Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Baju ... baju... z tymi przebiegami i niezmienianiem olei B)

Mało kto był i widział jak tam jest a zasłyszał tylko plotkę lub ogólną opinię na temat dbałosci niemców o sprzęt i teraz plecie głupoty ;)

Tego się nie da tak uogólnic ;) tak samo jak w kazdym kraju trafiają sie tacy którzy maksymalnie chcą wykorzystac sprzęt a jak najmniej w niego inwestowac a są tez tacy którzy "wynagradzają " swoją maszynę za dobrą robotę i na to nie ma reguły , czy Polak czy Anglik czy Niemiec .

http://allegro.pl/massey-ferguson-mf-3050-4x4-1991r-71km-warto-i1356822578.html co myslicie o tej serii mf-ów ?

Opublikowano

Baju ... baju... z tymi przebiegami i niezmienianiem olei B)

Mało kto był i widział jak tam jest a zasłyszał tylko plotkę lub ogólną opinię na temat dbałosci niemców o sprzęt i teraz plecie głupoty ;)

Tego się nie da tak uogólnic ;) tak samo jak w kazdym kraju trafiają sie tacy którzy maksymalnie chcą wykorzystac sprzęt a jak najmniej w niego inwestowac a są tez tacy którzy "wynagradzają " swoją maszynę za dobrą robotę i na to nie ma reguły , czy Polak czy Anglik czy Niemiec .

http://allegro.pl/massey-ferguson-mf-3050-4x4-1991r-71km-warto-i1356822578.html co myslicie o tej serii mf-ów ?

Mam znajomego Handlarza który najpierw Pracował u Niemca a od niedawna sprowadza trochę maszyn... To Bywali Rolnicy u których sprzęt stał po Krzokach(np co u drugiego Stały Kombajny Do buraków jednorzędowe) bo jak twierdził znajomy, nie opłacało się nimi robić gdyś mogłeś zamówić sobie np. Holmera i wychodziło Taniej... Niemiec wybiera maszynę Optymalną i W sam Raz Do Swojego Gospodarstwa(Nie większą i nie mniejszą) Tam gdzie Bywają mniejsze gospodarstwa to Wiadomo Maszyna jest mniej Wytłuczona i Bardziej Zadbana... Tam gdzie większe To Niemiec właśnie wymienia Filtry i robi przeglądy i czyści ale wiadomo Przebieg i Hektary robią swoje, Jak Niemiec miał małe gospodarstwo i powiększy to Od razu Sprzedaje(np Traktor z przebiegiem 2,400 i w bdb stanie) Niektóre maszyny bo jak twierdzi są już za małe... Niemcy na pewno Bardzo dbają O Kombajny... Jak Pracuje u nich to Dba wymienia wszystko i Starannie czyści ale jak przychodzi moment Sprzedaży to Zazwyczaj po żniwach Maszyna lekko Wyczyszczona Idzie na chanel I zazwyczaj taką okazje łapie Polak... Maszyny Wytłuczone to Trafiają ale z Francji i Wielkiej Brytanii rzadko kiedy w ładnym stanie... ;[

Opublikowano

No dokładnie , to samo powoli zaczyna się robic w Polsce B) tylko naszczęscie przyjezdzają nasi Ruscy przyjaciele i kupują u nas czasem po cenie złomu różne maszyny i robią na tym interes ;) Tak samo jak polacy sprowadzają z zachodu i tez niezle zarabiają na maszynach które dawno juz albo są za małe albo niepotrzebne tak jak mówisz .

