Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

kolego ,

Ta wiedza wynika z licznych eksperymentów które przeprowadziłem i z publikacji na temat podobnych eksperymentów IUNG Puławy.

W odkwaszaniu gleby i reaktywności mączka wapienna ma lepsze właściwości niż kreda jeziorna czy kreda pisząca . Wynika to z czystości składu i dużo mniejszej ilości zanieczyszczeń w mączce niż w kredzie. Więc wyważając plusy i minusy mączki i kredy wychodzi bardzo podobnie.

Poza tym z naukowego punktu widzenia dobrze zmielona skała wapienna ma w geologii i przemyśle nazwę kredy wapiennej lub kredy technicznej ewentualnie kredy pastewnej i wielu producentów stosuje takie nazewnictwo - chyba nie przez przypadek!

Wapniak koszelowski ma grubą granulację - przynajmniej u nas taką sprzedają i granule są w przedziale od 1mm do kilku centymetrów. Kto siał ten wie o czym pisze .

pozdrawiam i życzę wesołych świąt :)

Edytowane przez Agronom_kujawy
Opublikowano

Od kilu lat dzierżawię działkę na której dwukrotnie wykonywałem analizę gleby w odstępie ok 5lat gleba leka a ph jest między 6,5 a 7 pytanie dlaczego ph jest stale na tym samym poziomie mimo że nie stosowałem tam nigdy wapna i w dodatku na tak wysokim poziomie?

Opublikowano

Z prawnego punktu widzenia - nie. Chyba od 1grudnia jest bezwzględny zakaz stosowania nawożenia i ochrony roślin. Ale praktyka jest inna, kwestia życzliwości sąsiadów ;)

Nawożenia organicznego ;)

A wapno nie jest nawozem! Można stosować zawsze i wszędzie.

Opublikowano

Jakim sposobem dokonałeś analizy?

W stacji chemiczno rolnej pomyślałem że pomylili próbkki ale po pięciu latach wyniki były z tej działki zbliżone czyli jednak to nie to

Opublikowano

w jakim odstepie czasu mozna wysiewac fosfor i wapno (wapniak koszelowski) na wiosne oczywiscie??? zebu uniknac uwsteczniania sie fosforu?

i czy mozna stosowac Wapniak koszelowski na pszenice ozim wiosna razem z 1 dawka azotu???czy mozna mieszac??? i w jakiej dawce ph 5

Opublikowano

czyli poglownie na pszenie raczej TAK??? a w jakiej ilosci zeby jej nie uszkodzic???i czy lacznie z azotem?? z PK sie nie stosuje lacznie,jakis okres musi minac,gdzies czytalem ze 6-8tygodni.

Opublikowano

poledzcie jakies dobre wapno na pole z magnezem ale zeby dzialalo wmiare szybko czyli dolomit nie bardzo b owolno dziala

Mogę polecić Ci oxyfertil 75/25 wapno tlenkowe z magnezem granulowane.Cena około 500-600 za 1t big bag.Dawka 1t/ha
Opublikowano

Działać to działa to wapno.Kilkakrotnie stosowałem.Pisał kiedyś Agronom że jest to dolomit prazony.Dobrze wyśiewa sie to wapno zwykłym rozsiewaczem.Produkuje je Lhoist więc raczej bubla nie sprzedają.Może żle sie wyraziłem że granulowane ponieważ wygłada ono bardziej jakby było kruszone.

Opublikowano

Panowie mam zamiar dać teraz na pola po 1t/ha i na wiosne po orce znów poprawić po 1t Chce zastosować wapno palone CaO 90% granulacja 3-12 mm z Lhoist tylko nie wiem czy brać z Tarnowa opolskiego ,czy z Górażdże niby blisko siebie ,ale czy jest różnica?

Mam pH bardzo niskie bo 4 i dużo magnezu ,i czy to jest dobry pomysł z tym wapnem palonym?

Opublikowano

a jesli sie stosuje np wapniaki i kredy to pozniej i tak pewnie trzeba dac wapno normalne bo wapniaki to odkwaszaja glebe szybko ael krotko dzialaja co nmei a normalne wapno rzucic na 3 lata mozna?>

Opublikowano

Panowie mam pytanie. zasiałem żyto hybrydowe na jesieni termin optymalny, przed siewem poszło wapno tlenkowe 40% CaO w ilosci 1.5 t Cao. Zrobiłem badania gleby i ph mam na pozimie 4-4,5. I tak sie zastanawiam czy gdybym dał teraz wapno Florovit AGRO (wapno granulowane 100% reaktywności), jeszcze przed opadami śniegu (jak śnieg spadnie to może rozpuści to wapno i przejdzie ono w głębsze partie gruntu), to w czymś to pomorze, czy może nie ma sensu pakować kasy bo to i tak niczego nie zmieni? a na wiosnę saletrosan i mocznik w drugiej dawce.?

p.s. klasa gleby v i vI Co o tym myślicie?