Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie mam takie pytanie mianowicie planuje rozsiać wapno i teraz moje pytanie sprzedawca zaproponował mi wapno 28%CaOi 18MgO i czy takie wapno nie jest za słabe?

Opublikowano

Pany w gwoportalu mam jedna duza działkę ale tak naprawdę dzieli się ona na 6 pol i na każdej inna uprawa a Pan dal mi na ta działkę 3 próbki. Jak to zrobić żeby było dobrze 

Opublikowano
23 godziny temu, Przemas01 napisał:

oWitam serdecznie mam takie pytanie mianowicie planuje rozsiać wapno i teraz moje pytanie sprzedawca zaproponował mi wapno 28%CaOi 18MgO i czy takie wapno nie jest za słabe?

Nie jest za słabe.

To typowy skład wapna dolomitowego. Suma czystego składnika 46%.

Wapna z poszczególnych kopalń a nawet z tej samej kopalni mogą różnić się składem o kilka % bo skała nie jest jednolita. W przypadku wapna nawozowego ważniejsze jest dobre rozdrobnienie, im więcej pyłu tym lepiej. Tym szybciej wapno będzie działać w glebie. Czyli np. jak masz wapno o zawartości CaO + MgO 45% ale bardzo dobrze zmielone, bez dużych kamyków, i drugie wapno o zawartości 50% czy 52% CaO + MgO ale grubo zmielone, z dużą zawartością kamyków i małą ilością pyłu to znacznie lepsze może być te pierwsze, mające niby mniej składnika ale za to znacznie szybciej działającego w glebie.

Opublikowano
1 godzinę temu, dantur96 napisał:

Czym się różni radkowit standard od premium bo mam okazję kupić ale za standard chcą 149 brutto a za premium 197 brutto?

To są wapna magnezowe, różnica taka, że premium działa szybko, bo to odciągnięty pył z mielenia standartu. A że to dolomit, to im drobniej skruszony tym lepiej. W tamtym roku rozsiałem jedną patelnię premium, rcw daje radę ale musi być bezwietrznie i żeby to ładnie popruszyć trzeba jeździć praktycznie raz przy razie.

Te ceny to za ile km od Radkowic?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mariuszzz napisał:

Wapna z poszczególnych kopalń a nawet z tej samej kopalni mogą różnić się składem o kilka % bo skała nie jest jednolita. W przypadku wapna nawozowego ważniejsze jest dobre rozdrobnienie, im więcej pyłu tym lepiej. Tym szybciej wapno będzie działać w glebie. Czyli np. jak masz wapno o zawartości CaO + MgO 45% ale bardzo dobrze zmielone, bez dużych kamyków, i drugie wapno o zawartości 50% czy 52% CaO + MgO ale grubo zmielone, z dużą zawartością kamyków i małą ilością pyłu to znacznie lepsze może być te pierwsze, mające niby mniej składnika ale za to znacznie szybciej działającego w glebie.

Jeśli działasz planowo a nie interwencyjnie to czas jest drugorzędną wartością.

Dnia 17.07.2023 o 15:21, JanKrzysztof napisał:

Taki znawca, nadchłopek i pH poniżej 5,5? XD

prawie idealne, może planuje plantacje herbaty...

Edytowane przez Takeda
Opublikowano (edytowane)

Tak właśnie myślę i nwm które te wapno zamówić czy premium czy standard mam jedną działkę z pH 3.8/4.2 i się zastanawiam jednak 50 zł na tonie to trochę kasy jest. A Morawica nadała by się na takie pH ? zadziała jako tako?

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał:

O kurde nowa fizyka widzę

Chodzi o czas rozkładu dolomitu dla uzyskania efektu już w kolejnym roku. Premium działa natychmiast. Standard ma różne frakcje, te grubsze rozłożą się później, te drobniejsze i pył szybciej. Wydaje mi się, że o to chodziło białemu.

Najlepiej wziąć sitko, przesiać i wyliczyć sobie procentowy udział każdej frakcji do rozpuszczalności i na podstawie tego ocenić samemu, ile wysiać dla rządanego efektu. 🤔 ja bym tak zrobił.

Bo miałem np propozycję takiego wapna magnezowego, że w 80 % był to kamień, więc musiałbym dać go więcej, żeby te 20 % dało zadowalający dla mnie efekt. To nie fizyka tylko logika jak dla mnie. 🤔

Opublikowano
3 godziny temu, bialy2005 napisał:

Na takie ph to każde będzie dobre. 2t premium to 4t standarda policz co ci się opłaca? 😀

Mam też takie działki z pH od 5 do 6.3 to myślisz że dawka premium radkowit po 2.5 t będzie ok ?.