Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Mariusz1212

pompa hydrauliczna głośno pracuje

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Mariusz1212    0

witam... mam problem w moim MTZ82. co pewien czas rozrywa mi gumowy okrągły o-ring który jest po prawej stronie pompy hydraulicznej, przykręcany jest dekielkiem na 4 imbusy(metalowy przewód który idzie z pompy do rozdzielacza pod siedzeniem). Nie mam siły już tego naprawiać poraz kolejny a robie to już 3 raz w tym roku!! sam o-ring kosztuje niewiele ale wymiana jest uciążliwa z braku miejsca i dostępu. co może być przyczyną przedmuchiwania o-ringu? dodam jeszcze że dziś mi rozerwało ten o-ring podczas belowania. Pompa przecież nie miała dużego obciążenia...

aha i jeszcze jedno... pompa strasznie hałasuje gdy np. pług jest podniesiony na maxa. podczas podnoszenia też(moim zdaniem) głośno chodzi, ale gdy podniesie do końca wtedy strasznie brzęczy, "wiszczy" itp...

prosze o fachową pomoc ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    111

Żle układa ci sie ta gumka i to z tego powodu. Ona ma tak wejść, że dekielek styka się z pompą a gumka w środku jest. Ja tak rozerwałem oring nawet bez ciśnienia, bo zanikło, a i tak wyrwało.

Głośno pracuje, bo może masz źle ciśnienie ustawione...

Edytowano przez zbyszekbrzuze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    583

Możliwe że masz coś nie tak z ciśnieniem. Manometr załóż na złącze hydrauliki zewn. i sprawdz. Po podniesieniu maszyny daj dzwignię w położenie neutralne żeby pompa przestała dobijać ciśnienie do tłoka. Bo wygląda na to że nie wyłącza się pozycja podnoszenie i olej nie mając ujścia przelewa się przez zawór bezpieczeństwa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Mariusz1212    0

Żle układa ci sie ta gumka i to z tego powodu. Ona ma tak wejść, że dekielek styka się z pompą a gumka w środku jest. Ja tak rozerwałem oring nawet bez ciśnienia, bo zanikło, a i tak wyrwało.

Głośno pracuje, bo może masz źle ciśnienie ustawione...

 

 

zawsze jak wkładam o-ring to przyklejam go tawotem , wiec myśle że powinien być włożony we własciwym miejscu...

 

apropo ciśnienia to jak to ustawić??

 

Możliwe że masz coś nie tak z ciśnieniem. Manometr załóż na złącze hydrauliki zewn. i sprawdz.

 

ok postaram się załatwić ten monometr i sprawdzić ciśnienie jakie jest wytwarzane... i właśnie... jakie powinno być prawidłowe ciśnienie na złączu hydrauliki zewnętrznej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michail94    0

Witam. Miałem podobnie i pompa mi wyła jak nic nie podnosiła a jak się podnosiło np plug na ramionach to chodziła cicho, była to wina braku nadmiaru z rozdzielacza do zbiornika na olej, ponieważ kiedyś ktoś z mojego MTZ wyrzucił regulator siłowy z pod siedzenia i zaślepił przelew a on ma być poprowadzony wężykiem do zbiornika. Jak nie masz regulatora siłowego pod siedzeniem to zobacz czy masz z prawej strony rozdzielacza (jak siedzisz w kabinie) taki wężyk doprowadzony do zbiornika na olej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
UrsusCzesio    304

Witam. Miałem podobnie i pompa mi wyła jak nic nie podnosiła a jak się podnosiło np plug na ramionach to chodziła cicho, była to wina braku nadmiaru z rozdzielacza do zbiornika na olej, ponieważ kiedyś ktoś z mojego MTZ wyrzucił regulator siłowy z pod siedzenia i zaślepił przelew a on ma być poprowadzony wężykiem do zbiornika. Jak nie masz regulatora siłowego pod siedzeniem to zobacz czy masz z prawej strony rozdzielacza (jak siedzisz w kabinie) taki wężyk doprowadzony do zbiornika na olej.

