Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam nowy opryskiwacz z komputerem Bravo 180. Ciśnienie na manometrze pokazuje o 1 bar mniej niz na komputerze i nie wiem jak to ustawic. Próbowałem pryskać to ciśnienie utrzymuje 7-8 bar i jak ustawie dawkę 250l/ha mogę jechać max 9km/h bo powyżej tej prędkości nie utrzyma dawki. Wgl wypryskuje więcej niz jest ustawiona dawka i nie wiem jak to wyregulować.

Opublikowano

Też mam Bravo 180 ale w moim ciśnienia nie ma wcale, gdzie Ci się wyświetla ciś? Mam tylko prędkość i włg niej i ustawionej dawki komputer reguluje ciśnienie aby wypryskać ustawioną dawkę.

Opublikowano

Końcówki nie mają znaczenia. Z tym wydatkiem cieczy to na 99% będzie walnięty przepływomierz. Przerabiałem to u siebie. Możesz to na jakiś czas oszukać zmianą impulsów na litr cieczy. Wchodzisz w ustawienia zaawansowane i tam będziesz miał możliwość zmiany. Standardowo jest ustawione chyba 600 i jak ci zawyża dawkę to musisz podać mniejszą wartość. Np jak u mnie zbiornik 1500l a pokazywało że wypryskałem 1300l to musiałem zmienić na 460. W ustawienia zaawansowane wchodzisz wciskając przycisk włączania i jednocześnie trzymasz strzałkę do góry i w dół.

Opublikowano

Końcówki mają znaczenie gdyż ciśnienie jest tu wyliczane (pkt instrukcji10,15), ale do wyliczania dawki na hektar to ten komputer potrzebuje tylko dane prędkości i  sygnały z przepływomierza. Tu tylko trzeba przeprowadzić przegląd ustawień i ogólną kalibrację, to wszystko.

Opublikowano

Jak nowy opryskiwacz to masz na przepływce informację (na turbinowych na 100%) o ilości sygnałów na litr po fabrycznej kalibracji, sprawdź też ilość rozpylaczy wprowadzonych do pamięci, a tak poza tym jak coś nie gra to jest instrukcja obsługi, ewentualnie gwarancja

Opublikowano

Brawo 180 ma możliwość wyliczania po końcówkach tzn po ilości przepływu ale w większości jest zamontowany czujnik ciśnienia. To że nowy to nie ma znaczenia u mnie po 2 latach i popryskaniu 450ha przepływomierz padł

Opublikowano

witam mam problem z Pilmetem 2518 pompa udor, komputer brawo podzespoły araga, wiosna pompa dostała nowe membrany i zaworki, działała bez zarzutu dawka 300l/ha przy predkośći 7,5 km/h nie była problemem obecnie żeby ta dawkę otrzymać muszę jechać max 5,5 km/h problem powstał po proszkowej grzybówce która lekko zapchała filterki, obecnie wszystkie przejrzane i sa czyste, czy to wina przepływomierza? ma ktoś jakieś sugestie?

Opublikowano

Panowie i panie mam problem z komputerem Bravo 180 przy opryskiwaczu krukowiak heros. Mianowicie dziś podczas pryskania na automacie (dawka 170l cisnienie ok 3 bar) wszystko było ok. W pewnym momencie cisnienie zaczęło wariować tzn skakać aż w pewnym momencie zaczęło bić bardzo mocne ciśnienie. Praktycznie brakło skali na manometrze? Jaka może być przyczyna. Filtry czyste. Kabel od komputera wymieniony rok temu na nowy.

Opublikowano (edytowane)

Co pokazuje przepływomierz w tym czasie i co prędkościomierz. Znaczy na ile to co pokazują jest wiarygodne, jedno z nich może szwankować. 

Edytowane przez Pigmei
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Rozkręciłem pokrywę od głównego elektrozaworu, psiknąłem świeża porcją smaru nie pomogło. Później zacząłem się bawić w trybie ręcznym włączając i wyłączając wszystkie elektrozawory włącznie z tym od przepływu cieczy - działa. Ciężko powiedzieć co było przyczyną i czy przyczyną została trwale rozwiązania? Moze coś się zapiekło w elektrozaworze? Chociaż po rozkręceniu obudowy był tam smar.

Wcześniej jak nastąpiła awaria dokończyłem oprysk na manuału.

Prędkościomierz pokrywa się z prędkością ciągnika. Na przepływ nie patrzyłem 

Edytowane przez TheBociek1996