Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

może to nie była kreda tylko cukier puder, cza było wziąć na język

później sie dziwią że Ph nie rośnie

W dniu 14.03.2025 o 20:33, kampl napisał(a):

No granulowane to raczej powinno działać jak saletra. Dasz i po deszczu znika. 

nie do końca  jeśli robil z kruszywa mielonego o frakcji np 0-1mm, jak piasek to będzie widoczne po deszczu część ziaren wapna, i w sumie dobrze bo  działa dłużej. Jeśli jest mocniejsze , np  kredowe to daje strzała i znika

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano

Nie, nie daje strzała że przez miesiąc pH 10 a potem wraca do starego pH. Po prostu szybciej podnosi a ubywa standardowo jak inne typy wapna.

Ta kreda Co do rozpuszczalności wg bez zarzutu. Jeszcze można znaleźć drobinki wapna na polu. Na pewno mniej niż po weglanie. 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, kampl napisał(a):

Nie, nie daje strzała że przez miesiąc pH 10 a potem wraca do starego pH. Po prostu szybciej podnosi a ubywa standardowo jak inne typy wapna.

w miesiąc nie odkwasi się profilu  glebowego

nie prawda, jeśli mielone 0-2 mm , albo 0-4mm rozkłada się w czasie np 4-7lat to działa dłużej, po prostu

albo  inaczej, daje ono odczyn zasadowy przez dłuższy czas

niestety mało  kto daje  10 t mielonego na kwaśne gliny, albo  piaski z podłożem gliniastym kwaśnym,  bo  woli co 2 lata jeździć i ruch na wsi robić

Na jednym kawałku gdzie 18 lat temu  nasypaliśmy ok 10-12 t  wapna mielonego 0-4mm  sypane łopatami , do dziś po  deszczu widac drobne kamyczki około 1mm - i co, czy one nie dają odczynu zasadowego skoro się rozkładają ??

napisałem "znika " w sensie rozpuszcza się szybko, a dalej  Ph obniża sie w zależności od uprawy i  stosowanych nawozów

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano
Godzinę temu, Raptus902 napisał(a):

Stosuje ten dolomit suchy dobrze sie sie sieję gdy nie zmoknie i czekam teraz na próbami i zobaczymy co on dał.

Stosowałeś tylko raz czy od dłuższego czasu go dajesz?

Opublikowano
3 godziny temu, derek2223 napisał(a):

Jakieś opinie na temat dolomitu z Imielina? Jest sens szukać czegoś lepszego/droższego?

Nie ma "lepszego" ani "gorszego" dolomitu. Różnice wynikają jedynie z zaw. MgO i ze zmielenia. 

Opublikowano
3 godziny temu, derek2223 napisał(a):

Jakieś opinie na temat dolomitu z Imielina? Jest sens szukać czegoś lepszego/droższego?

Dwa razy go już sypalem. W polu i w badaniach gleby widać efekt na plus. Planuje i chyba w tym sezonie też zamówić. 

Opublikowano
derek2223 napisał:

Godzinę temu, Raptus902 napisał(a):

Stosuje ten dolomit suchy dobrze sie sie sieję gdy nie zmoknie i czekam teraz na próbami i zobaczymy co on dał.

Stosowałeś tylko raz czy od dłuższego czasu go dajesz?

Od 3 sezonów teraz wziąłem standard calc na mocniejsze ziemie gdzie magnez wysoki . Ogólnie staram się każde pole wapnować co 2 lata dawkami 2-3 t/ha.

Opublikowano

pewnie 0-4mm czyli miałówka pod kostkę, nikt na okolicy nie bawi sie w 2 hałdy 0-2 mm i 0-4mm, brać, i sypać 5t/ha , a jak glina kwaśna to 8t, nie bedziesz wjezdzał znowu za 2 lata z 2 tonami...

nie ma sie co przejmować że grubszy kamyk sie trafi

Opublikowano

Wracając jeszcze do dolomitu to jest w ogóle sens rozczulania się z której kopalni brać itp.? Czy tak faktycznie to właściwie nie ma za bardzo różnicy czy to Radkowit, Imielin, Laskowa czy co tam jeszcze? Oczywiście nie mówię tu o Radkowicie Premium tylko o zwykłym.

Wszystkie katalogowo mają frakcje 0-2 zawartości wapnia i magnezu raczej podobne.

Spotkał się ktoś, że brał zwykły dolomit i z jednej kopalni był zauważalnie lepszy lub gorszy niż z innej?

Opublikowano

z dolomitem to jest tak że zależy nawet od pokładu i  to co brałeś/brał znajomy rok temu to już teraz może być troche inny, im bardziej siwy tym twardszy kamień i ma więcej Mg [  kiedyś to  było wapno magezowe],  im bardziej żółty to jest miększa skała i  bedzie sie szybciej rozpuszczał ale zależy od pokładu , może być on bardziej zagliniony w sensie zlasowana skała ale w niczym to nie przeszkadza, 

Opublikowano
W dniu 24.06.2025 o 09:50, caseihc napisał(a):

Kreda drugnia rządowa jakieś opinie

Ja brałem,trzy lata temu jest oki, brałem bardziej rozdrobnione, mąkę i takie granule, mniej rozdrobnione o połowę tańsze ale lepiej wziąć tą droższą wersję