Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A to by było już niesprawiedliwe . Niby dlaczego nie ? Co mówiła ?

Opublikowano

Twierdziła że właśnie jest po szkoleniu, i że granulaty zawierają jakieś lepiszcze i to nie będzie dotowane.  Próby gleby brała, niby ma pojęcie

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Zapracowany napisał:

Była u mnie pani z oschr i twierdziła że do granulatu dopłaty nie będzie!

Ma być do wapna i nawozów wapńowych A granulat takim właśnie jest. Takie info uzyskałem 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dziwne . Powinno być trak samo traktowane moim zdaniem . Jedynie rolnik przepłaca skoro takie bardziej mu pasuje .

Opublikowano
1 minutę temu, Zapracowany napisał:

Twierdziła że właśnie jest po szkoleniu, i że granulaty zawierają jakieś lepiszcze i to nie będzie dotowane.  Próby gleby brała, niby ma pojęcie

Polcalc jest sklejany parą czyli raczej lepiszczy nie zawiera

Opublikowano

To znaczy że coś już pozmieniali bo miesiąc temu jak gadałem z pracownikiem co brał mi próbki mówił co innego🤔 I faktycznie jest zmieniona lista produktów wapnujących.Trzeba dzwonić w poniedziałek i upewnić się jakie wapno mogę zamówić i z jakim oznaczeniem.

Opublikowano

dwa tygodnie temu byłem na takim szkoleniu i teraz wychodzi że będzie jednak inaczej😏 , k**wa banda w dupe z tym dofinansowaniem

Opublikowano
17 minut temu, GRZES1545 napisał:

@Zapracowany Co nie będzie? Weź sobie sprawdź mistrzu jakie typy wapna będą uwzględniane na stronie OSCHR i potem wyślij swoją panią na przeszkolenie.

Przeproś mistrzu

Opublikowano (edytowane)

Bierzesz próbę na żwirowni lub gdzie chcesz za 18zł Na 4ha, kupujesz wapno sypkie,wysyłasz wniosek z wynikiem badań z fakturo zakupu.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Gdzieś w rozporządzeniu był wykaz oznaczeń itp. i patrzyłem to wapniak kornicki miał wymagane oznaczenie i rzekomo kwalifikowało się to wapno, ale teraz nie mogę odnaleźć tego samego wykazu.

@Zapracowany  a niby za co,? No chyba się nie obraziłeś😛 Pierwsze co to będę potwierdzał twoje info u źródła, boja dostałem inne informacje tylko wcześniej ;)

Opublikowano

Popieram . Prosto , łatwo i przyjemnie . A nie próbki , wnioski i proś panią za biurkiem żeby wniosek przyjęła , a minister dofinansował jak będzie w odpowiednim nastroju .

3 minuty temu, pawelol111 napisał:

Powinno byc 50zl do tony wapna dofinansowania dla kazdego i se pan kupuj jakie chcesz.

Opublikowano (edytowane)

Ja pola mam z wapnowane i tak na prawdę te wapno nic nie da bez wody.Za Łosicami jest dużo kopalni kredy, nie tylko wapniak,Kornicki,Koszelowski lub wokas.Jest dużo też ala żwirowni po lasach,gdzie jest kreda.

Ja bazuje na podkładzie z pieczarek, magazynuje wodę,i deszcze mogą padać w dłuższych odstępach czasu.

20180403-105517.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Z tego co czytałem gdzieś na wiosnę to śniegu ma nie być.

Pisali że będzie sucho na początku wiosny później przyjdą ulewy, następnie kolejny okres posuchy i od sierpnia znowu trochę wilgoci i tak aż do jesieni a zimy wcale, brak śniegu i ciepła zima.

Do teraz w miarę się sprawdziło to co pisali, więc i dalej tak może być jak przewidzeli.

Opublikowano
zetorki12 napisał:

1 godzinę temu, SipmaZ224 napisał:

.

Wszędzie Cię pełno ale żeby napisać już coś mądrego to ciężko, oj ciężko.

No za dużo , to fakt . Ale naprawdę nie rozumiem jak 500kg granulatu może zastąpić 3t (najczęściej zalecane) takiego samego wapna tyle że "w proszku" .

A czy ktoś twierdzi że zastąpi? Ja na pewno nie. 500 kg dobrego granulatu pod korzeń da widoczne efekty ale to nie znaczy że odkwasi nam glebę, co innego 3t tak jak mówisz ale kto jest w stanie zapłacić tyle za wygodę granulatu? Należy pamiętać ze sa tutaj nie tylko bambry ale też i malohektarowi dla których granulat to jedyny sens.

Opublikowano
Wiesi0 napisał:

Bierzesz próbę na żwirowni lub gdzie chcesz za 18zł Na 4ha, kupujesz wapno sypkie,wysyłasz wniosek z wynikiem badań z fakturo zakupu.

Takie branie próbek aby dali wiecej wapna nie ma sensu. Brać swoją ziemie, sypac ile trzeba i tyle. A co do podkladu z pieczarek - kto sypie ten wapnowac nie musi bo tam jest ileś procent kredy.