie chce jechać :( stało się to tak, skończyłęm siać rzepak, podniosłem siewnik i jadę do domu, wrzuciłem drugi bieg, włączyłem jazdę z pedału jazdy, zjechałem z pola na asfalt i ciągnik zaczął się rozpędzać aż tu nagle coś chrupło i ciągnik zaczął się toczyć aż stanął, między czasie podczas toczenia było słychać jakieś chrupnięcia .... nie wiem co się stało, nie ma rzadnych kodów błędów ani komunikatów, wszystko normalnie idzie włączyć, skrzynia jakby chodziła ale ciągnik stoi... znajomy mi powiedział że mieli taki przypadek że zwolnica pękła, ale ja juz nie wiem... i tak pewnie czeka mnie serwis no ale może ktoś coś wie,

jak można sprawdzić czy skrzynia jest OK, czy sprzęgło jest ok ?? zna ktoś może kody serwisowe do przeprowadzenia diagnostyki wewnętrznej ??

z góry bardzo dziękuję. pozdrawiam

Opublikowano

Skoro słyszałeś że chrupnęło coś w skrzyni to nie ma co sie zastanawiać czy radzić tylko brać się i naprawiać czy samemu czy przez serwis ale nie ma na co czekać bo to coś mechanicznego i żadnego błędu ci nie wyświetli

Opublikowano

Podstawowa sprawa czy jesteś w stanie sam rozebrać ten ciągnik i go naprawić. Jeśli nie to nie ma sensu szukanie awarii tylko trzeba do warsztatu oddać. Tylny most możesz sprawdzić podnosząc tył. Jeśli pokręcisz jednym kołem to drugie powinno obracać się w przeciwną stronę. Reszty bez rozbierania nie sprawdzisz, usterka wyglada na mechaniczną więc żadnych kodów nie będzie.

Opublikowano

ciągnik jest już w Tarnowie Podgórnym :( skrzynia do wymiany, uszkodzenie: uszkodzony wieloklin (czy koło zębate, nie pamiętam już co mi przez telefon mówił, jutro jadę to zobaczyć) wpadł w przekładnię planetarna i zrobił młyn...

Opublikowano

przy okazji pogadaj z mechanikiem na temat reszty podzespolow w tym ciagniku, ich zuzycia bo zajezdzic vario po 4300h nie jest czyms normalnym po tym jakie ciagniki z vario widzialem i uwazam ze po prostu niemiec odkrecil licznik.

Opublikowano

ciągnik jest już w Tarnowie Podgórnym :( skrzynia do wymiany, uszkodzenie: uszkodzony wieloklin (czy koło zębate, nie pamiętam już co mi przez telefon mówił, jutro jadę to zobaczyć) wpadł w przekładnię planetarna i zrobił młyn...

jeśli dowiesz się to powiedz jaki będzie mniej, więcej koszt wymiany skrzyni? Ale cała skrzynia chyba nie do wymiany?

Opublikowano

koszt wymiany łącznie z robocizną i pierwszym serwisem (oleje itp) ~42.000zł brutto, pisze około ponieważ jutro dopiero dostanę do ręki ofertę....

do wymiany jest cała przekładnia, bez obudowy, bo ponoć to jest taki wkład który się montuje po uprzednim odkręceniu pokrywy od góry

Opublikowano

Cena chyba nie jest tragiczna, fakt 40 tys ponad to dużo, bo jak podejrzewam jakaś 1/5 wartości ciągnika. Mam prawie identyczną sytuację z sam cięż Volvo i to manualna skrzynia 2 synchronizatory i przesówka i robocizna to ponad 10 tys zł, do tego doszło sprzęgło i koło zamachowe za kolejne 10 tys komplet. i też wielce nic nie wymienione a kasy sporo.

Opublikowano

początkowa cena jaką mi podali była 46000zł brutto za samą skrzynie, jednak po dwóch godzinach zadzwonili do mnie ponownie i powiedzieli mi że dostałem super ofertę, że na tego typu duze-drogie części nieraz firma Fendt odgórnie daje dobre ceny, miałem poniekąd szczęście w nieszczęsciu i mi dali cenę 33000zł brutto, jakby nie było 13 tyś mniej za samą skrzynię... nie ma co gdybać, innej opcji nie ma, trzeba robić

Opublikowano

przypuszczalnie skrzynie dało by się naprawić, problem w tym że firma Fendt nie chce przysyłać części do napraw niektórych podzespołów.. typu skrzynia

generalnie byłem dziś to zobaczyć... bardzo delikatnie to wszystko tam wygląda, ta przekładnia planetarna itd, zrobił się mały młynek, tylko dlaczego ? jeden z mechaników powiedział mi że ktoś kiedyś musiał wrzucić drugi zakres ( drugi bieg) pod obciążeniem co spowodowało nadpęknięcie zęba... i za którymś razem przy przełączaniu z I na II zakres nie wytrzymał i się wyłamał do końca... potem wpadł w przekładnię planetarną... co było dalej to się można już domyślić :(

mam takie pytanie, bo każdy mówi inaczej, jak to jest z tym przełączaniem zakresów, można to robić w czasie jazdy czy nie ? w instrukcji obsługi pisze ze tak przy zachowaniu kilku spraw, np. trzeba wcisnąć pedał sprzęgła, jeżeli jestem w błędzie to proszę o wyjaśnienie dlaczego

fffvsn.jpg

Opublikowano (edytowane)

Trochę dziwnie to ujeli napisali kiedy przełączenie nie jest możliwe. Nie napisano co trzeba zrobić aby przełączyć w czasie jazdy. Więc albo można robić to w dowolny sposób albo wydający instrukcję nie chce brać za to odpowiedzialności. Przełączanie na postoju jest wyraźnie opisane przełączanie w czasie jazdy odwrotnie dość niejasno.

Co do napraw skrzyń vario w serwisach być może serwisy nie posiadają maszyn, warunków, wiedzy do naprawienia poszczególnych elementów skrzyń. Lub poprostu producent sprzedaje całe, gdyż może na tym więcej zarobić. Ja obstawiał bym tą pierwszą wersje.

Edytowane przez hubertuss