Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, sybiuszek24 napisał:

Witam ma ktoś namiary na dobre wapno dolomitowe bo badania wykazały że właśnie dolomit jest zalecany 

Dobre wapno magnezowe to radkowit standard a jeszcze lepsze premium. Firma Lafarge z Radkowic.

Opublikowano (edytowane)

Tu za dolomit mam za niecałe 3 koła za patelnię resztę cen nie znam więc pytam o konkret i o jakość jeden kolega brał z Niemiec i z Polski a różnica byla w jakości na korzyść niemiec bo badał ale to było 2 lata temu szczegółów nie znam 

Edytowane przez sybiuszek24
Opublikowano
Dnia 3.06.2019 o 12:42, sybiuszek24 napisał:

Witam ma ktoś namiary na dobre wapno dolomitowe bo badania wykazały że właśnie dolomit jest zalecany 

Romanowo, Agrodol 03 super dolomit

Opublikowano
14 godzin temu, lonoh napisał:

Romanowo, Agrodol 03 super dolomit

Faktycznie, Agrodol jest niezły. Z polskich wapien magnezowych jeśli chodzi o rozdrobnienie, będzie na drugim miejscu po Radkowicie Premium. Sporo grubszy od Radkowitu Premium i z kamykami ale jednak drobniejszy niż zwykłe wapna. Martwi mnie tylko, jak z jego reaktywnością. Ten dolomit z Romanowa jest biały, jak marmur:) moze być troszkę twardy. 

Opublikowano (edytowane)

https://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/wapnowac-z-dotacja-juz-mozna,86372.html

Jeśli bedzie tak jak piszą to granulat 200% ceny będzie, bo będzie bardziej opłacalny niż sypkie luzem

Ciekawe jak podejdą do takiej faktury jak np. Agrolok wystawia, czyli wapno razem z ukrytym kosztem transportu, jeśli to przejdzie to nie będzie się opłacać u mniejszych przewoźników gdzie faktura jest na 30 zł/tona bo tylko za wapno

Edytowane przez PATr
Opublikowano
4 godziny temu, mariuszzz napisał:

Faktycznie, Agrodol jest niezły. Z polskich wapien magnezowych jeśli chodzi o rozdrobnienie, będzie na drugim miejscu po Radkowicie Premium. Sporo grubszy od Radkowitu Premium i z kamykami ale jednak drobniejszy niż zwykłe wapna. Martwi mnie tylko, jak z jego reaktywnością. Ten dolomit z Romanowa jest biały, jak marmur:) moze być troszkę twardy. 

Tam nie ma żadnych kamykow, wszystko zmielone na miałko i lekko wilgotne 

Opublikowano
14 minut temu, geo2 napisał:

niby jak granulat, jak tona czystego składnika wyjdzie wtedy po 600-800 zł?

Coś mi się ujeb**o że tam w tym artykule było że do tony CaCO3 wtedy granulat byłby praktycznie za darmo jeśli teraz jest po 350 za tonę a 300 dotacji dostaną ci co go kupowali

W takim razie, mimo wszystko luz wyjdzie dużo taniej, a już szczególnie dla większych rolników

Opublikowano
1 godzinę temu, PATr napisał:

https://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/wapnowac-z-dotacja-juz-mozna,86372.html

Jeśli bedzie tak jak piszą to granulat 200% ceny będzie, bo będzie bardziej opłacalny niż sypkie luzem

Ciekawe jak podejdą do takiej faktury jak np. Agrolok wystawia, czyli wapno razem z ukrytym kosztem transportu, jeśli to przejdzie to nie będzie się opłacać u mniejszych przewoźników gdzie faktura jest na 30 zł/tona bo tylko za wapno

To mozna już kupować to wapno?

Opublikowano
Przed chwilą, staszek131415 napisał:

To mozna już kupować to wapno?

Ja juz kupilem ze 2 tygodnie🤔 i skladam wniosek jutro bo podobno dostaną pierwsi Ci, którzy oddali głos na Pis a i gratis czapeczka z Logiem partii 😀➡️ 🧢

• Haha 1
Opublikowano
21 godzin temu, drobny napisał:

Program zostanie uruchomiony za 2-3 tygodnie. Trwa jeszcze dyskusja nad wyborem operatora – najprawdopodobniej będą nim ODR-y

W tym problem. Konferencja ministrów z zapowiedzią programu była miesiąc temu. Powiedzieli, że szczegóły będą za 2 - 3 tygodnie. I cały czas nic nie wiadomo, ciągle ta sama odpowiedź: program ruszy za 2-3 tygodnie.

Opublikowano

Koledzy po zbożu chcę rozsiać wapno oraz dać obornik.Jak to zrobić,żeby miało to sens?Można zaorać obornik a po zaoranym posypać wapnem węglanowym?Jaki musi być minimalny odstęp czasowy między wapnem a obornikiem?

Opublikowano (edytowane)

A jakie wapno polecasz na dobre gleby?Węglanowe z morawicy może być?

Jeżeli rozsiałbym wapno po podorywce z obornikiem w lipcu,a w październiku znowu bym przeorał to pole na zimę to duże straty będą w wapnie?Nie wyląduje wapno na samym dole?

Edytowane przez Kamil723
Opublikowano (edytowane)

Ja po wapnie planuję 2 razy przejechać talerzówką 1 raz zaraz po rozsianiu a 2 raz przedsiewnie i siew dość głęboko żeby z jak największa warstwa ziemi wymieszać mam tolmeta na 560mm talerzach wiec powinien zrobić robotę bez pługa ale tylko na ten rok tak planuję później już z pługiem uprawa 

Edytowane przez Miro010
Opublikowano

Zapraszam  na stronę  Agria mają  duży wybór wapna kredy  I dolomitów.

Można  przy  większych  zamówieniach  fajną cenę utargować.

Transport  jest  gratis.