Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witacje! Mam belarusa 820 z turem Hydrametu bez obciążników i podczas przyśpieszania traktor okropnie zaczyna się bujać do czy to zależy od ciśnienia w kołach? Jeżeli tak to jakie powinno ono być?

Opublikowano

Opony są raczej równe:) Traktor ma dopiero 4 lata, jutro muszę zobaczyć, jak jest tur obciążony to koła lekko przysiadają, ale sie zobaczy:)

Opublikowano

tu nie chodzi o zbieżność tylko o kąt pochylenia koła

tego się nie da regulować w żaden sposób, tak zrobiła fabryka i tak ma być. Drążkiem reguluje się zbieżność czyli różnicę wymiarów z przodu i z tyłu między kołami przednimi

Opublikowano

Pochylenie koła względem osi zwrotnicy jest po to aby przy skręcie występowały możliwie najmniejsze siły oporu i koło skręcało wokół własnej osi. Im bliżej oś koła i oś zwrotnicy spotykają się przy gruncie tym lepiej. Dzięki temu np w c-360 lżej się kręci kierownicą a nierównomierne zużycie opon to już inna sprawa. Czy u was też przednia prawa opona zużywa się szybciej? 1000h i wyraźnie coś jest nie tak bo lewa jak nówka a tej zostało 60%.

Opublikowano

Co do bujania to jakie macie ciśnienie w przednich i tylnych kołach w Belarusach na szerokich kapciach? Problem bujania jest naprawdę irytujący czasami nie buja na pełnej prędkości a czasami pow 30km/h nie da się jechać. Z przodu mam 1,2 bara a z tyłu nie pamiętam już 1,4 chyba.

Opublikowano

U mnie Belarus 1025 też się buja jak się szybko jedzie po szosie. Ciągnik ma dopiero 75h przepracowane. Stwierdziłem, że jest to wina opon radialnych, które niemal zawsze będą się trochę uginać i po jednym "bujnięciu" na np. nierównej drodze przez chwilę się buja. Po odjęciu gazu jest ok. Jest to faktycznie irytujące, bo dość często się ciągnik buja, ale wydaje mi się, że jest to normalne, ponieważ osie nie są amotryzowane. W Ursusie 1002 nie było tego problemu, ale przód był miękki, więc swobodnie sam pracował.

Opublikowano

@MoveR Wiesz czym to może być spowodowane- nie równą drogą. U mnie jak jadę przez wieś ( jest droga asfaltowa ale lipna) to trochę podskakuje, a jak wyjadę na główną dobrą drogę to ten problem znika. U ciebie może być to spowodowane tym, że masz TUR-a i jest bardziej obciążony i bardziej podskakuje, ja mam na przodzie 200kg. a ty masz około 600kg. więc ja myślę, że musisz upuścić trochę powietrza, żeby te drgania przechodziły nie na ciągnik tylko na opony, tak mi się wydaje. A jakie masz opony radialne czy zwykłe???

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez ilovemtz
      Prosze aby w tym temacie wypowiadali sie posiadacze mtz[nie pronarów].
      My mamy mtz-a z 1983r i ojciec nic złego na silnik nie moze powiedziec wał jeszcze nie byl robiony. Ciagnik zrobil okolo 15000mth nie wiem czy to duzo czy mało. Co prawda ceiknie ale one juz takie sa. Co do awaryjnosci to moge powiedziec ze wiekszosc czesc zaczynamy dopiero teraz wymieniac tj. po 24latach wczesnije nie było potzreby. Co do spalania to jest małe w orce okolo 14l/ha napewno mniej niz ursus czy zetor z tych rocznikow nie mowie o nowych forterrach. Jest mały problrm z czesciami bo nie mozna ich dostac musimy po nie jezdzc do oddalonego o 50km żmigrodu bo nigdzie w poblizu ich nie dostaniemy .Powiedzcie co na ich temat mowia wasi ojcowie czy wy sami. Sami wiecie ze nie taki rusek straszny jak go piszą.
    • Przez AgrostokParczew
      Witam, mam na magazynie kilka czapek oryginalnych Belarus, ciepłe obszyte od środka, jakby ktoś był zainteresowany proszę dzwonić pod 516-220-311 

• Przez Kulik
      Witam tak jak w temacie w jaki sposób inżynierowie ustalili ciśnienie na siłownik od womu ?? czy ktoś ma taką wiedzę ? proszę nie pisać że ciśnienie wstala króciec wkręcony w monoblok bo sprawdziłem i jest to nieprawdą jedynie co to on utrzymuje stałe ciśnienie na wolnych obr,podejrzewam że musi być coś w rozdzielaczu z elektrozaworami bo przecież ciśnienie idzie bezpośrednio z pompy i w rozdzielaczu zmniejszą może przez jakiś zaworek czy coś.Czekam na ciekawe pomysły
    • Przez Phosgen
      Cześć, wałkowany temat, do kupienia ciągnik w niewielkich pieniadzach.
      Niemam doświadczenia w tego typu maszynach ile według Was mógłby kosztować (chce go po prostu kupić) i proszę o wyrozumiałość pierwszy raz na forum  silnika nie słyszałem, dużo wycieków taki standard rusin 😁

• Przez kukum
      Witam znalazłem coś takiego https://www.agroinform.com/pl/rynek-arkusz-danych/czesc/czesci-do-ciagnikow/zestaw-do-konwersji-mechanicznej-blokady-mechanizmu-roznicowego-mtz/h_7470875 I interesuje mnie właśnie taka blokada bo powiem szczerze ze nie chce mi się walczyć już z moja oryginalna , myślałem nad pneumatyka nawet ale znalazłem coś takiego jak mechaniczna blokada na dźwigienkę i pytanie moje jest takie czy udało się komuś to ściągnąć z Węgier bo ja nie mogę się wgl z gościem skontaktować 
  • Dodaj nową pozycję...
v