Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
szymsajm

MF 3125 Jak dojść do pompy hydraulicznej?

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
szymsajm    0

Witam.

 

Nie dawno przestała działać w MF 3125 pompa hydrauliczna, ale chyba nie cała, bo z tego co wiem to pompa ta składa się z dwóch pomp.

 

Podnośnik, wspomaganie kierownicy i wyjścia hydrauliczne działają dalej.

 

Nie działa:

1. WOM

2. Blokada

3. Żółw/Zając

4. Wyłącznik napędu

 

Na desce po uruchomieniu silnika nie gaśnie czerwona kontrolka od ciśnienia oleju w skrzyni biegów.

 

Na skrzyni biegów są 2 dekielki, jeden z prawej a drugi z lewej strony.

Czy do tej pompy można dojść przez któryś z tych dekielków, czy konieczny będzie rozbiór skrzyni biegów?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ppiotr    28

Jeśli podnośnik i wspomaganie kierownicy działają to pompa jest dobra, możliwe że nawalił czujnik ciśnienia oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szymsajm    0

Jutro sprawdzę ten czujnik, bo dziś nie mam już siły. Oby to była jego wada a nie pompy.

 

Dzięki za podpowiedź.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kravter    36

jezeli wspomaganie i podnosnik dziala to pompa na 999999% jest dobra bo one maja jedna pompe (w kazdym razie seria 36 ale tu pewnie tez) ja mialem w swoim 3630 ze nie bylo masy tylko ze umnie blokada sie wlanczala ale to pewnie czujnik ci poszedl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szymsajm    0

Odłączyłem od czujnika kabelki(żółty i czerwony)i je połączyłem, kontrolka zgasła, ale po kilkunastu sekundach a nie od razu , włączyłem WOM i po paru sekundach znów kontrolka zapaliła się i już nie gaśnie.

 

A co do pompy to w serii MF 31XX jest zamontowana pompa zębata podwójna.

Trochę poszperałem w necie i znalazłem te informacje na tej stronie :

POMPY HYDRAULICZNE DO CIĄGNIKA Massey Ferguson

 

Skoro wałek uruchomił się to chyba z pompą jest wszystko ok.

Może gdzieś w innym miejscu coś nie łączy, może podczas łączenia kabelków od czujnika poruszałem innymi przewodami i na chwile kontrolka zgasła, lecz zaraz znów stało się to samo od drgania.

 

Może ktoś miał podobny problem

Edytowano przez szymsajm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szymsajm    0

No i po problemie.

 

Problem tkwił w wtyczce wetkniętej w komputer (umieszczony pod kabiną), wysunęła się z gniazda tak ze 3mm.

Żeby wyciągnąć tę wtyczkę to trzeba przycisnąć zabezpieczenie.

Skoro mają zabezpieczenia to jak ona mogła się wysunąć?

Może ktoś kiedyś już tam grzebał i nie wcisnął jej do końca.

 

Po znalezieniu "awarii" teraz wydaje się, że to było banalnie proste :rolleyes:

Człowiek uczy się całe życie.

 

Dzięki wam za pomoc

 

pozdr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kravter    36

no mowilem ci ^^ zawsze szukaj najpierw w elektryce :P najczesciej sie kabel przetrze albo kostka nielaczy moze zasnidziec albo cos :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×