Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

panowie mam do was pytanie otoz zakupilismy wapno dolomitowe z magnezem  z kopalni jazwica i chce je rozwalic na polu teraz po zniwach . bedzie pocieta sloma na tym polu i pozniej bedzie siany rzepak . i takie pytanie czy jak te wapno rozwale na pocieta slome to moge dac jeszcze na to mocznik po ok 100 kg dla lepszego rozkladu slomy itd czy lepiej nie dawać ?

Opublikowano

wapno weglanowe 50% z lhoist kopalnia gorazdrze jest cos warte do podniesienia ph?

wlasnie zamowilem to wapno w cenie 69 zl brutto, frakcja jego 0-2 mm wiec powinno byc spoko

Opublikowano

Shrek nie wkleiles linku do tego od kornicy. Marcus saj znac jak to wyglada jak przyjedzie

sorrki coś mi kiepsko chodzi forum jak piszę z koma :( ale już poprawiam 

kornica 

https://www.olx.pl/oferta/wapno-kreda-z-kornicy-CID757-IDmxbz2.html#6e7fc5b739;promoted

a to jeszcze raz mielnik 

https://www.olx.pl/oferta/wapno-nawozowe-kreda-nawozowa-25t-CID757-IDg6TRt.html#e2f3853cbb

rozmawiałem wczoraj z gościem z Kornicy i to wygląda tak : 

faktycznie Kornice wykupiła szwajcarska firma omya to co ma wykupiony mielnik 

tak z mielnika już nie wożą wiec te ogłoszenie z mielnika to gościu bierze jednak z Kornicy 

w mielniku ponoć jest taki problem ze juz w granicach kopalni juz wszystko wybrali a w dól tylko kopią jak jest długoterminowa pogoda dobra, bo przy dużych opadach deszczu ich zalewa porządnie i jest problem w wypompowywaniem wody i dodatkowo przez to spada rentowność wiec może w lato zaczną coś działać ale to raczej kiepsko wygląda przy obecnej niewiadomej z pogodą.

facet sam brał wcześniej z mielnika bo ma bliżej ale przez takie niewiadome przerzucił sie na kornicę jak większość firm z kopalni mielnik.

kreda ma koło 20 % wilgotności, jak jest wiecej to kopalnia nie sprzedaje.

wielkość frakcji jest zblizona do tego co na zdjęciu przeważnie grudki 1 - 3 cm czasem 5 cm ale to rzadkość i dużo małych grudek i luzem sporo. 

zamówiłem jak przywiezie to sie okaże co to za towar 

jak bedzie taki jak pisze robi57362  to powinno być ok :)

Opublikowano

Taka mnie naszła refleksja. Złoża wapna kiedyś się wyczerpią to jak wtedy trzymać w ryzach pH gleby? I są jakieś przypuszczenia za ile lat złoża mogą zostać wyczerpane? Nie mam pojęcia o wydobyciu i kopalnictwie stąd moje rozmyślenia.

Opublikowano

Nawet kurna wapno i kreda w tym kraju sprzedane obcemu kapitałowi.. Gdzie są Ci patrioci tacy jak np. zetorki, elwaro, Rolnik ?

Ależ żadne ,,kurna,, zagraniczny kapitał nie leci z rolnikami w kulki i sprzedaje normalny towar po normalnej cenie i tym sposobem przez lata zdobywa klientów i majątek.

Kapitał krajowy liczył na łatwy zarobek, na kredzie granulowanej gdzie zawyżono cenę kilkakrotnie, oraz opisami na workach wprowadza się w błąd, że 500kg/ha wystarczy, to tak się musi skończyć że żadnemu z tych pseudo przedsiębiorców Kornicko - Koszelowskich nie opłaciło się kupić tego złoża które wykupiła OMYA.

A przypominam lenistwo to najszybsza drga do nie sławy.

Nie chciało się wozić kredy luzem w setkach ton, tylko liczono na łatwy zysk po przez oszukiwanie rolnika, to mamy taki finał że kapitał krajowy nie jest w stanie konkurować z uczciwym zagranicznym.

Taka mnie naszła refleksja. Złoża wapna kiedyś się wyczerpią to jak wtedy trzymać w ryzach pH gleby? I są jakieś przypuszczenia za ile lat złoża mogą zostać wyczerpane? Nie mam pojęcia o wydobyciu i kopalnictwie stąd moje rozmyślenia.

Skał węglanowych na świecie jest w brud. Gdybyśmy mieli takie ziemie jak na ukrainie dopłacano by nam aby zabierać odpad powstający przy kruszeniu skał czyli te nasze wapno, tak to jest odpad w tych wielkich kopalniach.

Opublikowano

Kornica mimo, ze w rekach omya nadal sprzedaje granulat na ktorego ulotce jest smieszna tabelka. I z niej wynika m.in ze na kwas na ciezkiej glebie wystarczy 1.5t wapna. Dzis bylem u lokalnego sprzedawcy pytac o wynajecie rcw. Pani w sekretariacie dzielnie sie ze mna spierala ze na moje lekkie ziemie wystarczy big-bag na hektar wapniaka koszelowskigo. Jesli juz o tym mowa macie jakies patenty na rozsianie kredy bez piasta. Jak to wyglada z rozrzutnikiem? Lejek? To w ogole wykonalne?

Opublikowano

Jeśli tak to zwracam honor, kapitał zagraniczny wziął się za oszukiwanie rolników.

Opublikowano

Witam jaką zachować kolejność prac bo chciałbym po żniwach rozsiać wapno zgłęboszować i posiać poplon to czy najpierw rozsiać wapno potem głębosz i na to posiać poplon i zgruberować czy jakoś inaczej?

Opublikowano

Dawki podane  na  workach  granulatów , dotyczą bierzacych potrzeb roslin i podtrzymania prawidłowego PH 

Nigdzie nie  jest napisane , ze  te dawki PH  podniosą . I  do  tego powinno się  stosować  granulaty , czyli  do podtrzymania PH .

Odkwaszać  granulatami - to nieporozumienie , zwłaszcza ekonomiczne 

To ze  pani  w sekretariacie tak twierdziła - świadczy tylko o jej kompetencjach .