Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak myślicie czy rozrzutnik do obornika taki stary zwykły dwiosiowy, 3,5 t, listwy na całą szerokość podłogi z łańcuchami przy burtach, sprawdzi się do rozsiewania wapna? Głównie chodzi mi czy listwy będą zgarnialy dobrze wapno, bo kwestie rorzucenia go narazie zostawiam na boku. Nie będzie tak, że wapno będzie ślizgać nad listwami i przesypywać przez listwy? Czy będzie szło równo z listwami? Obornik jest jednak bardziej "spójny" więc zastanawiam się jak będzie z wapnem.

Opublikowano
5 godzin temu, derek2223 napisał:

Jak myślicie czy rozrzutnik do obornika taki stary zwykły dwiosiowy, 3,5 t, listwy na całą szerokość podłogi z łańcuchami przy burtach, sprawdzi się do rozsiewania wapna? Głównie chodzi mi czy listwy będą zgarnialy dobrze wapno, bo kwestie rorzucenia go narazie zostawiam na boku. Nie będzie tak, że wapno będzie ślizgać nad listwami i przesypywać przez listwy? Czy będzie szło równo z listwami? Obornik jest jednak bardziej "spójny" więc zastanawiam się jak będzie z wapnem.

Rzuć trochę słomy na listwy. Wapno będzie się lepiej przesuwało.

Opublikowano
7 godzin temu, mariuszzz napisał:

Rzuć trochę słomy na listwy. Wapno będzie się lepiej przesuwało.

Słyszałem o tej metodzie ale chciałbym tego uniknąć. Dlatego może ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia czy listwy od rozrzutnika dobrze zgarniają wapno?

Opublikowano

Dobrze ja tak sieje i jest ok. Talerze z tyłu dalej rzucą jak wiecej na nie spadnie. A wapno to nie saletra

Opublikowano
Ja kiedyś sialem krede cynkometem 4pionowe to jakoś to szło ale bez rewelacji i doczyscic go później to masakra. U mnie np. Wapno przykleja się do podłogi a listwy się unosiły później trzeba było to kuć. No i wąsko rzucał.
Opublikowano

Bialy2005 jeśli to nie tajemnica to ile przeciętny Kowalski musi zapłacić za wapno np; z morowicy na kopalni bo ja rozumiem że transport swoje kosztuje ale nie wiem skąd takie rozbieżności w cenach u różnych dostawców i mówię tu o cenie bez transportu za samo wapno ?

Opublikowano

Pojemność ma 600 litrów, a będę potrzebował rozrzucić jedną patelnię w tym sezonie więc jakoś się przemęczę. Mała łyżka od tura się zmieści, więc najważniejsze aby tylko rozsiał. A warto będzie zdemontować osłonę tarcz rozsiewających aby się nie zalepiła?

Opublikowano

witam czy ktos stosował wapno agrocarb czyli krede ? bo moge kupic z przywozem na miejsce w cenie 112 złtona i chce poznac opinie tego wapna . i czy krede bede mogl przechowywac na dworzu tzn przykryje ja plandeka . i w jakich dawkach stosowac jak mam ph ok 5,3 na sredniej klasy gelbach to po ok 2 tony moge dac ? 

23 godziny temu, asmodan28 napisał:

Idzie, ale nie nadążysz do niego sypać.. 

a dzwonilem do kornicy i mi powiedzieli ze luzem wapna nie sprzedaja tylko granulowane to jak ty kupowales wapno luzowe ? i na dworzu to przechowywac bedziesz ? przykrywasz to czyms ? mocno pyliste to jest  ?

Opublikowano
10 godzin temu, warchest napisał:

a dzwonilem do kornicy i mi powiedzieli ze luzem wapna nie sprzedaja tylko granulowane to jak ty kupowales wapno luzowe ? i na dworzu to przechowywac bedziesz ? przykrywasz to czyms ? mocno pyliste to jest  ?

Dlaczego nie chcieli sprzedać luzem??

Opublikowano

Coś Ty wymyślił ? Pewno da radę , najwyżej paski spalisz , no chyba że masz na przekładni . Tylko po co Ci tam kreda ? Nudzisz się czy jak , że takie pomysły ?o.O

Opublikowano

Jednak żmijki było by mi szkoda . Materiał ciężki , drobnego syfu , który może się blokować raczej sporo . Wolał bym w jaką plandekę z reklam zainwestować .

Opublikowano
Zawsze można sypać z kupy wiaderkiem lub łopatą w worki i ustawiać w szopie.. byle do wiosny :D
Opublikowano

Kolego kupiłem używane bb po wapnie.

Dla bezpieczeństwa lepiej się takiego worka nie tykać.