Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja kupawałem z Lhoista z Wojcieszowa wapno węglanowe min. 40% CaOplus trochę magnezu (chyba 4-8%) pod koniec czerwca po 28 zł za tonę. Ale w sezonie tzn. od lipca to ten rodzaj wapna stoi po 37 zł za tonę. Tylko ztransportem miałem problem bo przywieźli mi Tirem i nie miał gdzie go wykipować, bo w polenie wjedziebo miekko, na pochyłym kipra nie podniesie itd. A lejkiem to się nie da siać, bo już kiedyś próbowałem :)

Opublikowano

a stosował może ktoś krede pastewną??

teraz widziałem niedawno w sprzedaży w identycznym opakowaniu(worki papierowe po 30 kg) pod nazwą "wapno nawozowe"....a to wygląda mi na identyczny produkt bo i firma ta sama :) i cena....ja w tym roku siałem to w dawce jakieś 400kg/ha

Opublikowano
400kg kredy na ha to mala dawka wapnia

wiem wiem...dokładnie to zrobiłem tak że wiosną raz 400/ha i teraz jakieś ponad 2 tyg. temu drugi raz 400/ha (na tym samym polu)

odczyn jest już dobry w tamtym ty. zasiałem szpinak...

Opublikowano

musiałbym posiać wapno bo już pole i łaka nie było długo wapnowane,tylko nie wiem jakie:miałbym dwie oferty http://www.techagra.com/shwdet_agr.php?off=16&p=4 ta firma jedst może z 30km odemnie,sprzedają też wapno z elektrowni 5km odemnie,wiem tyle że jest białe,jeden użytkownik mi napisał że one jest troche za mocne na piaski,ale myśle zeby mniej wysypać i bedzie ok.Dla mnie by była ta druga oferta lepsza bo po blisku co o tym myślicie? Ile go wysiać na ha,palnował bym go wysiać na pole przed lub po przejechaniu kultywatorem a następnie zaorać,na łake bym rozsiał przed sniegami ,mysle ze przez zime sie lepiej rozpuści.

Opublikowano
musiałbym posiać wapno bo już pole i łaka nie było długo wapnowane,tylko nie wiem jakie:miałbym dwie oferty http://www.techagra.com/shwdet_agr.php?off=16&p=4 ta firma jedst może z 30km odemnie,sprzedają też wapno z elektrowni 5km odemnie,wiem tyle że jest białe,jeden użytkownik mi napisał że one jest troche za mocne na piaski,ale myśle zeby mniej wysypać i bedzie ok.Dla mnie by była ta druga oferta lepsza bo po blisku co o tym myślicie? Ile go wysiać na ha,palnował bym go wysiać na pole przed lub po przejechaniu kultywatorem a następnie zaorać,na łake bym rozsiał przed sniegami ,mysle ze przez zime sie lepiej rozpuści.

Na łąki nie powinno się sypac wapna.

Opublikowano
Na łąki nie powinno się sypac wapna.

czemu tak uważasz,w sumie to tez niedokonca wiem czy siać na łake czy nie,jedni gadają tak,drudzy zaś inaczej.Czekam na inne wypowiedzi :)

Opublikowano

właśnie robiłem badania gleby i dostałem w wynikach że powinienem zastosować 3,5t CaO na hektar czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to przeliczyć na WapMag?

Opublikowano

przeliczyc można to w prosty sposób i stosunkowo logiczny;d tak czy inaczej z postu mniemam, iż zalecenie dotyczy zastosowania 3,5t CaO w czystej postaci na hektar, więc jeśli wapno węglanowo-magnezowe zawiera ok 30% CaO to należy go zastosowac 11,67t/ha natomiast wapna węglanowego należy zastosowac (przy zawartości CaO ok 50%) 7t/ha; są to bardzo duże dawki więc radziłbym się jeszcze dowiedziec czy to na pewno jest dawka CaO w czystym składniku

Opublikowano

no właśnie i dla mnie wydaje się to za dużo dlatego założyłem ten post a w tym piśmie mam napisane: "zapotrzebowanie CaO-3,5t/ha"

Opublikowano

A jaką miałeś kwasowość glrby (ile pH).

Niestety u nas bardzo często brakuje wapna w glebie. Jednak radzę proponowaną dawkę rozłożyć przynajmniej na dwa lata i następne dwa lata poczekać na efekt. Wapnowanie gleby nie jest tak efektywne jak nawożenie i dlatego trwa to kilka lat aż gleba przystosuje się do nowego pH.

Opublikowano

Czy jakieś uprawy poplony czy nawożenie przepalonym obornikiem może jakoś wpłynąć na zwiększenie wapna w glebie?

Czy będzie jakaś dotacja unijna na wapnowanie? Lepiej wapnować teraz czy wiosną?

Opublikowano
no właśnie i dla mnie wydaje się to za dużo dlatego założyłem ten post a w tym piśmie mam napisane: "zapotrzebowanie CaO-3,5t/ha"

A powiedz mi gdzie robiłeś te badania i ile ciebie kosztowały. i ile trzeba czekać na wynik. Też chętnie bym to zrobił

Ewentualnie daj jakieś namiary na tą instytucje

Pozdrawiam Balzak