Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. mam takie pytanie. zakupiłem MTZ-etę i gdy poszła w pole okazało się że przedni napęd nie ciągni do tyłu. pytam się czy można coś z tym zrobić a jezeli tak to jak. bo do przodu ciągnie.

Opublikowano

z tego co ja wiem to normalne że napęd ciągnie tylko do przodu bo i po co w polu miałby ciągnąć do tyłu

w nagłych przypadkach gdy jest taka potrzeba należy właśnie mocniej pociągnąć tą dźwignię od załączania napędu

Opublikowano

Dzwignia włączania napędu ma trzy położenia. Na samym dole napęd wyłączony, jeden raz do góry napęd włączony automatyczny działa przez sprzęgło jednokierunkowe tylko do przodu, trzecia pozycja maksymalnie do góry napęd włączony na stałe działa do tyłu i przody. Nie używa się tego w nagłych przypadkach tylko zawsze w polu. Jeśli nie działa tak jak ma być na trzeciej pozycji to spróbuj wyregulować na cięgle. Jeśli nie pomoże to wina może być w przystawce.

Opublikowano

a u mnie jest to przerobione inie ma takiej blachy oryginalnej tylko do cięgła przyspawany taki pręcik i dziurka w podłodze i tam się zachacza to i nie mam automatycznego napędy tylko na stałe włączony tak samo z blokadą. A na właczonym przodzie hamują wam MTZ na 4 koła? Bo mnie to zadziwiło zimą jak go kupiłem testowaliśmy u kolegi akurat była zima troche śniegu to pieknie na 4 hamowal :blink:

Opublikowano

U mnie nie ma regulacj żadnej. Jak go kupiłem to nie zawsze do przodu ciągnął a do tytłu szarpał nawet po podniesieniu do samej góry tej dźwigni.

Teraz trochę podgiąłem ten pręt żeby go skrócić i do przodu ladnie się załącza a do tyłu dopiero jak trochę podciągnę do góry i już nie szarpie. Dla mnie tak jest dobrze i wole już nic tam nie ruszać :)

A z tym hamowaniem na 4 to normalne jak masz wszystkie koła zblokowane ze sobą. Ja jak miałem jeden hamulec słabszy (tzn nie było go prawie wcale bo poszedł olej ze skrzyni na taśmę) przy T25 to przy zjeżdżaniu z jednej takiej większej góry zawsze załączałem blokade i oba koła hamowały jednakowo ;)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Majster333
      Witam, pisze z zapytaniem odnośnie nowego typu walka WOM, który mam, na wstępie otóż oczywiście walek zaczął się ślizgać wiec wymiana taśm niby wszystko ładnie pięknie, z tym że u mnie te taśmy na pierwszy rzut oka wyglądają jeszcze w miarę w porządku (chyba że się mylę) a brakło już mi możliwości podciągnięcia tych taśm tymi lizakami (dźwignia już nie chciała się zakleszczyć tylko już odbijla z powrotem) i teraz się zastanawiam, czy w tym nowym typie jeden z tych walków osiowych ma coś wspólnego z naciągiem (ten, na którego nadziewa się te taśmy), bo u mnie jest taka blaszka na frezy, przez co mogę obracać ta jedna oska (ta druga oska jest stala), ona ogólnie tak wygląda jakby do tego służyła ma po prostu, z tym że na tych ruskich filmach o naprawie tych walków są zazwyczaj bez tej blaszki, a naprawiam to pierwszy raz stad moje zapytanie, z drugiej strony tez trochę lipa, że niema zbytnio jak podejrzeć, ile właściwie one się wytarły, a tak to trza rozbierać i się babrać :). Jeszcze jedno takie pytanie, bo miałem problem nawet z samym ściągnięciem tych taśm, one przy ściąganiu zapierają się o te małe kola satelitów dosłownie same końcówki tych trybów dotykają okładzin gdzieś tak ok po 1mm, teraz się zastanawiam jak to złożyć :D?

• Przez dobromir377
      Jakie ciężarki polecacie?

• Przez dobromir377
      Jakie ciężarki polecacie?

• Przez dobromir377
      Czy ktoś ma na zbyciu takie klosze?

• Przez apkus
      Cześć! potrzebuję pomocy: Nie mogę przełączyć biegów na polowe - szosowe. Nie chodzi mi o te żółw - zając pod kierownicą tylko o tą główną wajchę zmiany biegów. Chodzi o to że tam trzeba ją przesunąć mocno w lewo i do przodu żeby włączyć szosowe, lub do tyłu żeby włączyć polowe. U mnie daje się to przesunąć do pewnego momentu do przodu lub do tyłu, ale jeszcze za mało żeby je włączyć. Coś ewidentnie blokuje dalszy ruch. W konsekwencji jeśli się tego nie pchnie do końca to skrzynia jest odłączona, nieważne jaki bieg potem wrzucam, a biegi na pewno wszystkie wchodzą bo to "czuć". Jedzie tylko na dziewiątce, bo ona jest niezależna od tego przełącznika polowe - szosowe. Czy ktoś tak miał? da się to jakoś na szybko zrobić? Bo pole nie zasiane... Proszę o pomoc.
  • Dodaj nową pozycję...
v