Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@atomik niestety ja zaobserwowałem to samo jeśli tylko przychodzi sezon letni białko leci na łeb na szyję w dół ;[ nie robiłem analiz, ale chyba trzeba będzie sprawdzić jakie są prawdziwe parametry mleka, bo te są na bank do d...

Opublikowano

nie jestem zielony w kwestii wiedzy o krowach i to że spada to nie nowość, do Łowicza oddaje 11 rok już i nigdy nie było takich jaj jak od roku niecalego odkąd cena skupu była relacyjnie niższa do średnich cen płaconych w przesżłości względem innych mleczarni. Mleko latem spadało mi do poziomu 3,35 ale przy tym miałem poceilone krowy również a teraz odwrtonie leci i białko i na dodatek tłuszcz któr nigdy mi nie schodził ponieżej 4,3 a teraz 4,08 w ciągu jedenj próby w miesiącu - żywienie to samo krowy te same ba nawet krowy weszly w póxniejszą faze laktacji. Już na zebraniu w lutym maiłem podobne zdanie ale teraz się tylko w nim utwierdzam. w każdym bądzć razie będe badał mleko w najbliższym okresie.

Opublikowano

Ale ja broń Boże nie ujmuję Twojej wiedzy na temat hodowli bydła wręcz przeciwnie czytam nie raz Twoje posty i pojęcie masz nie małe ;) wracając do tematu dużo osób tak twierdzi, że próby pozostawiają wiele do życzenia

Opublikowano

Mogę was pocieszyć że umie jest to samo, choć odstawiam do mleczarni z grupy lacpol, jak jest podwyżka w cenniku to parametry mleka po próbie spadają i cena na fakturze jest taka sama lub niższa niż przed podwyżką;[.

Niestety taka polityka naszych mleczarń. Przydała by się jakaś instytucja odwoławcza i niezależna w sprawie tych prób, to by tą radosną twórczość mleczarni ukróciła.

Opublikowano (edytowane)

Ja szłyszałem że z łódzką spółdzielnią gadali im żeby ceny mleka im nie podbijali, pewnie za to rzeby im klienci im nie uciekali. U was tak samo skoczył mocznik i somatyczne ?

 

@raffff ja też do Zoriny

oni chyba na oko badają próbki, albo jakiś gościu na złość ludziom robi, o i jeszcze jedno, oni tego od razu niebadają, tylko za jakiś czas, to wiadomo że mleko wyjdzie gorszej jakości

u moich znajomych którzy odstawiają mleko do mleczarni Turek to im białko wychodzi 5 coś, a u mnie tylko raz było 4 coś, też bym się przenius do innej mleczarni, ake jeszcze by trzeba przez 3 miechy mleko dostarczać, a niewiadomo po jakiej cenie będzię, mój znajomy jak chciał odejśc to mu płacili, zgadnijcie po ile ?

50 gr czy tam 15, śmiech na sali

O i jak robią próbke na somatyczne to można ich skontrolować dając jeszcze jedną do zbadania, i zobaczyć czy tak samo wyjdzie

Edytowane przez zetores
Opublikowano

Ja tam białka większego jak 3,7 to nie miałem. A 5 to może się zdarzyć, ale tłuszczu. Dziś na wydruku miałem białko 3,08, a tłuszcz 4,03 :blink: Widać że szykuje się podwyżka :lol:

Opublikowano

Mogę was pocieszyć że umie jest to samo, choć odstawiam do mleczarni z grupy lacpol, jak jest podwyżka w cenniku to parametry mleka po próbie spadają i cena na fakturze jest taka sama lub niższa niż przed podwyżką;[.

Niestety taka polityka naszych mleczarń. Przydała by się jakaś instytucja odwoławcza i niezależna w sprawie tych prób, to by tą radosną twórczość mleczarni ukróciła.

