Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, barney napisał(a):

problem mam taki, że rzepak jest lichy i nie chce rosnąć, zalały go duże opady we wrześniu i nie może się dźwignąć, coś go blokuje, stanowisko dobre, dostał saletry jeszcze we wrześniu, w oprysku mocznik x1, siarczan magnezu x2, obecnie ma ze 4 liście czasem 6 liści, dlatego chciałem mu trochę wapnia dodać

Jak był siany? Po pługu czy bez?

Opublikowano
7 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Gdzie takie tanie luzem ? I jakie to wapno? 🤔

dostałem oferte na 3100... podobno kredowe. Przykładowo KWB Bełchatów sprzedaje nawóz 07a za 65,88zł/t loco kopalnia.

19 godzin temu, Minkes napisał(a):

Jak był siany? Po pługu czy bez?

Bez pługa, kultywator na głęboko 28 cm. Ale to raczej bez znaczenia bo w okolicy wszystkie siewy z września to AKURAT W TYM ROKU tragedia

Opublikowano
10 godzin temu, KlimekPL napisał(a):

Chcę zamówić wapno granulowane, jaki produkt będzie najlepszy jakościowo? W pobliskim składzie mają wapniak koszelowski, nada się to?

To będzie kreda i pewność że się rozpuści i przyswoi.

Przy granulacie z wapna jurajskiego nie masz pewności co do materiału z którego zrobiono granulę

Opublikowano
11 godzin temu, KlimekPL napisał(a):

Chcę zamówić wapno granulowane, jaki produkt będzie najlepszy jakościowo? W pobliskim składzie mają wapniak koszelowski, nada się to?

Bierz wapniak kornicki z drobna granula do 3-4mm, 

Jak masz rozsiewacz nie gorszy Jak ja czyli Unia MS to pieknie rozsiejesz i równomiernie pokryte pole masz jak po saletrze szybko sie rozkłada na powierzchni j wnika w glebe  , gruba granula jak dla mnie nie bardzo się podoba. 

• Like 1
Opublikowano

Lepiej wapno palone gaszone , w wiadrach 15kg i mniejszych sprzedają.

Bieli i dezynfekuje.

Opublikowano

Bielenie oprócz niszczenia jaj mszyc przędziorków, dezynfekcji zgorzeli ma za cel odbicie promieni słonecznych i opóźnienie rozsoju roßlin. Te w naszym klimacie za czasów zim najbardziej szkodziły w lutym.

Teraz ma to mniejsze znaczenie, ale na czas od połowy stycznia pnie powinny być już zabezpieczone.

Można dodać trochę gruntu tego co przed malowaniem się stosuje. To ograniczy ewentualne zmywanie przez deszcz bo przyklei wapno do kory.

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

Lepiej wapno palone gaszone , w wiadrach 15kg i mniejszych sprzedają.

Bieli i dezynfekuje.

no dzięki. wczoraj bylem zobaczyc czy juz rzucili i nie bylo jeszcze (tych mniejszych pojemnosci) wiec pomyslalem o kredzie co mi została. do konca stycznia chce pobielic to jest jeszcze czas. za grunt-  dzięki za protip.

• Root Admin
Opublikowano
W dniu 3.01.2025 o 11:58, Agrest napisał(a):

Bielenie oprócz niszczenia jaj mszyc przędziorków, dezynfekcji zgorzeli ma za cel odbicie promieni słonecznych i opóźnienie rozsoju roßlin. Te w naszym klimacie za czasów zim najbardziej szkodziły w lutym.

Teraz ma to mniejsze znaczenie, ale na czas od połowy stycznia pnie powinny być już zabezpieczone.

Można dodać trochę gruntu tego co przed malowaniem się stosuje. To ograniczy ewentualne zmywanie przez deszcz bo przyklei wapno do kory.

Jak wysoko trzeba bielić? Na ile drzewek starcza takie wiadro 15kg?

Opublikowano

Kiedyś bielono do pierwszych konarów,  ale korony drzew zaczynały się często na wysokości 2m.

Dzisiejsze drzewka w niczym nie przypominają tych z lat 50-80tych.

Ale cały pień do rozgałęzień trzeba by omalować, a jeśli gałęzie bardzo nisko to pociągnąć pomiędzy konarami.

Na ile wystarczy to nie mam pojęcia. Dziś najczęściej w wiadrze jest go towy produkt do wymieszania.

Swoje lacowane wapno z dołu było jak masło i trzeba je było mocno mieszać i rozcieńczać 

Na gładkiej korze młodego drzewa będziesz leciał z pędzlem.

Na starej spękanej korze  wydajność spadnie kilku krotnie.

Taki sposób na małe cienkie drzewka by z pędzlem nie ganiać to np szczypce do grilla. Na łopatkach zamocować dwie gąbki kuchenne i po gładkim możesz malować szybciej jak pędzlem

Opublikowano

Macie opracowany jakiś patent na sprawne pobieranie próbek glebowych? Laske egnera mam ale wbijanie jej na te 25 cm w odleżaną glebę to istna mordęga i potem jeszcze skrobanie i tak kilkanaście razy na każdym polu na kilkudziesięciu hektarach to już można powiedzieć ciężka praca 😅

Opublikowano (edytowane)

Co sądzicie o wapnowaniu pogłównym pszenicy? Chcialbym zastosować wapno węglanowe sypkie z naczepy niby 53 CaO bez magnezu. Czy mogę je rozsiać zimą na rosnacą pszenicę? Miesiąc przed saletrą. Jaka dawka byłaby bezpieczna?  Gleba ma duże potrzeby wapnowania. Technicznie nie było możliwości tego zrobić wcześniej. Po żniwach ma iść obornik więc też nie bardzo.

Edytowane przez maniana
Opublikowano

Technicznie to jak teraz to wykonasz? Jakie ścieżki i co ile m? Jaki rozsiewacz, dasz radę dorzucić?

Nowymi ścieżkami zniszczysz pszenicę.

Dawka trudno powiedzieć pewno 2t by można sypnąć