Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jednak zdecydowałem się na prase HESTON 5450 jest to prasa pasowa konstrukcja jest prosta obwiązywanie na dwa sznurki kolega ma taką już cztery lata i jak do tej pory nie ma z nią problemów

Opublikowano

Cześć!

Powoli przymierzam sie do zmiany starego claasa na coś nowszego i wydajniejszego. Zastanawiam sie nad kupnem Claasa Varianta 180, JD 580 lub 582 i Krone VarioPack1500. Wszystkie oczywiście z rotorem i dobżeby było gdyby miały docinacz. Mam do was taka prośbe,żebyście doradzili mi z którą prasą mój MTZ będzie najlepiej i najwydajniej pracował w słomie i sianokiszonce? I jest jeszcze jedna kwestia, tzn. traktor ma z tyłu tylko jedna parę wyjść hydraulicznych więc to pewnie też zawęża jakoś pole do wyboru, a niewiem ile wyjśc potrzebuje każda z wymienionych przezemnie pras. Byłbym wdzięczny za pomoc ;-)

Opublikowano

Ale jak Twoim zdaniem przeciągnąć przewody z przodu na tył?

@Marrus mnie bardziej interesuje prasa zmiennokomorowa bo według mnie praca taka prasą to duża oszczędnośc w siatce, sznurku i foli do sianokiszonki.

Opublikowano

Normalnie, to żaden problem...

Kupujesz dwie redukcje, przewody, dwa gniazda i "blachę" i montujesz z tyłu. Węże puszczasz pod kabiną, nic prostszego i już masz cztery wyjścia z tyłu.

Ale dodatkową wyjścia zyskasz tylko jeżeli wyprowadzisz to od tych gniazd z prawej strony ciągnika, bo te z lewej, są podłączone do tej samej sekcji co tylne, więc nic to nie da.

No chyba, że ta prasa będzie potrzebować sześciu wyjść (w co wątpię...), to wtedy jest trochę więcej zabawy, bo trzeba założyć zawory rozdzielające na wyjściu sekcji od hydrauliki "wewnętrznej" i wtedy trzecia para jest jakby zamiast TUZ-u, (który w tym czasie i tak spoczywa bezużytecznie na blokadzie).

To już trochę więcej roboty i kosztów, ale i tak mniej niż przy opcji z kupnem rozdzielacza, bo trzeba go jeszcze sensownie zamontować, też dokupić przewody, kształtki i gniazda, więc tak jak piszę wyjdzie taniej...

Opublikowano

W sumie to nie tak dużo roboty z tym przeciągnięciem przewodów tylko że ja tura mam podłączonego pod prawą stronę, ale wtedy najwy zej by się go odlączało. Dzięki za wyjaśnienie ;) a co powiecie jeszcze o tych wymienionych przezemnie prasach? Jakieś opinie na ich temat?

Opublikowano

Siema chciałby się poradzić jaką prasę polecacie do MTZ'a 82 ???

- Przede wszystkim czy nowa Polskiej produkcji czy używana jakiej kolwiek produkcji ??

- Na siatkę czy na sznurek ??

Mój sąsiad do MTZ 82 ma prasę Metal-Fach'u jak nam prasował siano z małego sadu za domem to byłem przekonany że "Polskie , po dwóch latach użytkowania już pewnie nie zbija mocno" a w rzeczywistości było tak że palca nie mogę włożyć , zrobiła na mnie dość sporę wrażenie bo i małe zapotrzebowanie mocy , polskiej produkcji , a do tego nie droga bo ile mógł dać nie więcej niż 55 tyś. (Nie chciałem się pytać bo trochę głupio ). W dodatku nie jest kosmicznie duża dość wąska i krótka co daje kolejny plus.

Jeśli ktoś użytkuje prasę Polskiej produkcji od nowej to bardzo bym prosił o opinie :D

Opublikowano

wujo ma Metal-Fach juz jakies 5-6 lat i narazie bez awarii robi około 500 bel rocznie ma owijanie siatką szeroki podbieracz mtz jej nie czuje a i belki robi kształtne tylko coś mówił że w drobne siano nie wjedzie bo walce mielą i wogóle belki nie robi chyba że z rosą ja bym ci poleciał jakąś łańcuchową lub pasową sam mam nh 841 i nie ma problemu czy drobne czy nie

Opublikowano

Ja przymierzam się do zakupu prasy Rivierre Casalis. Ma ona nieduże zapotrzebowanie mocy, za mniej niż 20 tyś kupisz na szerokim podbieraczu. Ponadto ma metryczne śruby, łożyska są typowe i dostępne (słyszałem to od każdego użytkownika), jej komora jest dosyć nowocześnie zbudowana jak na prase z lat 90 (walec na dole, nie wyżej jak w JD). Ponadto jest ona prosta, lecz nie prymityna tzn. prosty sterownik i ogólnie prasa robi na mnie dobre wrażenie. Jak masz do wydania więcej kasy to do 25 powinieneś kupić taki egzemplarz pod nazwą "greenland" w przyzwoitym stanie ;) Np:

http://allegro.pl/prasa-rivierre-casalis-rc-125-i3142724666.html

W prawdzie nie ma ona siatki, musiałbyś sam sprawdzić co Ci odpowiada i w jakim przedziale cenowym.

Opublikowano

ja od nowości posiadam prase warfama z-543 i powiem ci ze jak ją regularnie smarujesz to chodzi ładnie belki robi w miarę dobre a móz zetorek 82 km chodzi przy niej aż miło ani za dużo ani za mało mocy

Opublikowano

Ja polecam welger rp 200. Sznurek, siatka i rotor. Mtz 82 bez bólu daje rade nawet w ciężkiej kiszonce z rotorem 13 noży. Ja polecam tą prasę bo wiem co ona potrafi i działa lata bez napraw. A za 25 000zł można wyrwać dosłownie super maszynkę.

Opublikowano

Kolego prasa polska jest mniej wytrzymała od zachodnich ale droższe części są w zachodniej jak gdzieś do 500 bel będziesz robił rocznie z siatką mniej czasu z chodzi owijanie. Nie wiem czy sie znasz ale są 3 rodzaje pras rolujących polacy robia 2 rodzaje walcowa bardzo dobrze zbija dlatego jest dobra do kiszonek łańcuchowa w miarę uniwersalna do słomy i kiszonki

Opublikowano

Słoma szła świetnie i głównie z ursusem c 355 pracowała. Bele slomy były równe i mocno zbite nawet jak w stogu stały w deszczu były prawie całe suche. Welger ma haki i komora nie ma możliwości się otworzyć jak w sipmie. Małym problemem walcówki jest suche i śliskie siano bo zdarza się że balot staje w komorze ale wystarczy walce pod kaładem prysnąć i po problemie

Opublikowano

Nie ma takiej opcji żeby ci podnosiło cięgna bo wąż od klapy na jednej parze czyli dźwignia środkowa a podbieracz na dźwigni z prawej strony a jeśli chodzi o rotor to przy wężu jest zawór i noże wysuwasz i zamykasz wąż i odłączasz go.