Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam

chcialbym zasadzic 2-3 ha jakis owocow miekkich na ktore sa bardzo duze doplaty ponad 3 tys zl za Ha. Pytanie kieruje do ludzi ktorzy sadza te owoce. Ile jest przy tym pracy, jakie sa koszty na 1ha i czy jest to oplacalne. Ile placi sie ludzia za zbior truskawek i ile mniej wiecej powinni zebrac przez godzine. Ja osobiscie mysle o truskawkach ale moze sa jakies lepsze owoce miękkie przy kotrych jest mniejszy naklad pracy a doplaty sa tez wysokie o kotrych ja nie wiem wiec moze ktos mnie oswieci:)

Warzyw tez nie wykluczam np ogorki czy sa oplacalne ??

JEZELI moj pomysl z truskawaki niie jest dobry to chcialbym sie dowiedziec jakie warzywa lub owoce daja najlpeszy zysk przy malych kosztach produkcji...

PS. gdzie mozna znalezc spis doplat na poszczegolne rosliny i owoce bo w intreneciejak juz co jest to tylko pogrupowane a co nalezy do jakiej grupy juz nie pisza.

Edytowane przez jopi1991
Opublikowano

Tych dopłat do owoców miękkich to oprócz podstawowej tj jeszcze 1200zł dodatkowych ale musisz mieć podpisaną umowę że sprzedajesz to do zakładu przemysłowego a zakład ten musi być w ewidencji Agencji.

Za zbiór 1kg truskawek w ubiegłym roku płacili 50-70 gr a kilogram truskawek w skupie ok 1,5-2,5zł

Opublikowano

z tego co mi wiadomo dodatkowe dopłaty do owoców miękkich są tylko do 2012 roku więc policz koszty nasadzen i wzrastające koszty ręcznego zbioru. Ja polecałbym nasadzenia roslin których zbiór można zmechanizować w miarę niewielkim kosztem .

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mikad
      Jeżeli ktoś jeszcze o tym nie słyszał to UE od września zakaże producentom wędzenia wyrobów wędliniarskich. Nasi włodarze mieli czas na ustosunkowanie się do tego przepisu i być może wynegocjowali by jakieś odstępstwa ale jak zwykle dali doopy. Więcej tu http://www.agronews....rzesadzony.html
    • Przez Kuki19
      Jak to obecnie wygląda, było to poruszone w innym temacie o zmianach w krus więc kontynuując, opłaca się całą składkę tak? skończyłem szkołę i obecnie zarejestrowany jestem jako bezrobotny czy zyskam coś więcej jak uebzpiecze się jako domownik w krus? Przez jaki czas musiał bym opłacać składki żeby mieć prawo do emerytury? Czy można potem zamiennie rejestrować się jako bezrobotny i jako domownik w krus?

Proponwał ktoś żeby wydzierżawić 1 ha i opłacać za siebie składkę jako rolnik, czy w ten sposób nie zamknę sobie możliwości uzyskania premi dla młodego rolnika?
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez ever
      Witam. Dostałem w spadku kilka lat temu gospodarstwo rolne 8ha. Brak sprzętu rolniczego, zabudowań, zmusił mnie do oddania tej ziemi pobliskiemu rolnikowi w uprawę. Nie podpisywałem z nim żadnej umowy, nie wydzierżawiłem jej równiez pisemnie, tak na słowo uzgodniliśmy-niech uprawia. Dopłaty do upraw sam zgłasza i je otrzymuje, po czym mi zwraca. Mam wrażenie że nie wszystkie. Ale niejsza o tym. Chciałem się dowiedzieć bez umowy dzierżawy może on brać dopłaty? Dowiedziałem się również od innego rolnika że korzystniejszą dla mnie opcją byłoby prowadzenie gospodarstwa ekologicznego. Większe dopłaty o połowę, a może nawet więcej. W racji tego że nie posiadam budynków gospodarskich, maszyn rolniczych i tp., własne jego prowadzenie odpada. I tu mam pytanie , czy jest możliwość oddania tego gospodarstwa rolnikowi, który już prowadzi gospodarstwo ekologiczne? Czy taki rolnik mógłby je wydzierżawić pisemnie, lub ustnie uzgognić ze mną? Oczywiście brałby dopłaty po czym mi zwracał. Czy może on tak w trakcie powiększyć w ten sposób swoje gospodarstwo? Z góry dziękuję.
  • Dodaj nową pozycję...
v