Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

radkowit premium jak nie bedzie wiatru i najlepiej w nocy po rosie:) bo lubi po rozsianiu sie ulatniac jak zawieje :) spójrz w moja galerie tam jest przystosowany rcw do tego wapna. Straty zerowe :) a tez mam olbrzymie niedobory magnezu

Opublikowano

Który sprzedawca udostępnia rozsiewacz kupującemu wapno?

Opublikowano

to na lokalnym skupie jest taka możliwość, jak bierzesz wapno od niego to daje rozrzutnik, ale można tylko jego wapno wysiewać. tylko w jedną stronę mam 5 km to bardzo duzo czasu ucieka, ale z drugiej strony lepsze to jak siać kosem

Opublikowano

Za darmo wypożyczenie piasta udostępnia mało sprzedawców no chyba, że od nich bierzesz cały pakiet. Teraz mnóstwo osób posiada rozrzutniki z adapterami pionowymi które umożliwiają rozsiew wapna w cenie 60-80 zł/ha

Opublikowano

Rozsiewa sie dobrze przemial, moglby byc lepszy ale po miesiacu od rozsiewu podczas gruberowania nie wyskakuje ponownie wapno czyli dosyc dobrze sie rozpuszcza.

Opublikowano (edytowane)

Proszę was o opinię na temat wapna węglanowego kujawit tzn jak jest zmielone , jak sie rozsiewa itp.oferta z agroloku po 102 zł tona

Ja nie jestem zadowolony z tego wapna z Agroloku. Kamyczków multum które się w ogóle nie rozpuściły. Wzięłem od nich w tym roku solid cal i różnica niebo a ziemia

Edytowane przez robert123farmer
Opublikowano

Proszę was o opinię na temat wapna węglanowego kujawit tzn jak jest zmielone , jak sie rozsiewa itp.oferta z agroloku po 102 zł tona

Jeśli chcesz zaoszczędzić to nie bierz wapna od agroloku tylko zadzwoń bezpośrednio do kopalni a będziesz miał wapno około 10 zł/t taniej

Opublikowano

Wlasnie dzis dzwonilem do tej kopalni i powiedzieli ze tona 38 zł .z transportem nie wiem ile bo pani byla poza biurem i jutro mi policzy kilometry. Czy ktoś wie dokładnie gdzie

jest ta kopalnia i ile liczą za transport?

Opublikowano

Pani policzyła mi kilometry . wyszło 260 w jedna strone.czyli tona wapna prosto z kopalni kosztuje mnie 110 złotych netto czyli około 120 brutto.to samo wapno w agroloku kosztuje 102 zł za tonę. Jak to możliwe?macie moze jakies namiary na inne dobre wapno?

Opublikowano

Chyba widzisz jaki % ceny to koszt wapna a jaki % to koszt transportu. Podaj lokalizację to może ktoś ci coś podpowie.

Opublikowano

Witam

Mam do was prośbę. Chce kupić wapno tlenkowe o min 60% CaO ale szukam taniego i dobrego zamówienie interesuje mnie tak 25 ton czyli cała łódka.

Prosze o podanie kontaktów i waszych opinii na temat dostawców oraz wartości wapna i cen.

Pozdrawiam

Opublikowano

Zastanów się jak szybko to wapno ma zadziałać. Dolomity lepiej rozsypać przed orką - zmieszają się z glebą i być może trochę rozpuszczą. Kreda zadziała szybciej.

Opublikowano

Rozsiej i wapno i kompost tylko trzymaj się zaleceń a mianowicie jakies 5 tygodni różnicy. Zreszta wapno możesz dać na wierzch a kompost pod orke. Dobrze jest dać krede przed zimą na zaorane pole ładnie sie przez zime rozpuści i bedzie działać od początku wiosny

Opublikowano (edytowane)

Wiesz gdzie dostanę kredę w rozsądnej cenie czyli nie granulat w Podlaskim?

kompost jeszcze nie jest do końca kompostem a w dużej mierze sianem i musi rozłożyć się w ziemi

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

witam zastanawiam się nad wapnowaniem pola przed orką na jesieni byłem dzisiaj na kopalni i nawóz wapniowo magnezowy węglanowy o zawartości CaO 30,9% CaO+MgO 50,4% MgO19,5% w cenie 44zł netto za tonę glebę mam dość ciężko III kasa  kwaśna i nie wiem ile go dać czy lepiej dać na wiosnę tlenkowe 90% 

Opublikowano

Lepiej wapnować na jesienie, bo w czasie orki wymiesza się w glebie. Wiosną będziesz miał na wierzchu warstwę alkaliczną i pod spodem kwaśną. Mimo, że średnia kwasowość będzie dobra, to rośliny raczej nie skorzystają z niej.

Opublikowano

@fireseba - daj ten komport, zaoraj i rozsiej kredę, ja kupiłem skład z ZK w Starej kornicy, ty masz kredę bliżej - OMYA Mielnik. Moja miała frakcję nawet po 4 cm gruda ale rozpuszcza się to świetnie, jak nabierze wody rozszadza ją i kruszy się :) Wysiew też ok :) A taka kreda na jak wody naciągnie i przyjdzie mróz potem roztopy to do wiosny będziesz miał rozłożone. 

Opublikowano

zamówiłem radkowit premium 25 ton, przemiał taki jak cement, pomimo tego że nie było wiatru to pół wsi nie było widać, ale mimo wszystko ładnie się rozsiało, dawka od 2 do 4 ton, cena 1039zł + 1500zł transport. i mam pytanie - kierowca dostała jeszcze jakieś oświadczenia do wypełnienia, i gdzie mam to odesłać bo patrzyłem na szybko i nie było określonego nadawcy