Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

nawet niech wam magicy 1 tys zostanie ze sztuki to ile trzeba miec sztuk, hektarów, maszyn, budynków zeby miec 5 tys na reke na miesiac ?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, ozzborn napisał:

nawet niech wam magicy 1 tys zostanie ze sztuki to ile trzeba miec sztuk, hektarów, maszyn, budynków zeby miec 5 tys na reke na miesiac ?

Daj gospodarkę komuś w dzierżawę, idź do roboty i skończ pier..... ok ? Tobie nawet już się przestaje opłacać składać wniosek o dopłaty z tego co wyczytałem na forum. Zmień branżę jak Ci nic się nie opłaca Pzdr

Edytowane przez krzychrol
  • Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, marko-kolo napisał:

nie produkować tylko  powiedział pewnie że trzeba mieć łeb żeby te 20 gr zarobić na litrze ...wiec nie przekręcaj 

Nie przekręcam, chłopak uważał, że trzeba zejść z kosztów i produkować po 20gr. Jak na razie nie jest milionerem. W moim przypadku na opasie jest ok tysiąca do przodu to teraz ile sztuk trzeba sprzedać rocznie żeby fajnie się żyło. Ziemia umnie po 70tysi. Na wiosnę kupuję drób może z tym będzie lepiej ekowariatów nie brakuje. 

Opublikowano

zadałem proste pytanie i jakos nie ma chetnych do odpowiedzi, za to do krytyki i prowokacji to od razu wysyp 🤣

Opublikowano (edytowane)

tobie jarek to sie opłaca bo ty jak bierzesz 5 czy tam 6 tys za byka to to jest twój czysty zysk 🤣 a mi z tego co wezme za byka zostaje jakies 10% zysku i mi sie nie opłaca 🤣

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano

Jarek opłaca się,  tylko opłacalność jest niska i trzeba by setki sztuk żeby tylko z tego żyć dobrze. Jak wzrosną stopy procentowe to będzie równie dobrze można wpłacić kasę ba lokatę i za leżenie mieć zysk jak na byku i wolne pole do uprawy. 

Opublikowano (edytowane)

Ozzi , a czemu Ty sądzisz , że tylko ty jeden  jedyny liczyć potrafisz ? Kalkulatory nie są towarem deficytowym . Skoro ktoś od wielu lat hoduje opasy i nie widać komornika , to raczej wypracowuje zysk . Nie sądzisz ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

jasne ...

100 byków x srednio 5,5 tys = 550 tys x 10% zysku = 55 tys

a ile trzeba majątku ruchomego i nieruchomego aby takie kokosy osiągac ?

i tu dochodzimy do tego ze gdyby nie dopłata to ......... 🤣

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, ozzborn napisał:

tobie jarek to sie opłaca bo ty jak bierzesz 5 czy tam 6 tys za byka to to jest twój czysty zysk 🤣 a mi z tego co wezme za byka zostaje jakies 10% zysku i mi sie nie opłaca 🤣

To ja Ci to policze xD Za byka dostajesz około 5 tyś (10%=500zl). Chcesz 5 tyś na miesiąc wiec 10 sztuk. 10 x 12 = 120 sztuk czyli w oborze około 240 sztuk . Odpowiedziałem?  A co do opłacalności to szału nie ma ale gdyby zostawało po 4 tyś ze sztuki to ziemia by była po 500 tysięcy za ha hehe Takie są czasy i nie ma co biadolic tylko przyzwyczaić się 

Edytowane przez krzychrol
Opublikowano
7 minut temu, ozzborn napisał:

jasne ...

Nie wiem czy mam napisać, że jesteś cymb*ł czy że masz rację, bo patrząc z punktu widzenia rolnika, który miałby zaczynać od 0 to ok, masz racje, szkoda czekać 2 pokolenia na zwrot kasy, ale zauważ na tym forum uczielają się "AKTYWNI ROLNICY", więc przejdź po 10 gospodarzach, których znasz i spytaj czy bywszystko sprzedali, pracowali i się nie martwili o nic. Myślę, że może 1 byłby w stanie się zadeklarować, 7 definitywne nie, a od pozostałych 2 byś dostał jeszcze kopa w dupe na drogę.

