Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Niedawno kupiony kombajn NH 1540S. Mam takie zapytanie od strony wchodzenia do kombajnu, na wale głównym młocarni nie ma żadnej kalamitki do smarowania. Czy łożysko na tym wale smaruje się i w jaki sposób? Bo szukałem punktów smarowniczych na tym kole, ale nie znalazłem. Proszę o pilną poradę na ten temat.

Edytowane przez zbyszek402
Opublikowano (edytowane)

No i teraz nie wiem czy się smaruje to koło w młocarni z tej strony czy nie. Prosiłbym o odpowiedź.

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez krolikNH
Opublikowano

Posiadam taki kombajn od 4 lat. W tym roku wymieniłem łożyska na mocarni i tam występują łożyska kryte. Nie ma tam żadnego smarowania. Z prawej strony mocarni jest kalamitka do smarowania ale ona jest do smarowania dźwigni do włączania napędu chederu.

Opublikowano

Przy wyborze kombajnu padło na NH 1540S. Nie wiem czym się różni typ kombajnu NH 1540S od NH 1540. Czy ta litera "S" oznacza coś ważnego? Czy NH 1530 dużo różni się od modelu NH 1540? Bo takowego także znalazłem w dobrym stanie.

Opublikowano

Litera S oznacza że kombajn ma separator.Jest to druga młocarnia.Ma on większą wydajność i lepiej wymłaca.Różnica między 1540 a 1530 jest taka że 1530 ma mniejszą powierzchnie sit, wytrząsaczy i troche słabszy silnik.Ja mam 1540s i jestem z niego bardzo zadowolony.

Opublikowano

Koledzy drutowałem tydzień temu 1540 tzn,klepisko jak by miał ktos problem mogę podpowiedziec latwo iprzyjemnie . Bo koledzy też mi podpowiedzieli we dwuch 4 godz i po bulu. drut 4 do spawania tlenem

Koledzy drutowałem tydzień temu 1540 tzn,klepisko jak by miał ktos problem mogę podpowiedziec latwo iprzyjemnie . Bo koledzy też mi podpowiedzieli we dwuch 4 godz i po bulu. drut 4 do spawania tlenem

Opublikowano

jak zdjąć koło pasowe napędu ślimaka i kosy w hedze zepsute łożysko jak na razie mamy taki postęp ze nam to koło przy zdejmowaniu natżasło i nie zdjęlismy nie widać miejsca na klina może jest z gwintem czy ktoś to zdejmował proszę o podpowiedz

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi, ale mam teraz następny problem. w 1540S rozsypał się podajnik ziarnowy. Wylatuje z niego dużo złomu (pogiętych blaszek). Wymieniał go może ktoś z Was? gdzie można go kupić? Pasuje może od bizona?

Opublikowano

Hehe, a ja do zbyszka402.

Same blachy przetarte w środku też można wymienić. Trzeba rozciąć zgrzewy (te od dołu wzdłuż podajnika), przetartą wewnętrzną "półkę" wyciąć kątówką (zostawiając ok 1 do2 cm po bokach) wstawić od dolnej strony pasy blachy np 2mm na całą szerokość podajnika oczywiście . Pofastrygować migomatem, założyć odcięty dół podajnika, jw. fastryga migomatem i gotowe. Do śmierci Claysona będzie to najmocniejsza część. :)

Opublikowano

Witam,Sorki że podpinam się pod ten temat, od niedawna posiadam new hollanda 1540 i mam do wymiany łożysko na tylnym wytrząsaczu pierwsze z brzegu w NH1540, i chciałym wiedzieć czy dam radę sam je wymienić czy jest to jakos skomplikowane?

Opublikowano

Jak pamiętam, wszystkie wytrząsacze trzeba odkręcić, podwiesić jakoś i wał przesunąć w jedną ze stron. Bo inaczej łożyska nie "nadziejesz" na wał.

Przy okazji: Może ma ktoś na zbyciu sieczkarnię do 1540s? Najlepiej sama sieczkarnia bez kół pasowych, sprzęgieł, pasów.

Podlaskie centrum i północ oraz wschodnie warmińsko-maz.

Opublikowano

Dzieki Janosik, co do sieczkarni to koło Siedlec jeżdżę na taką składnice po części i mają tam dużo tego typu maszyn, będę tam jechał bo mam koło pasowe napinające z łożyskiem od sieczkarni do wymiany to zapytam o sięczkarnię i dam Ci znać,

Opublikowano (edytowane)

Hehe, dziś właśnie zakupiona została sieczkarnia od 1520. Wiesz, daleko bym nie jechał, a tu pod bokiem znalazłem na olx. dzięki.

A przy okazji. Możesz podać w przybliżeniu jakie obroty sieczkarni masz u siebie? Mam na niej (sieczkarni) małą szajbkę, bo ona miała napęd w 1520 z koła pośredniego napędu młocarni, a w 1540 jest napęd z wału silnika. Obawiam się, że na tej małej szajbce mi sieczkarnia odleci w kosmos...

Edytowane przez janosik32
Opublikowano (edytowane)

Proszę o pomoc. Przy wymianie cepów w NH1550 zacząłem zakładać je parami po przekątnej i w ostateczności wyszło, że obok siebie są dwa prawe a naprzeciwległej stronie są dwa lewe, zaś wymieniając je prawy lewy obok siebie wychodzi wszystko ok. Jak należy je prawidłowo założyć?

Edytowane przez Jakub67
Opublikowano (edytowane)

Panowie i Panie mam do was pytanie jaki powinno być ciśnienie na tłokach w 1540S( silnik deutz-a bo żniwa się zbliżają a tu trzeba sprawdzić bo coś kombajn nie mam mocy a takich specjalistów od silnika deutz-a w okolicy niema albo może znacie jakiegoś dobrego magistra z okolic Sieradza lub Zduńskiej Woli co naprawi Claysona S-1540.

Edytowane przez piotrek998