A w jakiej miejscowosci Twój znajomy ma te maszyny ? takie info. czasem się przydaja ;)

Opublikowano

Mało kto był i widział jak tam jest a zasłyszał tylko plotkę lub ogólną opinię na temat dbałosci niemców o sprzęt i teraz plecie głupoty B)

A ja kilka lat spędziłem w Danii i spotkać rolnika, który zna się na mechanice jest naprawdę ciężko. Tam rolnik to rolnik, wykształcony i wiedzy to ma tyle co 5 naszych, Ale maszyn sam nie naprawia, tylko drobne naprawy. Oczywiście są i tacy co grzebią sami, ale części i oleje biorą z serwisu, a nie jak w Polsce z beczki za płotem u pana Wiesia. Jedyny mankament tamtejszych maszyn to korozja - klimat morski + mocno solone drogi robią swoje. Problem dla handlarza w tym, że tamtejszy rolnik wie ile warta jest jego maszyna i raczej tanio nie odda, stąd też u nas pełno złomu z Holandii, WB, Francji i Włoch.

Opublikowano

no taka kabina do najlepszych nie nalezy, ale ja miałem prawie taką samą, tylko że z grubym dachem i nie jest źle... a cego chcieć za taką cenę, ajk stan wizualny ma byc dobry, to ciężko będzie w tej cenie znaleźć coś w dobrym stanie technicznym B)

Opublikowano

A ja kilka lat spędziłem w Danii i spotkać rolnika, który zna się na mechanice jest naprawdę ciężko. Tam rolnik to rolnik, wykształcony i wiedzy to ma tyle co 5 naszych, Ale maszyn sam nie naprawia, tylko drobne naprawy. Oczywiście są i tacy co grzebią sami, ale części i oleje biorą z serwisu, a nie jak w Polsce z beczki za płotem u pana Wiesia. Jedyny mankament tamtejszych maszyn to korozja - klimat morski + mocno solone drogi robią swoje. Problem dla handlarza w tym, że tamtejszy rolnik wie ile warta jest jego maszyna i raczej tanio nie odda, stąd też u nas pełno złomu z Holandii, WB, Francji i Włoch.

Zeby nie było - Ja nie byłem za granicą , to tez się nie wypowiadam jak tam jest .

Mam siewnik z Danii , rzeczywiscie tanio za niego nie dalismy , ale maszyna warta i sprawuje sie swietnie juz przeszło 10 lat .

@zetorekxxx - Ten zetor tez mi sie wydaje warty swojej ceny , ale kabina mi osobiscie wygląda na nie orginalną lub od starszego modelu :huh: Szkoda ze nie ma zdjęc ze srodka .

Opublikowano

Paweł, widywałem już na allegro ciągniki serii x211 z taką kabiną, to chyba jest wersja eksportowa na Polskę, z innym typem kabiny(taki jaki jest na zdjęciu na allegro)ale do końca nie jestem pewien, a co do tych Zetorów to już chyba lepszy będzie 6211, jest niewiele słabszy od 7011, ale masz lepszą kabinę(tył) i jest młodszy :huh:

Opublikowano

No dokładnie , to samo powoli zaczyna się robic w Polsce :huh: tylko naszczęscie przyjezdzają nasi Ruscy przyjaciele i kupują u nas czasem po cenie złomu różne maszyny i robią na tym interes :) Tak samo jak polacy sprowadzają z zachodu i tez niezle zarabiają na maszynach które dawno juz albo są za małe albo niepotrzebne tak jak mówisz .

A w jakiej miejscowosci Twój znajomy ma te maszyny ? takie info. czasem się przydaja :)

W Poniatowej Dokładnie :)

Taką jeszcze ci powiem ciekawostkę... Opowiadał nam Pan Z Gutanowa Po Pytaniu Czy Ruscy Kupują u niego sprzęt... U ruskich maszyny Nowe są droższe jak u nas poza tym na granicy jest bardzo drogie Cło na maszyny nowe lecz na używane jest małe, gdzie Np Ukraicom ni Opłaca się kupować U nas Nowej maszyny... Ale wiadomo Człowiek Kombinuje... Wiec Ruscy Kupując U nas Nową Maszynę zjeżdżają Lawetą na Pole i Jeżdżą nim(np Kombajnem) Po Polu Aby go Ubłocić i żeby wglądała jak używana ;[ Czasami też Podkręcają Liczniki mtg ;P Wiec Jak pójdzie na Granice to Nikt się nie Gapnie że to maszyna Nowa :P Uwierzcie mi że tak jest :) Ale wiadomo Ruscy też kupują od nas Maszyny Używane :) A jak jest z Papierami bo chyba nie mówił chyba że nie pamiętam ;P Ale też tam jakoś kombinują :)