 

 

Ja nie mam regulatora no i właśnie przy podnoszeniu słychać ją. Ale uprawowo siewnego agregatu 3m bez hydropaku nie miał problemu podnieść B)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Leo    0

Witam, mam problem. Kupiłem pompę nsz32 do napędu owijarki i chcę podłączyć do niej przewody hydrauliczne. W sklepie oferowali mi kolanko przykręcane na 4 śruby, uszczelnione tylko papierową podkładką. Ta papierowa podkładka wytrzyma 160 bar na wyjściu pompy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez bekba
      Witam, belarus 1025, 2010r, rozdzielacz wschodni po sprawdzeniu we firmie zajmującej sie regeneracją rozdzielaczy został uznany za sprawny(wymieniłem też profilaktycznie zawór przelewowy) , pompa założona nowa, filtr w zbiorniku na olej hydrauliczny nowy, filtr siatkowy na dole ciągnika wyczyszczony, wirnik oleju ze skrzyni tez wyczyszczony. Stan oleju pełny. Sytuacja wygląda tak że ciśnienie na zegarze podłączonym pod obojętnie które złącze przy dużym gazowaniu wzrasta do 80 bar i spada mimo że ciśnienie jest cały czas podawane. Podnośnik też bardzo słaby. Prosił bym o dokładne wskazówki jak podnieść ciśnienie w tym rozdzielaczu bo chyba nie mam takiej klapki na dwie śruby jak jest w starszych wersjach. Pozdrawiam  

    • Przez Peron
      Witam
       
      Czy ktoś z Was wymieniał fotel w swoim MTZ 82 na bardziej komfortowy? Nie chcę kombinować z samochodowymi, chciałbym kupić coś dedykowane do ciągników. Najlepszy to byłby oczywiście jakiś Grammer pneumatyczny, no ale jakiś dobry mechaniczny też może być. 
       
      Zastanawiam się nad czymś takim:
       
      http://allegro.pl/agro-mar-fotel-siedzenie-komfortowe-mtz-pronar-mf-i6574126281.html
       
       
      http://allegro.pl/agro-mar-siedzenie-fotel-mtz-ursus-mf-pronar-i6574129397.html
       
       
      Jeśli ktoś ma, to byłbym wdzięczny za opinie.
    • Przez dzony9203
      Mam problem. Od niedawna nie mogę załączyć przedniego napędu w belarusie 920. Przedni napęd na krzyżakach, załączany dźwignią.
      Dźwigienka jest w jednej pozycji, jakby zablokowana i nie można jej przestawić. 
      Co może być przyczyną?
      Pozdrawiam.
    • Przez ilovemtz
      Prosze aby w tym temacie wypowiadali sie posiadacze mtz[nie pronarów].
      My mamy mtz-a z 1983r i ojciec nic złego na silnik nie moze powiedziec wał jeszcze nie byl robiony. Ciagnik zrobil okolo 15000mth nie wiem czy to duzo czy mało. Co prawda ceiknie ale one juz takie sa. Co do awaryjnosci to moge powiedziec ze wiekszosc czesc zaczynamy dopiero teraz wymieniac tj. po 24latach wczesnije nie było potzreby. Co do spalania to jest małe w orce okolo 14l/ha napewno mniej niz ursus czy zetor z tych rocznikow nie mowie o nowych forterrach. Jest mały problrm z czesciami bo nie mozna ich dostac musimy po nie jezdzc do oddalonego o 50km żmigrodu bo nigdzie w poblizu ich nie dostaniemy .Powiedzcie co na ich temat mowia wasi ojcowie czy wy sami. Sami wiecie ze nie taki rusek straszny jak go piszą.
    • Przez marka
      Kilka wieczorów poświęciłem na przejrzenie forum dotyczące MTZ i Belarusa i stwierdziłem że każdy ciągnik jest z innej bajki więc postanowiłem otworzyć własny temat na którym będę opisywał własne kłopoty z belarusem 820.3 rocznik 2008 i rozwiązania problemów, zwłaszcza że dzięki forum rozwiązałem już dwie "awarie"patrz problem z WOM w MTZ - Agrofoto.pl Forum - strona 2 i mtz nie odpala - Agrofoto.pl Forum
      A na dzisiaj nowy problem czyli niedziałający wentylator nagrzewnicy oraz prawdopodobnie świeca żarowa .studiując schemat doszedłem do wniosku że za wentylator odpowiada przekaźnik pierwszy licząc od strony kierowcy i na kostce powinno być napięcie idące od bezpiecznika .Czy z tą awarią mogą mieć związek bezpieczniki zabezpieczające ładowanie i gdzie one są fizycznie w ciągniku ?
×