Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, HISZPAN napisał:

nie wiem co by miało być szczególnego w tym nordkalku? Ja gdy kupuję wapno to patrzę tylko na cenę, wszystko i tak kopalina i o podobnej zawartości składników. 

To może destruktu z dolomitu jak patrzysz na cenę...

Opublikowano

@HISZPAN jak patrzysz na cene to kup 0-4 miałówke pod kostke u nas to sieją i  ja też , dawno temu po 12 zł , dziś koło 50-60zł /t,... a myślicie że w łądnej nazwie to jest inna skała ? to samo tylko nazewnictwo i mielenie inne

Opublikowano

Wapno posodowe 09 warto to dawać na pole? mam możliwość przywieźć sobie praktycznie za darmo, w cenie mojego paliwa, podobno tego sypią 13 t na ha i efekt jest 

Opublikowano

Panowie kiedy najlepiej dać wapno myślałem o kredzie kornickiej granulowanej pod pszenżyto na ściernisko wysypać czy po orce lepiej i jaka dawkę na hektar przy pH 5- 5.2 na dzień dzisiejszy wchodzi w grę tylko granulat 

Opublikowano
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

@HISZPAN jak patrzysz na cene to kup 0-4 miałówke pod kostke u nas to sieją i  ja też , dawno temu po 12 zł , dziś koło 50-60zł /t,... a myślicie że w łądnej nazwie to jest inna skała ? to samo tylko nazewnictwo i mielenie inne

No właśnie... zmielenie 😎

Opublikowano

ALE ... jeśli bedzie "grubsze" 0-4 to rozłozy sie w czasie , wiadomo że kamyczek śr. 3mm nie rozpuści sie nawet w 10 lat ...ale powoli. i zależy ile jest frakcji drobniejszej 0-2mm

Opublikowano

ALE ... jeśli bedzie "grubsze" 0-4 to rozłozy sie w czasie , wiadomo że kamyczek śr. 3mm nie rozpuści sie nawet w 10 lat ...ale powoli. i zależy ile jest frakcji drobniejszej 0-2mm

Czyli co? Ten nordcalk ujdzie? Wolę dać kapkę więcej a widzieć efekty jak stosować coś co mi nie daje efektów. 

Dawane było po kolei latami 1.2 tony tlenkowego dobromir 

Potem 2 tony sypkiego ale nie pamiętam co.

Potem 2 tony wapniak koszelowskiego

Potem 3 tony wapniak koszelowskiego.

Ph wyjściowe w pierwszym roku 4.6 a w tamtym 4.3 i teraz będę badał i chce sypkie 6-7 ton... Po planach widać że się to męczy... 

Inna działka 2 tony polcalcu gdzie po 2 latach wyoruje to wapno i niby ph 6.7 i w plonie widać ale badanie może być zakłamane bo wapno w glebie widoczne... 

Opublikowano
11 godzin temu, GABBER85 napisał:

Ja i tak stosuje tylko dolomit, bo to najtańszy magnez. A to że się dłużej rozkłada, nie przeszkadza mi, wystarczy częściej wapnować.

Opublikowano (edytowane)

brałem z imielina, samo wapno wychodziło około 15 zł t, ale jak przeliczysz transport to wychodzi około 115 zł / t. lokalnie po około 140 zł / t i mieli z Siewierza przywiezione.

Odmiana 05  CaO~30% + MgO~18%

Edytowane przez HISZPAN
Opublikowano

tutaj ich opis

Od wielu lat produkujemy wysokiej jakości wapno magnezowe głównie odmiana 05, którego głównymi składnikami są CaO ok. 30 % i MgO ok. 17 %, jednak często zdarza się, że suma składników CaO i Mgo przekracza 50% i wchodzimy w odmianę 03, tak jak to ma miejsce obecnie.

Nawóz nasz jest mocno zmielony do granulacjo 0 – 2 mm, co daje wysoką przyswajalność przez rośliny.

Opublikowano
1 godzinę temu, Samsung123321 napisał:

Czyli co? Ten nordcalk ujdzie? Wolę dać kapkę więcej a widzieć efekty jak stosować coś co mi nie daje efektów. 

Dawane było po kolei latami 1.2 tony tlenkowego dobromir 

Potem 2 tony sypkiego ale nie pamiętam co.

Potem 2 tony wapniak koszelowskiego

Potem 3 tony wapniak koszelowskiego.

Ph wyjściowe w pierwszym roku 4.6 a w tamtym 4.3 i teraz będę badał i chce sypkie 6-7 ton... Po planach widać że się to męczy... 

Inna działka 2 tony polcalcu gdzie po 2 latach wyoruje to wapno i niby ph 6.7 i w plonie widać ale badanie może być zakłamane bo wapno w glebie widoczne... 

Czyli przez 4 lata dałeś 8,2t/ha? Któraś próbka musiała być błędnie pobrana/zbadana, bo nie powinno spaść przy tak regularnym wapnowaniu

Opublikowano
18 minut temu, danielhaker napisał:

Czyli przez 4 lata dałeś 8,2t/ha? Któraś próbka musiała być błędnie pobrana/zbadana, bo nie powinno spaść przy tak regularnym wapnowaniu

Tak tyle dałem w tym 1.2 tlenkowego. A na najgorszej działce z 4.5 do 3.7 spadło w tamtym roku. Co roku spadało. Badania mam rok w rok 

jak jest kamyk w glebie to on sie powoli rozpuszcza, Zapierdacz mielonego min 5 t/ha,[ bo już nie pamietam czy to ty masz tą glinę?]

Ciężka glina. Jak na fotce. Te granulki to npk ( w tamtym roku) 

Screenshot_20240723_112704_Gallery.jpg

Opublikowano

Cześć, potrzebuje porady 

1. Chcemy rozsiać wapno na polu na którym jeczmien. Rozsiać je już teraz na rżysko  po owsie i skultywatorowac? Czy lepiej rozsiać po oraniu? 

2. Będziemy odsiewac na nowo łąkę. Ponad 40 lat rośnie ta sama trawa, w zeszłym roku dostała trochę wapna no ale ziemia zakwaszona. Chcę dać też obornik. Jak to najlepiej rozegrać? Siew planuje na początek września. Myślałem, żeby wywieźć obornik na trawę, wyorac  i kilka dni później dać wapno i kultywatorowac. Czy wapno nie zneutralizuje działania obornika?

Opublikowano
2 godziny temu, GABBER85 napisał:

HAHA jakto sie nierozpuściły  granulki? co to za nawóz był

ps widziałem cieższe gliny, ale tu chodzi o Ph , jak trzeba to bez znaczenia jaka ziemia

Godzinę po sypaniu nie rozpuści z npk a polcalc po 2 latach byś znalazł tam. No tak ale talerzówka 2.5 tony 240 koni na 3 razy więc mówię że ciężka