Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak dwa noze to trzeba dać nieźle w gwizdek żeby kosiło. Kiedyś koleś dzwonił do mnie o kosiarkę. A mam na sprzedaż polską 1.65 chyba. i jak powiedziałem że jest na 3 noże to podziękował bo woli na 2 noze bo lżej idzie. Trochę to sprzeczne bo trzeba takiemu zapodać większe obr żeby te bębny obróciły się o 180o w przeciągu 1 - 2cm jazdy

Edytowane przez tomi382
Opublikowano

Jeśli na środku pokosu jest nie do koszone to na pewno wina noży które są za mało naostrzone najlepiej założyć nowe noże i zobaczyć a i obroty też muszą być wysokie przy koszeniu

Opublikowano

Noże nowe założyłem. szybko nie kosiłem bo mam c330 i kosiłem nawet na terenowych biegach i to samo było, pod pokosem trawa nie jest dobrze wykoszona. a może źle ustawiłem na grzymce lub na podnośniku?

Opublikowano

moja kosiarka ma po 6 nożyków na bęben a wcale lepiej nie kosi jak ta na 3 noże, kosi pięknie puki czubeczki nożyków ostre nożyki mogą się podiwjać i zaklejać, ale jeli chodzi o c 330 to napisz kolego jakie obr silnika masz podczas koszenia i jakim biegiem kosisz, w c 330 z rotacyjną kosi się tylko gaz do oporu 540br na wom przy 2,2 ty obr silnika

Opublikowano

W moim przypadku jakość koszenia zależy od trawy. Wczoraj kosiłem łąkę torfową i trawa twarda kosiła się dobrze a tę bardziej miękką, gęstszą i niższą wyrzucało spod kosiarki i na pewno środek był słabiej dokoszony. Ogólnie nie było źle, tym bardziej, że kosiarka jakaś rzemieślnicza ze Stanrolu.

Opublikowano

ja posiadam kosiarke ze Zbuczyna, szerokości 1.35, ma ona po 2 nożyki na bęben i tnie elegancko, nie mam dużo łąk do koszenia więc jeżdzę na 3 terenowej, pilnuję cały czas żeby nożyki były ostre i ogień, a kosze ursusem c 330... :)

Opublikowano

Jak mówisz że od nowości to wada fabryczna i raczej nic z tym nie zrobisz aczkolowiek spróbuj założyć troszkę dłuższe nożyki i gaz spód w sześdziesiątce aż dym w kominie nie będzie się miescił :)

Kupiłem nowy zegar obrotów to przy 2000tyś jest zaznaczone 540obr. Ja swoją koszę 3 przy 1800obr bo powyżej 2000 to kosiarka jęczy i smok w baku się załancza :D

Opublikowano

kosiarka ma mieć 600 obr na wom w MTZ osiągne to przy ok 1800 w C-360 to pewnie 2300 a to już smok wtedy jest. Nie sądziłem że koszenie MTZ będzie ekonomiczniejsze niż C-360 bałem się że więcej paliwa pójdzie ale nie jednak bo 1600 jak się trzyma to juz super tnie B)

Opublikowano

60 to możesz niewiem jak piłować a i tak spali niewiele. Jak tne to zawsze gaz w podłodze, co Ci da to, że zaoszczędzisz 3-5l paliwa jak trawa bedzie niedocięta. A Mtz napewno spali mniej bo obciążenie żadne a obroty minimalne. Próbowałeś kosić na 1000obr/min?

Opublikowano

kosiarka ma mieć 600 obr na wom w MTZ osiągne to przy ok 1800 w C-360 to pewnie 2300 a to już smok wtedy jest. Nie sądziłem że koszenie MTZ będzie ekonomiczniejsze niż C-360 bałem się że więcej paliwa pójdzie ale nie jednak bo 1600 jak się trzyma to juz super tnie B)

Tylko po co? Kosiarka jest przystosowana na 540 więc po co więcej? Dla mnie ciut ponad 500obr przy prędkości 8km/h wystarcza.