 

Widocznie panuje jedna wielka cicha zmowa mleczarń ;[

Opublikowano

3,6 - 3,7 białko to miałem przez ostatnie dwie zimy z tym że krowy były już przeważnie po pierwszej fazie laktacji i miały troszkę mało białka z pasz objętościowych a zbyt dużo energii z kuku ale taki rok na paszę miałem

Opublikowano

mozecie mi wytlumaczyc jak mocznik mogl spasc na przestrzenia dwoch bran mleka z 184 na 90 bez jakich kolwiek zmian w zywieniu albo jedno branie białko 3,23 a nastepne 3.08 to jest własnie cały łowicz w zorinie było to nie do pomyslenia

Opublikowano

Witam wszystkich.Pierwszy raz postanawiam zabrać głos ,bo też czuję się bezsilny wobec takiego molocha jak obecna osm-Łowicz.Mimo z wiekiem nabywanego doświadczenia w żywieniu krów,wyniki parametrów mleka z laboratorium osm wprowadzają chaos i kłam ,dodatkowo powodując zabieranie nam uczciwie zapracowanych należności.Nie ma to pokrycia w stosunku do wyników z oceny mleka w lab.w Parzniewie ,ale dział skupu ma na to swoją teorię i nieraz po części się z nią zgadzałem.Nie mogę zrozumieć tylko doświadczenia jakie zrobiłem dwukrotnie w tym roku odnośnie ilości kom.som. oddając 18 próbek od poszczególnych krów do dwóch lab. Łowicz i Parzniew.We wszystkich przypadkach wyniki z łowickiego laboratorium były od 20 do 100 tys kom som -wyższe.Zgłosiłem ten problem w skupie ,obiecano ponowną weryfikację przy następnym próbnym udoju.Instruktor powiedział ,że nie może być obecny dał mi pojemniki na próby ,ja z obecnym zootechnikiem zrobiliśmy znów po dwie próbki.I wyszło znów dokładnie ,jak poprzednio-tzn na moją niekorzyść.Wracam do tematu dlatego bo widzę ,że skala problemu dotyka wszystkich poza świętymi krowami z rady nadzorczej -im , śmiem publicznie stwierdzić za mleko jest płacone nie wiele gorzej niż dostawcą Piątnicy i bez incydentów z mlekiem pozaklasowym .No ale żeby średnia cena w skupie była nieco wyższa od średniej krajowej ci pozostali -ciągle jeszcze wierni ,zmuszani niebawem do kontraktacji muszą ponosić ofiary.Pozdrawiam

Opublikowano

akurat mocznik może się wahać i różnica 90 jednostek mnie nie dziwi bo to jest możliwe, ale spadek innych paramterów pozostawiam bez komentarza. @zeotres nie zachowuj się jak blondynka białko ponad 5 % ? znajdź mi takie stado w Polsce pod kontrolą użytkowości, ba znajdź mi ponad 4% średnia

Opublikowano

Zgadzam się koledzy, u mnie takie same jaja z obniżaniem parametrów są.(do Łowicza odstawiamy) Ba, oni potrafią przysłać wynik z data z dnia którego nie brali u mnie mleka, i bezczelnie mówić ,że oni nie mogli się pomylić, przecież to jedna wielka farsa.

W pracy rolnika, w produkcji mleka którą zamierzam przejąć po rodzicach nie obawiam się ciężkiej pracy, nocnego wstawania itd itd. Obawiam się tylko jednego to jedno mnie najbardziej zniechęca, a jest to właśnie ocena parametrów mleka które produkujemy. Nie ma szans żeby była rzetelna, bo przecież oni sobie ust nie odejmą, a producent zapłaci a w sklepie nie jest napisane ze to mleko kupiono jako pozaklasowe po 50 gr...