Opublikowano

W Poniatowej Dokładnie :)

Taką jeszcze ci powiem ciekawostkę... Opowiadał nam Pan Z Gutanowa Po Pytaniu Czy Ruscy Kupują u niego sprzęt... U ruskich maszyny Nowe są droższe jak u nas poza tym na granicy jest bardzo drogie Cło na maszyny nowe lecz na używane jest małe, gdzie Np Ukraicom ni Opłaca się kupować U nas Nowej maszyny... Ale wiadomo Człowiek Kombinuje... Wiec Ruscy Kupując U nas Nową Maszynę zjeżdżają Lawetą na Pole i Jeżdżą nim(np Kombajnem) Po Polu Aby go Ubłocić i żeby wglądała jak używana ;[ Czasami też Podkręcają Liczniki mtg ;P Wiec Jak pójdzie na Granice to Nikt się nie Gapnie że to maszyna Nowa :P Uwierzcie mi że tak jest :) Ale wiadomo Ruscy też kupują od nas Maszyny Używane :) A jak jest z Papierami bo chyba nie mówił chyba że nie pamiętam ;P Ale też tam jakoś kombinują :)

O widzisz , nie na darmo tyle wódy chleją :)

U mnie byli ruscy za prasą latem to ceniłem swoją za 8 tys zł (była na wykonczeniu) a oni tacy mądrzy mówią ze kupili z 96 roku z drabinkami i licznikiem kostek mało uzywaną za 6 tys :huh:

Ciekawie tez kombinują z transportem - chyba nie ma maszyny która by sie im na lawetę a czasem przyczepke nie zmiesciła :)

@zetorek - Ja rozróżniam 3 modele kabin montowanych w 7211 - tą z uchylnymi szybami w drzwiach , szeroką po samych błotnikach tylnych - podobno była produkowana w czechach , 2.- taką jak ma np. rafal77 z uchylnymi szybami bocznymi z 4 reflektorami w dachu , z ogrzewaną tylną szybą - podobno produkowana w słowacji, 3.- tgzw. chmielnicow - specjalna do chmielu . Na moje oko inne kabiny są albo dorabiane albo nieorginalne np. mają je ciągniki sprowadzane z zagranicy które pracowały w winnicach .

Opublikowano

nie takie też są, poszukaj na allegro, to znajdziesz kilka 7211 z takimi kabinami, to są takie kabiny, jak ma @rafal77, tylko nie mają grubego dachu i tych 4 halogenów, ja miałem z 7211 taką kabinę jak na @rafal77 i ona różni się tym dachem :huh:

Opublikowano

Czesi200@ Ja rozumiem ale nie można od razu przekreślać zachodnich urzywanych ciągników tylko ze względu na ceny części :huh: Wiadomo że to jest temat rzeka i chyba nie ma sensu go dalej ciągnąć każdy ma swoje idee i każdy robi jak uważa, ja tylko chciałem zaznaczyć, że ceny części niestety albo stety idą w parze z jakością i nikt tego nie zmieni. ;[ Tak że uważam że nie ma sensu ciągnąć dalej tematu bo na końcu jeszcze wyniknie z tego niepotrzebny spór, bo każdy będzie stał przy swojej wersji :P

Pozdro : Endrju00711 :)