Opublikowano
6 minut temu, krzychrol napisał:

To ja Ci to policze xD Za byka dostajesz około 5 tyś (10%=500zl). Chcesz 5 tyś na miesiąc wiec 10 sztuk. 10 x 12 = 120 sztuk czyli w oborze około 240 sztuk . Odpowiedziałem?  A co do opłacalności to szału nie ma ale gdyby zostawało po 4 tyś ze sztuki to ziemia by była po 500 tysięcy za ha hehe Takie są czasy i nie ma co biadolic tylko przyzwyczaić się 

Przyzwyczaić się ? Jak będzie jeszcze ciężej nie tylko na bykach i nie tylko w rolnictwie to też się przyzwyczaić? Rządzący mogą być z siebie dumni. Niewolnicy się niezbuntują.

Opublikowano
4 minuty temu, kb4512 napisał:

Przyzwyczaić się ? Jak będzie jeszcze ciężej nie tylko na bykach i nie tylko w rolnictwie to też się przyzwyczaić? Rządzący mogą być z siebie dumni. Niewolnicy się niezbuntują.

A masz wyjście ? Ludzie chcieli wolnego rynku gdy była gospodarka planowana to teraz maja i możemy się tylko do tego dostosować. Organizacje rolnicze nic nie robią dla rolników, o ministrze to sie nie bede wypowiadał a w państwie prawa i sprawiedliwości na takie akcje jak we Francji to nikt się nie będzie porywał bo taka karę zapłaci ze mu się odechce wszystkiego A przy dobrych wiatrach to jeszcze wyrok dostanie xD Pogadac sobie możesz ale Ci co siedzą trochę wyżej to i tak na Ciebie gwiżdżą wiec pozostaje sie dostosować i robić  swoje 

Opublikowano (edytowane)

dla mnie opasy to jednoczesnie hobby i skarbonka a do tego lokata bo jednak te 10% zysku jest, ale nie biznes i sposób na życie

tak jarku tu nie chodzi o chwalenie sie zdjeciami z wakacji po internecie, bo dzisiaj na dobre wakacje mozna jechac za 2 byki ...

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
1 godzinę temu, ozzborn napisał:

srednia 750 kg z czego 18 miechów u mnie a 21 miechów od urodzenia to chyba nie taka zła terapia co ?

co do sianokiszonki to jeszcze trzeba ją miec, ja łak nie mam, jak ktos ma to ok

Szału nie ma  .. tyle to u mnie HFy mają a nie bbb ... ;)

Opublikowano
Przed chwilą, ozzborn napisał:

jasne ...

Czyli 200 byków trzeba sprzedać w ciągu 2 lat. Żeby mieć wypłate okolo 5 tyś na msc.  200 szt!!!  550zł zarobku na szt to też pewne wyzwanie, chyle czoło tym co tyle potrafią zarobić  ale porównując do firm to my zarabiamy grosze. Czemu ludzie z miasta zarabiają wiecej od nas ??? My jesteśmy jacyś gorsi? My też prowadzimy swój biznes ale czemu nie możemy zarabiać godnie tak jak oni? Powiem wam mam 18 lat i myślicie że zostane na wsi pracując z ojcem na gospodarstwie za te śmieszne pieniądze? Od małego marzyłem i myslalem sobie ze to jest cos dla mnie. Dopóki to sie nie zmieni to rolnictwo upadnie.   Śledząc od czasow starożytnych to my chłopi zarabialiśmy na ludzi z miasta i cięzko pracowaliśmy...  Powinniśmy to zmienić !!!! My harujemy jak woły a oni sobie jezdżą po ciepłych krajach zarabiają grube pieniądze. W tych czasach jest demokracja !!! Nas jest wiecej !!! Powinismy to zmienić - tylko BRAK JEST CZEGOŚ nieee... KOGOŚ kto by to poprowadził! I tak będziemy czekali wieczność... Taka moja dygresja.

• Like 1