Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam do was moi drodzy koledzy jedno pytanie..... a więc

taki pan z okolic mojej babci(Siedlce) ma około 20sztuk krów bydła i ma 3 ciągniki ( ursus C-330 , Ursus 3512 i Ursus 912). Jak już pisałem ma bydło mleczne i robi dla tych swoich krówek sianokiszonke...... ale co mnie zdziwiło to to że sianokiszonke prasuje takim zestawem Ursus 3512 i prasa Warfama Z/543 (ten starszy model ponieważ kolor jej to zielony) czy to nie jest katowanie ciągnika?? bo ja myśle nad takim samym zestawem.... POMÓŻCIE!!!!

Pozdrawiam Karol12!!!

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Wg mnie prasowanie kiszonki to za dużo jak na 47 koni, ale w jakimś temacie ktoś, chyba @ robertbara mówił, że prasował mf 255 i szło nie najgorzej.

Opublikowano

z tego co napisales, to gosciowi sie dziwie ma wiekszy ciagnik ktorym by mu sie lepiej presowalo, zbijalo bele a wykorzystuje mniejszego ktory na tym cierpi, bo nie wierze ze cie steka przy tej presie

Opublikowano
Witam mam do was moi drodzy koledzy jedno pytanie..... a więc

taki pan z okolic mojej babci(Siedlce) ma około 20sztuk krów bydła i ma 3 ciągniki ( ursus C-330 , Ursus 3512 i Ursus 912). Jak już pisałem ma bydło mleczne i robi dla tych swoich krówek sianokiszonke...... ale co mnie zdziwiło to to że sianokiszonke prasuje takim zestawem Ursus 3512 i prasa Warfama Z/543 (ten starszy model ponieważ kolor jej to zielony) czy to nie jest katowanie ciągnika?? bo ja myśle nad takim samym zestawem.... POMÓŻCIE!!!!

Pozdrawiam Karol12!!!

Przecież miałeś brac Zetora 7211.

Druga sprawa jest taka, że nawet w sianokiszonce czasami ciągnik nie ma tak ciężko. Rozmawiałem z właścicielem C-360 i Sipmy to mówił, że ma mocy pod dostatkiem ( nawet do sianokiszonki).

Opublikowano

60-tka według wymagań producenata Metal Fachu nadaje się do sokółki <_< i niewiem czy takim zestawem nie będe śmigał sobie co wy na to???

A co do sipmy to tego już niewiem <bezradny>

Pozdrawiam Karol12!!!

Opublikowano

Chodzi o to że 3512 musisz wolno jeździć, a bele wcale nie wychodzą gorsze. Troche wprawy i poczciwym Ferdkiem da się zrobić dobrą sianokiszonkę.

Wiadomo dłużej zejdzie ale jęsli ktoś dba o oleje itd. to na bank nie zajeżdzi ciągnika <_<

Opublikowano

no 60-tką to 2bieg i do przodu <_< i tak pozatym 60-tka jest podobno do sipmy w sam raz ponieważ wiekszy ciągnik szybko niszczy tą prase czy to prawda??

Pozdrawiam Karol12!!!

Opublikowano
no 60-tką to 2bieg i do przodu <_< i tak pozatym 60-tka jest podobno do sipmy w sam raz ponieważ wiekszy ciągnik szybko niszczy tą prase czy to prawda??

Pozdrawiam Karol12!!!

Wszystko zależy od właściciela....jak się obchodzi przy sprzęcie... ;):)

Opublikowano

Pozdrawiam Karol12!!!

mi sie wydaje że do presy najlepszy jest MF255 dobre obroty ma do presy. Ja zawsze presuje zetorem 7211 a jak presowałem MF255 to szybciej szło o wiele ;)

Opublikowano
no 60-tką to 2bieg i do przodu ;) i tak pozatym 60-tka jest podobno do sipmy w sam raz ponieważ wiekszy ciągnik szybko niszczy tą prase czy to prawda??

Pozdrawiam Karol12!!!

Prawda ale nie do końca. Sipma ma zapotrzebowanie mocy 54KM, większy ciągnik nie zniczszy jej szybciej, ale za duży tak. Moja Sipma z Zetorem 7211 była zgrana super, ciągnik sie nie przemęczał i prasa też (jak poszło za dużo masy w podbieracz ciągnik słabł i jeśli zdążyło sie wyłączyć WOM to można było cofnąć na zależnym i nic sie nie działo). Z Ursusem 912 czasami ścinało śruby zabezpieczające i trzeba było ręcznie usunąć mase z zapchanego podbieracza, jakoś to szło. Za to z MF (95KM) śruby leciały co chwile (szczególnie na wałku), a zanim je ścieło Sipma potrafiła sie totalnie zapchać i tak fantazyjnie pogiąć że czasami trzeba było zjeżdżac na warsztat. Także zbyt dużego ciągnika lepiej nie agregować z Sipmą Z-27..., myśle że 55-75KM jest optymalnie a 80KM to max żeby jej nie nadwyrężać.

Opublikowano

po co męczyc ciągniki ?? moim zdaniem lepiej jest zaczepic większy ciągnik i moze nawet szybciej sie sprasuje a koszty paliwa moze nawet wyjdą mniejsze niz mniejszym ciągnikiem kopcic na pełnym gazie.

Opublikowano
po co męczyc ciągniki ?? moim zdaniem lepiej jest zaczepic większy ciągnik i moze nawet szybciej sie sprasuje a koszty paliwa moze nawet wyjdą mniejsze niz mniejszym ciągnikiem kopcic na pełnym gazie.

my raz presowaliśmy zetorkiem 7211 z i super byli zgrani ;]

Opublikowano

ja miałem tą warfamę zieloną i nie polecam ;) teraz mam sipmę farmaII i idze lepiej bele lux dobije nawet 3p na 2 garach bo pompa nie podaje na wyższych obrotach i nawet nie ma tak strasznie ciężko hehe 5314 jest dobry do niej ale jak sie podbierak przytka to trzeba uważać nie wspominając o 330 który od biedy też bele zrobi tylko szkoda sprzęgła bo już próbowałem