Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

miałem przyjemność kopać przez 10 lat części są dostępne z cenami różnie jak to w zachodniej maszynie. kombajn dość przyjemny na początku nawet na zarobek się chodziło lecz z wiekiem mimo tego że o niego dbałem wyeksploatował się i zaczęły się awarie najgorzej jest jak trafi się jakiś ekstremalny rok (susza) wtedy wielka lipa wyorywacz nie daje rady albo pęka albo nie kopie buraków czasem gubi pod koło. Najważniejsze są pręty w gwieździe muszą być oryginalne inaczej nie nakopiesz bo mały kamień i będą pękały a jak jest jedna dziura zaraz lecą pod kombajn. Wiadomo najlepiej jak są równe buraki i mają zadbane liście nie może być suchych (trzeba zwalczać chwościka) bo zaraz się będzie pchało. No i jeszcze jedna ważna rzecz nóż do ogławiania kiedyś się bawiłem w dorabiania ale buraki się łupały zamiast ogławiać więc zamówiłem oryginał u korbanków kosztował przeszło 800zł ale było warto tak pięknie ciął nie trzeba było ostrzyć bo był samo-ostrzący ewentualnie raz na 10ha (zależy jak kamienie) a te dorabiane... ostrzyłem co chwila i tak była d...

Opublikowano

Pawel1344 Fakt części są zajebiś... drogie ale bez przesady my za nóż zapłaciliśmy chyba 150zł dokładnie nie pamiętam bo zamawiane były lemiesze,bijaki itp.

Awarii jest zdecydowanie mniej niż w Neptunie i wydajność 3-4 razy taka może więcej max 120,140ton dziennie.Ale musi już bardzo dobrze iść .

Opublikowano

To nie wiem gdzie udało ci się kupić nóż za taką cenę może jakiś zamiennik? Ja miałem 100% oryginał z logo stoll i na prawdę 8 setek mnie kosztował. Fakt jak są ładne buraki to śmiało 1,5 do 2,5 ha można zrobić dziennie jak nie ma żadnej awarii, a do neptuna to nawet nie ma żadnego porównania i można wysypać ze zbiornika ile się chce, a nie tak jak w neptunie wszystko na raz.

Opublikowano

Witam. Jestem swiezym posiadaczem v202. kombajn wymaga kilka poprawek. Na początek moje pytanie jest takie- czy mechanizm aktywnego wyorywacza musi chodzic cichutko? bo u mnie dosc glosno stuka.

Opublikowano

Nie powinno go prawie wcale słychać. Dwa lata temu jak kupiliśmy swojego to mu remont właśnie tego elementu robiliśmy, bo stukało i był dosyć duży luz.

Opublikowano

Niestety w tej kwestii ci nie pomogę, ale naprawa nie jest tak skomplikowana, trochę mosiądzu zostało wymienione i chyba wał do szlifu poszedł. Na każdym z wyorywaczy masz dwa umieszczone na przeciwko siebie kawałki półokrągłego mosiądzu, które ocierając o wał powodują jego ruch. Z jednej strony będzie bardziej starty a z drugiej mniej, u nas było to w dobrym stanie to tylko pozamieniałem je miejscami i podłożyłem kawałki blachy ( kawałek puszki po piwie)a resztę już mechanik zrobił.

Opublikowano

Witam,

na co należy zwrócić szczególną uwagę decydując się na kupno używanego STOLL'a v202?

Co należy dokładnie sprawdzić przed kupnem aby maszyna mogła posłużyć bez poważniejszych remontów sezon lub dwa? Proszę o cenne rady i wskazówki użytkowników takiej maszyny. Jakiej mocy ciągnik powinien współpracować z takim kombajnem? Ile w przybliżeniu może ważyć sama maszyna? Jakiej pojemności ma zbiornik na korzenie? Pozdrawiam i mam nadzieję, że grono ekspertów na forum podpowie co nie co.

Opublikowano (edytowane)

W skrócie mogę powiedzieć że należy sprawdzić luzy na aktywnym wyorywaczu (oraz jego gumowe osłony), na wszystkich przekładniach wycieki jak i ich pracę. Stan kół "palczastych" czy nie brakuje im palców, przenośnika taśmowego ( sprawdzić czy nie jest dość popękany i pod kontem wybrakowania jego elementów), napinacze z tworzywa, sprawdzić zużycie walów teleskopowo-przegubowych, luzy na łożyskach sieczkarni( przy okazji sprawdzić jej stan elementów wewnętrznych) i ułożyskowanie "Obijaków", należało by się zdjąć osłonę elektrozaworów i zobaczyć czy nie wycieka z pod nich oraz sprawdzić ich działanie, pompę hydrauliczną oraz wszystkie pasy napędowe. Jednym z ważniejszych elementów jest układ prowadzenia, jego też by się należało sprawdzić. Nieco chaotycznie to napisałem ale jest to mniej-więcej to co sprawdzaliśmy przed zakupem swojego.

Jeśli nie masz nie wiadomo jakich gór i podmokłych terenów to spokojnie pociągnie go 80km 4x4.

