Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
tobi25

problem z MTZ 82

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
tobi25    0

Witam. mam takie pytanie. zakupiłem MTZ-etę i gdy poszła w pole okazało się że przedni napęd nie ciągni do tyłu. pytam się czy można coś z tym zrobić a jezeli tak to jak. bo do przodu ciągnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KrolJulian    0

Nie wiem jak to jest w innych modelach MTZ, ale u mnie trzeba tą dźwignię pociągnąć mocniej do góry i przekręcić w drugą stronę. Zrobiłeś tak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

mani51    57

z tego co ja wiem to normalne że napęd ciągnie tylko do przodu bo i po co w polu miałby ciągnąć do tyłu

w nagłych przypadkach gdy jest taka potrzeba należy właśnie mocniej pociągnąć tą dźwignię od załączania napędu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Dzwignia włączania napędu ma trzy położenia. Na samym dole napęd wyłączony, jeden raz do góry napęd włączony automatyczny działa przez sprzęgło jednokierunkowe tylko do przodu, trzecia pozycja maksymalnie do góry napęd włączony na stałe działa do tyłu i przody. Nie używa się tego w nagłych przypadkach tylko zawsze w polu. Jeśli nie działa tak jak ma być na trzeciej pozycji to spróbuj wyregulować na cięgle. Jeśli nie pomoże to wina może być w przystawce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karolt    0

U mnie też nie cignoł przód na trzeciej pozycji bo podpora wału ta przystawka sie popsuła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
UrsusCzesio    303

a u mnie jest to przerobione inie ma takiej blachy oryginalnej tylko do cięgła przyspawany taki pręcik i dziurka w podłodze i tam się zachacza to i nie mam automatycznego napędy tylko na stałe włączony tak samo z blokadą. A na właczonym przodzie hamują wam MTZ na 4 koła? Bo mnie to zadziwiło zimą jak go kupiłem testowaliśmy u kolegi akurat była zima troche śniegu to pieknie na 4 hamowal :blink:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
janek82    3

tak hamuje na 4 kola radze tego nie sprawdzac przy duzej predkosci bo sie nosem na szybie zatrzyma :lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hopper5    19

To jest chyba normalne że gdy masz załączony przedni napęd to podczas hamowania przednie koła się zatrzymują bo trzyma je wałek przekazania napędu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
UrsusCzesio    303

No tak w sumie masz racje bo MTZ ma dość oryginalne rozwiązania :rolleyes:

@janek82. trochę późno to ostrzeżenie :lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    57

U mnie nie ma regulacj żadnej. Jak go kupiłem to nie zawsze do przodu ciągnął a do tytłu szarpał nawet po podniesieniu do samej góry tej dźwigni.

Teraz trochę podgiąłem ten pręt żeby go skrócić i do przodu ladnie się załącza a do tyłu dopiero jak trochę podciągnę do góry i już nie szarpie. Dla mnie tak jest dobrze i wole już nic tam nie ruszać :)

A z tym hamowaniem na 4 to normalne jak masz wszystkie koła zblokowane ze sobą. Ja jak miałem jeden hamulec słabszy (tzn nie było go prawie wcale bo poszedł olej ze skrzyni na taśmę) przy T25 to przy zjeżdżaniu z jednej takiej większej góry zawsze załączałem blokade i oba koła hamowały jednakowo ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×