Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kizeryt ja siałem http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/551833-john-deere-6630/

a z badań gleby wyszło mi że mam niski magnez. Po przeprowadzeniu zabiegu nie widziałem niedoboru na roślinach, myślę że na bieżące potrzeby wtedy im dostarczyłem Mg, ale teraz mam w zamiarze tak co roku sypnąć po 100 kg kizerytu na każdy ha zbóż. A pod kukurydzę będę stosował korn kali. Zobaczymy za 2lata po badaniach czy pomogło. Później gdy już ureguluję poziom Mg mam zamiar sypnąć po 3 t/ha dolomitu którego absolutnie nie polecam do szybkiego wapnowania. Może z biegiem czasu będzie uwalniał Mg.

Opublikowano

Odczyn gleby można wyregulować samym wapnem, a przy braku magnezu rośliny wrażliwe na jego niedobór i tak będą słabo rosły.

Kolega Mar0 z jakiego powodu chce stosować wapno na glebę o odpowiednim odczynie?

Zeby wprowadzic wapn w tym roku pod buraki, ale tez pod warzywa. bo bede miał je na tych polach w latach nastepnych,a pola nie były dlugie lata wapnowane i nie wiem ile wapnia jest a Ph skad takie wysokie nie potrafie wytłumaczyc

Opublikowano

Wysokie pH to zapewne sprawka wapnia lub magnezu. Nawożenie w ciemno, bez badań mija się z celem (ekonomicznym). A jakie gleby masz do dyspozycji? Czy to czasem nie są rędziny?

Opublikowano (edytowane)

To inaczej jakie badanie zrobic zeby zbadac zawartość wapnia w glepie? Mg na srednim poziomie, Ph od 7,0 do 7,3.Zamawiałem nawozy i wrazie "w" zamówiłem grade IV zeby posypac chociaz profilaktycznie pod warzywa i burak. Ziemia IV klasa WLKp 

Edytowane przez Maro0
Opublikowano

Daj sobie spokój z wapnem. W alkalicznej ziemi rośliny też słabo rosną. Robiłeś badania w OSChR, więc powinieneś mieć zalecenia co do wapnowania. Z pewnością jest ono zbędne.

Opublikowano

Między wapnem granulowanym a pylistym dużo różnic nie ma poza tym że pyliste jest tańsze.Granulat kosztuje ok.450 u mnie przynajmniej ale to wapmag który ma ok. 50% wapnia i magnezu a reszta co?skała bezwartościowa.Granulowane wapno łatwiej się generalnie rozsiewa.Tylko że w rejonach znacznie oddalonych od dystrybucji nie opłaca sie kupować pylistego(tylko w małych ilościach) bo jeśli cały tir to nie ma problemu.

Opublikowano

Kiedyś pewien rolnik zadał mi takie pytanie - "Czy kiedykolwiek skorzystałeś z czegoś, czego Cię uczyli w szkole?". Chodziło mu o szkołę ponadpodstawową, ale jak czytam niektóre posty, to zastanawiam się dlaczego system szkolnictwa w Polsce jest tak podły? Matematyka może i jest trudna, ale chyba każdy powinien umieć sobie wyliczyć ile jest wapna w wapnie i jaka jest jego cena oraz, co jeszcze oprócz wapna jest w wapnie i czy mogę z tego powodu użyć mniej innych nawozów?

Opublikowano

Między wapnem granulowanym a pylistym dużo różnic nie ma poza tym że pyliste jest tańsze.Granulat kosztuje ok.450 u mnie przynajmniej ale to wapmag który ma ok. 50% wapnia i magnezu a reszta co?skała bezwartościowa.Granulowane wapno łatwiej się generalnie rozsiewa.Tylko że w rejonach znacznie oddalonych od dystrybucji nie opłaca sie kupować pylistego(tylko w małych ilościach) bo jeśli cały tir to nie ma problemu.

zgadzam sie ze stosowanie Wap-Mag-u  jak kazdego innego wapna granulowanego nie ma sensu. Ale kolega cos pomylił ze składem.

Wap-Mag jest z dolomitu wiec jak kazdy dolomit powinien miec ponad 90% weglanów. Producent deklaruje pewnie troche mniej składnika ale i tak z deklarowanych wartosci 28% CaO i 16 MgO wychodzi, ze musi być minimum 83,24% węglanów.  Jak człowiek nie uważał na chemii w podstawówce to trzeba uważać, żeby się nie wygłupiac.

Opublikowano (edytowane)

Mógłby mi ktoś podać kontakt (może być na priv żeby nie robić reklamy) jakieś wapno typu nordkalk lub kreda najbliżej Siedlec. Dzwoniłem trochę po numerach znalezionych w internecie i albo drobne kamyczki wciskają albo granulat po 450zł, albo w mielniku tylko workowaną kredę

na razie znalazłem oferty nodrkalk standard cal po 120zł tona na podwórku

kreda z kornicy mocno zbrylona po 70 zł na kopalni - da się to jakoś sensownie rozsiać?

kreda granulowana po 320zł tona 

Edytowane przez node3mer
Opublikowano

Kreda z Kornicy wychodzi trochę drożej z dowozem.

