Skocz do zawartości

Prędkość podczas orki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@ xsc nie szokuje mnie ze 60tka sapie z 2 skibami na 2 biegu, mój 3p gdy ma naprawdę ciężko gdy robię orkę w cięzkich warunkach(narmiernie sucho & nadmiernie mokro) by zdązyć z terminami siewu. To uwierz ze nie dasz rady inaczej, nie ze stęka ale ma poślizg na polu i musisz manewrować na regulacji siłowej oczywiścię mówię na glebach gliniastych bo na lekkich to 3 UG i na 2 biegu podczas cięzkich warunków i idzie tez bez duzych problemów. ale gdy warunki są sprzyjające do orki to 3p lata z 3 skibowcem na glinach na 3 biegu i 1,6 tys obrotów najwyzej redukuję na 2 i 2,2 tys obrotów gdy podjeżdzam pod górkę tak jak @mlody28. I czytam wasze posty to w niektórych śmiać mi się chcę ze orkę robicie na 30 cm ;] u mnie orki wyglądają książkowo czyli podorywkę robię między 5 a 8 cm orka siewna 15 - 18 cm i zięblę na 23 cm, co do siewnej to jest uzależnione od pokrywy pola (samosiewy zbóż lub gdy razówa to ściernia)

Opublikowano

Ja jeżdżę z prędkością 8km/h przy orce zimowej, a przy siewnej 9km/h. Orkę wykonuję ibisem 4x48 z odkładniami xxl a ciągam go mf 5465

ja mam taki sam sprzet i jeżdze dokładnie tak samo ale zato pługi mam cięzsze bo ibisy na vario 4

Opublikowano

Czytam niektóre posty i wnioskuje ze macie lekkie ziemie... ja tez mam np klase 4 tylko ze rędzine...a w dodatku redzina redzinie nierówna i c360 z 2skibami na 2biegu ma czasem bardzo ciężko, a jak sie zeschnie to i na 1 pod górke, oczywiście jak chcesz dobrze zaorac a nie na 15 cm.... miałem też już fachowców co to ich 60 nie potrafią...ten tylko wie kto ma gleby bardzo spoiste...

Opublikowano

posiadam plug firmy skjold 3/40 i ciagalem go ursusem c-360 na trojce szsowej okolo 1800 obrotow.ziemia klasy drugiej i trzeciej.glebokosc orki 22 cm

Opublikowano

z jaką prędkością mam orać na głęboko ciągnikiem c 360 pług dwu skibowy ? na jakim biegu i na jakich obrotach , i czy na polowym czy nie ???

jak orałem moim starym 3p to 2 na 15000 obrotach ,

Gość Profil usunięty
Opublikowano

15 tyś obr/min to wy macie silniki z bolidów F1 :lol: chyba 1500obr/min ;)

Opublikowano

w tym co pewne osoby tutaj piszą nie ma najmniejszego sensu... zasada jest taka że lepiej szerszy pług a wolniej. powyżej 9km/h niszczy się strukturę gleby i dodatkowo jest taka zasada że wzrost prędkości z 7 do 9,5 km/h powoduje 2 krotnie szybsze zużywanie elementów roboczych a w przypadku orki gdy jest sucho nawet 4x. (pojeździj w mało wilgotnej ziemi 10km i dotknij lemiesza ma z 50 stopni)

Opublikowano

posiadam plug firmy skjold 3/40 i ciagalem go ursusem c-360 na trojce szsowej okolo 1800 obrotow.ziemia klasy drugiej i trzeciej.glebokosc orki 22 cm

[/q

chyba coś kręcisz miałem kiedyś c-360-3p to 2- skiby 2x35 na 2-szosowej to niemiał lekko ziemia V-VI klasa więc piachy są umnie teraz to orzę zetor 5340+Pług 3x35cm akpil to na 5 polowej prękość 6.5-7 km\h 8 litrów na godzinę Hektar oram najmniej 2 godziny?

Opublikowano (edytowane)

Mój dziadek mówi ze kto to kiedys słyszał zeby 60 orać na 2 biegu heh :Pug 3 skiby :) dziadek stary kierowca z kółka wiec swoje wie :P

teraz to poprostu nawet paliwo złej jakosci ma wpływ na efektywność silnika :P

Szkoda że dziadek nie uczył Cię ortografii...

Edytowane przez milanreal1
Opublikowano

Oj dziadek sobie wspomina młode czasy tylko cudów nie ma robiłem i naszą 60 tką i 3p to 3 bieg tylko podorywka z 3 skibami wprawdzie pojedziesz w głębokiej orce 3 ką ale chmura dymu i temperatura wody leci koło czerwonego