Edytowane przez Davido
Opublikowano

Sąsiad Ciągnie Swojego V202 starą 80-tką bez przodu i nie ma żadnych problemów z tym. A vo do wydajności kopania to ja Swoim Kleine 5002 przy braku awarii lekko kopie hektar dziennie a bywało i więcej:)

Opublikowano

Grzesiex

Wszystko jak na tacy napisał Ci Davido co należy sprawdzić przed kupnem kombajnu .My w tamtym roku nabylimy Stolla V202 98r. Szukaj kombajnu od rolnika my swój kupiliśmy i gościu przyjechał pokazał co i jak . Kopie Zetorem Proxima 85 i daje rade bez problemów .Części są cholernie drogie <_< w tamtym roku poszedł mi jeden Joy to za nowy chcieli 800zł .Pojechałem do handlarza wziął sikiere i odrabał mi 2 joye z całą obudową za 300zł :D .Jak kupisz kombajn koniecznie wymień jeśli trzeba nóż,wyorywacz ,bijaki .Co do wydajności to wszystko zalerzy od warunków długości pola .Ale 2 ha śmiało można wykopać .W ubiegłym sezonie straciliśmy 3 godz . na pierdołe bezpiecznik w ciągniku od zapalniczki poszedł i kombajn przestał reagować .W tym roku przed sezonem musimy wymienić pas od wysypywania ,jedną rolke i chyba tyle.Ale jak zobaczyłem cene rolki to doznałem szoku :blink: ,znowu jakaś używka :)

Opublikowano

Najwazniejsza sprawa to sprawdzic stan tasmy poniewaz nowa moze kosztowac 5 tys zmienial juz ktos tasme? ile placiliscie i gdzie? ja w swoim v100 mam troche w kiepskim stanie ale jeszcze ten sezon da rade

Opublikowano

Jak poznać na foto w ogłoszeniach czy to wersja z powiększanym zbiornikiem na korzenie? Lewa ściana zbiornika jest uchylna? Byłem na swojej plantacji i zauważam zróżnicowanie w wysokości wystawania korzenia ponad powierzchnię pola - nie będzie z tym problemu na etapie "orkanowania" liści i obcinania pozostałej główki korzenia? Bo rozumiem sam nóż ogławiający ma spory zakres kopiowania korzenia w pionie, ale wysokość jego pracy uzależniona jest od uprzedniej pracy orkana - a ten obcina na równym poziomie - jak to wygląda przy niejednakowo wysokich korzeniach?

Opublikowano

Wersja z powiększonym zbiornikiem ma ruchomą boczną ścianę, rożni się chyba też tym że na orkanie masz otwieraną osłonę i możesz zobaczyć co się dzieje w środku a starym tego nie ma. Jeśli na korzeniu zostaje więcej zielonki to nóż nieco wyżej ogłowi buraka, różnica jest praktycznie na poziomie od 0 mm do 4mm, w zależności jak duży jest ten burak i ile jest na min tych pozostałości po liściach. Wystarczy ze przejedziesz się kawałek i zobaczysz jak go ogłowi to wtedy ewentualnie wyregulujesz wysokości orkanu/noża do odpowiadających Ci wysokości.

• Like 1
Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów ^^ Mam kilka pytań odnośnie Stoll'a v202 . Za orkanem znajduje się klucz i teraz moje pytanie do czego on ma służyć . Zakupiłem kombajn z pewną nie oryginalną konstrukcją i moje pytanie teraz do was czy nie wiecie czemu ona miałaby służyć . Czy ktoś z was zajmował się może wymianą łożysk na gwiazdach ? jak poradziliście sobie z wykręceniem tulei która blokuje łożysko , wydaje się że na niej są nacięcia na jakiś klucz tylko pytanie co to za klucz i czy wiecie gdzie można kupić podkładki dystansowe które tam są . Z góry dziękuje za odpowiedz ,

post-56042-0-15049200-1368556115_thumb.jpg

post-56042-0-41517200-1368556248_thumb.jpg

post-56042-0-78103000-1368556388_thumb.jpg

Opublikowano

Co do dodatkowego mocowania... na 95% ktos montowal tam kroj (cos takiego jak przy plugu), jak zdarzaly sie suche liscie lub troche perzu to wtedy ladnie odcinal i ten klucz wlasnie mogl byc do kokrecania tego kroju, wiadomo ze jak lemiesz sie zdziera to opuszczamy wyorywacz a krój wymaga wtedy podniesienia... ;)

Opublikowano

Klucz służy do przestawiania ( naciągania) napinacza paska od napędu gwiazd, są tam po dwie " szajbki" i można zmienić obroty gwiazd po przez przełożenie paska, powinien być prosty, wkłada się go czubkiem pod sprężynę półkole opiera na rurce i przyciska na dół i w osłonie powinno być małe wycięcie w którą wkłada się rączkę i napinacz jest zablokowany i mozna przekładać pasek.

Opublikowano

Napisz bardziej zrozumiale, bo nie podnosi ci wcale czy jak jest na automatycznym sterowaniu? W automacie jest niebieski czujnik który posiada zwłokę w działaniu-działa po ok 1-2 sekundach, jest po to żeby nie podrywało wyorywacza jeżeli prowadnica natrafi na małą przeszkodę typu kamień, luźny burak, itp. Na opuszczanie i skręt lewo-prawo są czerwone czujniki- kostki które nie mają zwłoki i działają natychmiast.

• Like 1