Opublikowano

Mógłby mi ktoś podać kontakt (może być na priv żeby nie robić reklamy) jakieś wapno typu nordkalk lub kreda najbliżej Siedlec. Dzwoniłem trochę po numerach znalezionych w internecie i albo drobne kamyczki wciskają albo granulat po 450zł, albo w mielniku tylko workowaną kredę

na razie znalazłem oferty nodrkalk standard cal po 120zł tona na podwórku

kreda z kornicy mocno zbrylona po 70 zł na kopalni - da się to jakoś sensownie rozsiać?

kreda granulowana po 320zł tona 

Krede oplaca sie jedynie brac po kilkunastu dniach suszy, gdzie jest dobrze przeschnieta. Wiec o tej porze roku ciezko bedzie znalezc odpowiednia z kopalni. 

Opublikowano (edytowane)

Jakie wapno szybko działa, ponieważ pod buraki jeden kawałek pola mam słabe pH ok. 5,3, gleba lekka, i teraz zastanawiam się jak je spróbować podnieść. Słyszałem kiedyś o takim wapnie ale nie znam efektów po nim. Próbował kiedyś coś takiego siać?

Edytowane przez lepo
Opublikowano

Wapno granulowane 52% CaO, MgO 8% + mikroelementy:
bor, żelazo, miedź, molibden 6%. Czy takie wapno w postaci 1tony na 0.5 ha podniesie w jakiś procent ph ? O co pytać w chwili zamówienia?

Opublikowano

Może CaO + MgO 52 % ? Nie chce mi się wierzyć że ma w sumie 60%.Chyba że to tlenek.

Ważny też jest stopień rozdrobnienia(przed granulacją). Jeżeli jest zrobione z pyłu to jest ok.Jeżeli po rozpuszczeniu będą kamyczki to szkoda kasy.

Opublikowano

U mnie rozwozili wapno granuliwane w workach po 25 kg i miało na worku napisane 99 % Ca

U nas handel obwożny woził wapno w opakowaniach z napisem 99% CaO no ale jak możno taki kit wciśnąc to dlaczego nie

o

Opublikowano

Wapno granulowane 52% CaO, MgO 8% + mikroelementy:

bor, żelazo, miedź, molibden 6%. Czy takie wapno w postaci 1tony na 0.5 ha podniesie w jakiś procent ph ? O co pytać w chwili zamówienia?

Podany przez Ciebie skład wapna może wskazywać, że masz do czynienia z oszustem.

Opublikowano

Mam pytanie jakie wapno zastosowac ( po żniwach)najlepiej magnezowe (szybko działające,bo te dolomity długo sie rozkładają)  ph od 5,5 do 7,2 w zależności od pola a zawartosc magnezu bardzo niska.W tym roku zastosowałem kujawit (po żniwach) w dawce 5t ha i ph podskoczyło o 1 punkt takze jestem zadowolony tylko ten magnez!!!

Opublikowano

Bierzesz węglanowo magnezowe z np morawicy i wszystko jak chcesz uzupełnić magnez. 

Ogólnie to:

Gleba lekka średnia weglanowe 

Gleba średnia cięzka kreda

Gleba ciężka tlenkowe

Takie podstawowe rzeczy. 

Opublikowano

Mam pytanie jakie wapno zastosowac ( po żniwach)najlepiej magnezowe (szybko działające,bo te dolomity długo sie rozkładają)  ph od 5,5 do 7,2 w zależności od pola a zawartosc magnezu bardzo niska.W tym roku zastosowałem kujawit (po żniwach) w dawce 5t ha i ph podskoczyło o 1 punkt takze jestem zadowolony tylko ten magnez!!!

Wapno magnezowe = dolomit.

Magnez możesz też uzupełnić kizerytem.To chyba najszybciej przyswajalna forma magnezu.

Opublikowano

Bierzesz węglanowo magnezowe z np morawicy i wszystko jak chcesz uzupełnić magnez. 

Ogólnie to:

Gleba lekka średnia weglanowe 

Gleba średnia cięzka kreda

Gleba ciężka tlenkowe

Takie podstawowe rzeczy. 

Tomek tylko kreda to też wapno węglanowe i bez przeszkód można ją stosować na gleby lekkie. Tu nie chodzi o stopień rozdrobnienia reaktywność czy co innego, tylko o formę chemiczną. Tlenek wapnia czy węglan wapnia to jest ważne. Tlenek wchodzi z wodą w reakcję tworząc wodorotlenek wapnia. Natomiast węglan wapnia jest trudno rozpuszczalny w wodzie dlatego bardzo ważny jest stopień rozdrobnienia. Bo w jednym gramie możemy mieć 10 granulek słabo rozdrobnionego materiału np. jakiś dolomit, albo tysiące granulek np. kredy. I te granulki których jest więcej lepiej spenetrują profil glebowy i szybciej będą się rozpuszczać w wodzie tylko dlatego że będzie ich po prostu więcej. Kolejna kwestia to twardość skały. Kreda jest młodą skałą i szybciej będzie się rozpuszczać w wodzie, dolomit jest starszy przy czym twardszy.