Zgodze się z tym przekreślaniem zachodniego sprzętu bo kupić dobrego Fendta a Ursusa To fendtem będziemy cieszyc sie naprawde kupe ładnych latek, ursusem niestety nie a zółw zając to rarytas i ciagnik z działajacym idealnie powinno wstawić się do gabloty dla pokazu dla potomnych

Opublikowano

Ten pierwszy to akurat wygląda na 7011 :huh:

Może i masz rację ale Ja bym okreslił te kabiny jako poprzednika kabin które miałes w swoim zetorze . Ta z linka na początku , ten zetor od którego zaczeła się dyskusja ma inną kabinę niz wszystkie poniewaz ma błotniki tylne składające sie z 4 płaszczysn a te mają 3 , nie mają załamania w okolicach klamki od kabiny .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez abuk14
      Mam kilka pytań dotyczących ładowacza czołowego do Ursusa C-330 M.
      1. Na co zwracac uwagę przy zakupie ( byc może będzie używany)
      2. Jeśli nowy to jakiej marki wybrac??
      3.Czy naprawdę tak ciężko się kreci kierownicą prz zwożeniu bel słomy ( o obornik nawet nie pytam)??
    • Przez pablo21
      Ostatnio przeglądałem katalog częci z Grene i widziałem pompę hydrauliczną do c-330 wzmocnioną czym ona różni się od zwykłej, jaki ma wydatek, i co da jej założenie w ciapku(będzie szybciej podnosił?)

Od kiedy to się pisze pąpa?
    • Przez vitoma
      Czesc

Czy moge zamiast zalecanego Hipola 6 uzyc do C330/360 oleju przekladniowego klasy 80W90 "zachodnich" firm ? Np. castrol, elf, mobil, valvoline ?

oczywiscie planuje calkowita wymiane oleju. do tej pory byl zalany hipol 6.

Z tego co widze to obecnie produkowany przez Orlen Hipol 6 rowniez ma klase 80W90, i jakis oznaczenie GL-4 . Nie wiem co ono oznacza.

Jest tez olej Orlen Agro 80W90.

Czy wszystkie wymienione moga zastapic orginalnego Hipola 6 podczas wymiany?'

dzieki
      pozdrawiam
      Piotrek
    • Przez AdrianWasiak
      Mam ursusa c-330m 1800mth z 89r orginał zadbana narazie nie sprzedaje ale chętnie zamienię na coś większego np. Zetor 5011/5211 7011/7211 Case 685xl/745xl lub MF czterocylindrowy itp. rozważę różne propozycje jak nikt się nie zgłosi to na wiosnę będzie na sprzedaż.Zdjęcia w mojej galerii.
    • Przez Awek
      witam , od pół roku posiadam ursusa 1224 i od początku był problem z podnosnikiem , nie podnosił agregatu siewnego tzn podnosił na pełnym gazie a jak ujmowałem gazu to zaraz opuszczał , pojechałem na pole i po chwili nie chciał opuscić  albo nie chciał podnieść , jak jechałem drogą to na całym gazie bo zaraz opuscił i problem był z podniesieniem nawet gazowanie nic nie dało , więć wymieniłem pompe na wzmacnianą nową , nowy tłok i cylinder , rozdzielacz po regeneracji ,filtry nowe , oleju jest max , i to samo więć pomysłem ze rozdzielacz moze jest trafny więc oddałem na gwarancje i stwierdzili ze jest dobry i to samo , wie moze ktos co jeszcze moze być nie tak ? i na pokrywie podnośnika od strony fotela  są dwa otwory w jeden jest wkręcony korek a drugi otwór jest wkręcona sruba która wchodzi w rozdzielacz zwykła sruba z otworem i tak mysle czy nie powinno być tam jakiegoż zaworu , bo miałem dwóch mechaników i kazdy mówi jedno (panie jak wszystko nowe to nie wiem co moze być ) i tyle aby wiem  z góry dzięki za odp
  • Dodaj nową pozycję...
v