Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Gdzie w Lubelskim a najlepiej w poblizu krasnika moge dostac wapno palone lub ewentualnie krede?? Najlepiej luzem albo w big bagach. Budowlane w workach troche drogie.

Edytowane przez dawid35123
Opublikowano

Panowie proszę o pomoc:

Posiadam wapno Baltic Grade I Ekstra Zawartość CaCO3 88% MgCO3 5% -reaktywność pow.80%. Zamierzam to rozsiać na łąki ziemia IV/V klasa ale nie wiem ile tego dać żeby podziałało i czy w ogóle na łąki podziała takie wapno? Może ktoś już stosował i może napisać jakie efekty daje akurat takie wapno? Aha i czy mogę po rozsianiu tego wapna od razu posiać nawozy a jak tak to jakie najlepiej? Dodam jeszcze,że badałem glebę na tych łąkach i wyszło mi, że jest mocno zakwaszona.... Pomożecie nowicjuszowi?;D

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Poszukuje dobrego wapna weglanowego z magnezem.. jestem z łódzkiego jakie kopalnie byscie polecili w mojej okolicy a takze w woj. świętokrzyskim? Pytam o to drugie bo zawsze stamtad ktos mi przywozi ale pewnie bral tam gdzie kolejka mniejsza a gdzie mniejsza to pewnie jakas lipa...

Opublikowano

o wlasnie a takie ph najlepsze to jakie bo podobnno jak za duze ph to tez nei dobrze ale tak 7,5 to hyab wystarczajace bedzie co nie pod takie uprawy typu pszenica jeczmien kuku i rzepak

Opublikowano

Poszukuje dobrego wapna weglanowego z magnezem.. jestem z łódzkiego jakie kopalnie byscie polecili w mojej okolicy a takze w woj. świętokrzyskim? Pytam o to drugie bo zawsze stamtad ktos mi przywozi ale pewnie bral tam gdzie kolejka mniejsza a gdzie mniejsza to pewnie jakas lipa...

Jak chcesz dobre wapno węglanowe z magnezem z Kieleckich kopalni to w Radkowicach mają godne polecenia. Tutaj masz link http://www.lafarge.pl/Ulotka_Nawozy_Lafarge_Kruszywa.pdf?xtmc=wapno&xtcr=1

Opublikowano (edytowane)

panowie mam takie pytanie co z tego będzie? jednego dnia sypnołem saletrę i wapno granulowane dolokorn 90 na pszenicę , a tutaj teraz czytam ze powinno się odczekać parę tygodni

Edytowane przez Mcfarmeros
Opublikowano

dzieki kolego. Robiłem test czy to ustrojstwo wogule jest coś wart i na połowę działki dałem samą saletrę a na drugą dodatkowo ten dolokorn90 , teraz tylko czekać i patrzeć jak rośnie . Szkoda że na efekt do żniw trzeba czekać

Opublikowano

dziś sie dowiedziałem, od człowieka "podobno" mającego pojecie o wapnowaniu pól, iż kreda (np koszelowska) stosowana zbyt często i w dużych ilosciach zakwasza ziemię - powiem wam że usiadłem jak usłyszałem taki rewelacje.

ja u siebie zauważylem tylko pozytywne efekty zastosowania kredy

Opublikowano

Powiedział bo powiedział i na tym się skończyło czy jakoś to uargumentował? Ludzie często różne bzdury opowiadają.

Opublikowano

Jeżeli to jest kreda to nie może mieć w składzie nic co zakwasza ziemię.Kredy mają od 90 do 98 % CaCO3 czyli węglanu wapnia i z tego co wiem raczej odkwaszają.Żeby zakwaszała to musiał to opowiadać jakiś zdesperowany sprzedawca czegoś innego.

panowie mam takie pytanie co z tego będzie? jednego dnia sypnołem saletrę i wapno granulowane dolokorn 90 na pszenicę , a tutaj teraz czytam ze powinno się odczekać parę tygodni

Kolego, dolokorn według informacji na ich stronie to zwykły dolomit granulowany.Nic się nie stanie, poza tym że pewnie grubo przepłaciłeś jak za dolomit.To się nie zacznie rozkładać przez parę tygodni tak że spokojnie.Efekt może będziesz miał w przyszłym roku.

• Like 1
Opublikowano

Zaukupilem krede z polcalc-u z zamiarem rozsiania na kukurydze w ilosci 0,5t/h. Nie mozna jednak stosowac jej z nawozami fosforowymi, wiec pod agregat razem z polifoska dac jej nie moge.. Czy rozsiac ja poglownie zaraz po siewie? Czy bedzie to najlepsze rozwiazanie? Czy kreda tak rozsiana zdazy wgl zadzialac?

Opublikowano

0,5 tony na ha ? Wysiewając 0,5 tony kredy na ha wysiewasz 250 kg czystego CaO. Jak masz niskie ph to wątpię aby taka ilość pomogła.Coś tam zawsze zadziała, i na pewno placebo zadziała.

Opublikowano

jest to granulat i chodzi mi o bierzace zapotrzebowanie na CaO(na jesien bede rozsiewal krede z mielnika nie 0,5 a 5t/h), tylko czy rozsiana poglownie zdarzy sie rozpuscic... czy lepiej pod agregat??