Pozdrawiam

Opublikowano

atomik obraziłeś blondynki:)

 

a tak poważnie, to pewnie, macie 100 % racji, ale cóż możemy poradzić? jak udowodnić, że wyniki prób mogą być zafałszowane? :( możemy sobie jedynie ponarzekać... tyle w temacie

Opublikowano

Też chciałem coś jeszcze powiedzieć na temat Łowicza, prowadzę stację niskiego schładzania mleka, i jedna z kilku osób które przynoszą mleko ma bardzo wysoki tłuszcz, największy z nas wszystkich, grubo ponad 5%, bardzo dobrze widać to na buteleczkach od prób, a ostatnio wyniki badań wykazały, że ma trochę ponad 3%, koleś był oburzony tym faktem więc kazałem mu zadzwonić do mleczarni. Oni na to, że nie mają wpływu na wyniki badań gdyż są prowadzone przez maszyny, tak mi powiedział jak do nich zadzwonił, i bądź tu człowieku mądry

Opublikowano

czy ktoś miał taki przypadek że co 2 lub 3 miesiące przychodzi esemes o bardzo dużej ilości bakterii .Tak normalnie to jest od 2 do 6 tyś .skąd te bakterie skoro cały czas ta sama osoba się tym zajmuje .Mam wrażenie że do badania trafiło nie moje mleko .Co o tym sądzicie,proszę napiszcie

Opublikowano

Mirosława jeżdżę po okolicy gdzie ludzie oddają do Łowicza i się skarżą strasznie na takie rzeczy... i to nie na małych oborach ale na nowych, pod ocenami, dużych... gdzie dzieją się takie rzeczy .... Tata oddaje mleko do Łódzkiej Spółdzielni Mleczarskiej i jutro dzwoni do konkurencji bo mleko mu nie przeszło a wszystko z nim ok ... Konkurencja się z nich tylko śmieje bo koszą coraz bardziej a ludzie się od nich grupowo odbijają ...

Opublikowano

W naszej kochanej mleczarni nic mnie chyba już nie zdziwi <_< najbardziej mnie irytuje różnica litrów na miarce zbiornika i stanu licznika pompy samochodu odbierającego mleko. Tematu białka i tłuszczu nawet nie chce poruszać żywienie to samo a z próby na próbę różnica kilku jednostek.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez ceston
      Witam mam problem z schładzalnik iem muller. W schładzalnik było mieszadlo starej produkcji czyli z lepszych materiałów niż teraz produkują. Mieszadlo chodziło cały czas gdy był agregat włączony i nie było problemu. Niestety mieszadlo się popsuło nie naprawianie ponieważ wylamalo się całe gniazdo. Kupiłem nowe mieszadlo ale już widać że gorszej jakości materiały. I teraz jeżeli włączę je żeby chodziło wtedy jak chodzi agregat to silnik się spali( był już przewijany dwa razy w profesjonalnym zakładzie) ustawiłem je teraz aby wlaczalo się co 10 minut na minutę. I przy pierwszych dwóch dojach podczas pracy agregatu potrafi mleka na spodzie przymarznac cienka warstwa taka że jak się włączy mieszadlo to warstwa znika. Pytanie czy to może spowodować wodę w mleku bo jak tak to będę kombinował dalej
    • Przez mateusz4901
      Witam. Mam do sprzedania zbiornik do mleka Wedholms 1600l samomyjacy z roczną mocną sprężarka który jest bardzo krótki. Z agregatem ma 230cm a po odjęciu agregatu tylko 190cm. A szerokość 135cm.
    • Przez Bonex157
      Cześć, chciałem się dowiedzieć jak dbacie i czyścicie  aparaty udojowe oraz konwie w dojarkach konwiowych. Jaka chemię najlepiej polecacie do tego typu dojarki
    • Przez krislord81
      Witam
      Czy ktoś z Was występował z wnioskiem do mleczarni o wypłatę udziałów członkowskich?
      Macie jakieś doświadczenia jak to wygląda ?
      Dokładniej chodzi o Mleczarnie Jana
    • Przez mateusz4901
      Sprzedam Japy 1710

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v